Τα 10 πιο επικίνδυνα βουνά στον κόσμο

Mt-Everest.jpeg

Δεν είναι μόνο τα ψηλότερα βουνά, αλλά έχουν αποδεχτεί και τα πιο επικίνδυνα για τους ορειβάτες…

Η ανάβαση σε βουνό είναι έτσι κι αλλιώς μια παράτολμη δραστηριότητα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για κάποιο από τα παρακάτω επικίνδυνα βουνά, η ανάβαση έχει αποδειχθεί από επικίνδυνη έως μοιραία για πολλούς ανθρώπους που το επιχείρησαν.

Τα 10 βουνά

  1. Έβερεστ στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας (29.029 πόδια)

  2. Κ2 στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας (28.251 πόδια)

  3. Κανγκτσεντζούνγκα στα σύνορα Ινδίας και Νεπάλ (28.169 πόδια)

  4. Νάνγκα Παρμπάτ στο Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, Πακιστάν (26.657 πόδια)

  5. Αναπούρνα στο Κεντρικό Νεπάλ (26.545 πόδια)

  6. Σιούλα Γκράντε στη σειρά Huayhuash των περουβιανών Άνδεων (20.814 πόδια)

  7. Ντενάλι στην Αλάσκα (20.320 πόδια)

  8. Λευκό Όρος στη Γαλλία (15.777 πόδια)

  9. Μάτερχορν στα σύνορα Ελβετίας και Ιταλίας (14.691 πόδια)

  10. Όρος Ουάσινγκτον στο Νιού Χάμσαϊρ (6.288 πόδια)

1. Έβερεστ στα σύνορα Νεπάλ και Κίνας (29.029 πόδια)

Αν και θα ήταν εύκολο να πιστέψουμε ότι το υψηλότερο βουνό στον κόσμο είναι και το πιο θανατηφόρο απ’ όλα, ωστόσο, έχει αποδειχθεί πως το ποσοστό πεζοπόρων που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν την κορυφή του είναι μικρό συγκριτικά με τον αριθμό εκείνων που το επιχειρούν κάθε χρόνο.

2. Κ2 στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας (28.251 πόδια)

Το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον πλανήτη είναι το Κ2, του οποίου η κορυφή έχει μια φρικτή φήμη, ειδικά με τις γυναίκες ορειβάτες που έχουν επιχειρήσει να ανέβουν στην κορυφή του.

Το μακρύ ταξίδι και η μακρινή απόσταση του βουνού καθιστούν την αποστολή εξαιρετικά μακρά, ενώ απαιτεί οργάνωσης και πόρους. Διακρίνεται για τις χιονοστιβάδες και τις κακές καιρικές συνθήκες που σκοτώνουν περίπου το 10% των ανθρώπων που επιχειρούν την ανάβασή του.

3. Κανγκτσεντζούνγκα στα σύνορα Ινδίας και Νεπάλ (28.169 πόδια)

Το 1999, αυτό το βουνό εμφανίστηκε σε ένα από τα μυθιστορήματα για τον Τζέιμς Μποντ, στο οποίο κάνει πεζοπορία στις δραματικές κορυφογραμμές του. Το τσουχτερό κρύο και οι χιονοστιβάδες συνέβαλαν στο να θεωρείται ένα από τα πιο θανατηφόρα βουνά του κόσμου.

Είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό στον πλανήτη με πάνω από 200 κορυφές, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει έως και το 20% σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010.

4. Νάνγκα Παρμπάτ στο Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, Πακιστάν (26.657 πόδια)

Το 9ο υψηλότερο βουνό στον κόσμο διαθέτει τεράστιες κορυφογραμμές από πάγους και βράχους, ενώ το 1930, η κορυφή του έγινε αντικείμενο γερμανικού ενδιαφέροντος. Όταν η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που είχε πρόσβαση στο Έβερεστ, οι Γερμανοί πεζοπόροι θεώρησαν πως το ψηλότερο βουνό που θα μπορούσε κάποιος να ανέβει ήταν αυτό.

Πράγματι, ο Αυστριακός Χέρμαν Μπουλ κατόρθωσε να το ανέβει το 1953, αλλά πριν από αυτόν υπήρξαν 31 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια.

