Τι κάνει το ροχαλητό στο σώμα σου

man-sleeping.jpg

Ο W. Christopher Winter, ιατρικός σύμβουλος του αμερικανικού ΜΗ, σου εξηγεί πώς χωρίς το βασικό 8ωρο στο κρεβάτι μπορεί να καταλήξεις να σε πιάσουν στον ύπνο όταν οδηγείς.

1 / Πέφτεις σε Βαθύ Υπνο

Καθώς σε πιάνει μια ευχάριστη υπνηλία, κάθε εκατοστό του σώματός σου αρχίζει να χαλαρώνει, συμπεριλαμβανομένου και του ουρανίσκου σου. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα απαλή και παίζει σημαντικό ρόλο στην ομιλία, στην ευκολία με την οποία καταπίνεις και πολλές άλλες λειτουργίες.

2 / Αρχίζεις να Ροχαλίζεις

Αν ο λαιμός σου είναι αρκετά παχύς (που συμβαίνει όταν γενικά είσαι παχύσαρκος) ή ο ουρανίσκος, η γλώσσα και οι μύες του λαιμού σου χαλαρώνουν υπερβολικά (γιατί έχεις πιεί αλκοόλ ή έχεις πάρει συνταγογραφημένα φάρμακα), ο αεραγωγός μπορεί να γίνει πιο στενός και να αρχίσεις να ροχαλίζεις. Σε περίπτωση που το άνοιγμα του αεραγωγού κλείσει εντελώς και αυτό επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ, πολύ απλά πάσχεις από υπνική άπνοια.

3 / Τα Εγκεφαλικά σου Κύτταρα Ασφυκτιούν

Οταν όλα τα συστήματα στο οργανισμό σου λειτουργούν φυσιολογικά, τότε εισπνέεις την ιδανική ποσότητα οξυγόνου και εκπνέεις τα αντίστοιχα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα. Στην περίπτωση, όμως, της υπνικής άπνοιας, τα πράγματα δεν πηγαίνουν ακριβώς έτσι: το μπλοκάρισμα του αεραγωγού ρίχνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο 60% (ή και λιγότερο), σκοτώνοντας έτσι τα ευάλωτα εγκεφαλικά κύτταρα.

4 / Προσπαθείς να Πάρεις Ανάσα

Ο εγκέφαλός σου εντοπίζει την έλλειψη οξυγόνου και δίνει εντολή στους μυς του αεραγωγού να γίνουν πιο άκαμπτοι. Ετσι, προσπαθείς να πάρεις ανάσα και ξυπνάς κάθε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, παρόλο που το πρωί δεν το θυμάσαι καθόλου. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί τουλάχιστον 30 φορές μέσα σε μια ώρα, εμποδίζοντάς σε να απολαύσεις έναν βαθύ και τονωτικό ύπνο.

5 / Τελικά Σε Παίρνει ο Υπνος στο Τιμόνι

Ως γνωστό, ο βαθύς ύπνος έρχεται όταν το σώμα σου εξαλείφει την αδενοσίνη, χημική ουσία στην οποία οφείλεται το κλείσιμο των ματιών. Οταν δεν έχεις κοιμηθεί βαθιά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οργανισμός σου ξεκινάει την καινούρια μέρα με υπερβολικά επίπεδα αδενοσίνης. Μάλιστα, όταν περνάνε αρκετά χρόνια που έχεις στερηθεί το απαραίτητο οξυγόνο και πολλά από τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν νεκρωθεί στο ενεργοποιητικό σύστημα του δικτυωτού σχηματισμού στο εγκέφαλό σου (το οποίο ελέγχει την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή), τα πράγματα γίνονται αρκετά επικίνδυνα. Το μόνο που μένει είναι να μπεις στο αυτοκίνητό σου και να αποκοιμηθείς ενώ οδηγείς.

ΜΗ

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top