5. Αναπούρνα στο Κεντρικό Νεπάλ (26.545 πόδια)

Αυτό είναι το 10ο υψηλότερο βουνό στη γη και περίπου 191 ορειβάτες έχουν ανέβει σε αυτήν την κορυφή, που είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε χιονοστιβάδες. Με ποσοστό θανάτων το 33% των αναβατών του, είναι το βουνό με τους περισσότερους θανάτους σε ύψος των 8.000 μέτρων.

Η ανάβαση στο βουνό παραμένει πρόκληση, παρόλο που σαράντα τρία άτομα πέθαναν το 2014 εξαιτίας μιας χιονοστιβάδας που προκλήθηκε από μια χιονοθύελλα.

6. Σιούλα Γκράντε στη σειρά Huayhuash των περουβιανών Άνδεων (20.814 πόδια)

Το μεγαλοπρεπές βουνό βρίσκεται στις Άνδεις. Ήταν τo 1985, όταν το δίδυμο Simon Yates και Joe Simpson επιχείρησε μια άκρως απότομη και επικίνδυνη ανάβαση, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και την οποία εξιστόρησε στην ταινία και το βιβλίο «Touching the Void».

7. Ντενάλι στην Αλάσκα (20.320 πόδια)

Η υψηλότερη κορυφή στη Βόρεια Αμερική αποδεικνύεται και η πιο επιβλητική και απομονωμένη στη γη. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διάρκεια που απαιτείται για την ανάβασή της, η οποία μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις εβδομάδες. Κάθε χρόνο, αναβάτες επιχειρούν να τη φτάσουν, αν και μόνο οι μισοί από εκείνους που το έχουν προσπαθήσει, τα κατάφεραν.

Αυτό το βουνό είναι επιρρεπές σε σεισμούς, ενώ ο συνδυασμός του ακραίου γεωγραφικού πλάτους και του μεγάλου υψομέτρου σημαίνει ότι οι αναβάτες υποφέρουν από την έλλειψη οξυγόνου.

8. Λευκό Όρος στη Γαλλία (15.777 πόδια)

Το υψηλότερο βουνό στις Άλπεις έχει μακρά ιστορία ατυχημάτων των αναβατών του. Οι Mischel Paccard και Jacques Balmat ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν το 1786, γεγονός που θεωρήθηκε η αφετηρία της σύγχρονης ορειβασίας.

Κάθε χρόνο επιχειρούνται πάνω από 20.000 αναβάσεις, ωστόσο, το πέρασμά του είναι επικίνδυνο λόγω των χιονοστιβάδων και της πτώσης βράχων.

Το ποσοστό θνησιμότητας είναι το υψηλότερο μεταξύ άλλων βουνών στην Ευρώπη, αφού εκτιμάται περίπου σε 100 ζωές το χρόνο, ενώ το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό του «Mont Blanc» είναι περισσότερο ο μακρύς περίπατος που απαιτείται παρά η δύσκολη ανάβαση.

9. Μάτερχορν στα σύνορα Ελβετίας και Ιταλίας (14.691 πόδια)

Η εύκολη διαδρομή προς τα υψηλά του σημεία γίνεται επικίνδυνη για τους άπειρους πεζοπόρους.

Κατά την πιο δημοφιλή περίοδο ανάβασης, οι καταιγίδες είναι πολύ συχνές ειδικά τα απογεύματα, ενώ υπάρχουν κατά μέσο όρο 12 θάνατοι κάθε χρόνο και πάνω από 500 καταγεγραμμένοι θάνατοι από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του, συνολικά.

10. Όρος Ουάσινγκτον στο Νιού Χάμσαϊρ (6.288 πόδια)

Οι θυελλώδεις άνεμοι, ο ταχέως μεταβαλλόμενος καιρός και τα σφαιρίδια πάγου που διαβρώνουν την κλίση του βουνού έχουν ήδη αφαιρέσει πάνω από 100 ζωές.

Η θερμοκρασία της κορυφής του μπορεί να πέσει έως τους -50 βαθμούς Φαρενάιτ, ενώ σε αυτήν την κορυφή, μετρήθηκε και καταγράφηκε ο ισχυρότερος άνεμος στη γη με 231 μίλια την ώρα.

Δείτε επίσης:

Οι 10 λίμνες με τα πιο κρυστάλλινα νερά στον κόσμο

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top