Ανταρκτική: 5 εντυπωσιακές πληροφορίες που αγνοούσατε

une-10-antarctique.jpg

Γνωρίζατε ότι η ανταρκτική είναι έρημος ή ότι κάποτε ήταν τόσο ζεστή όσο η Αυστραλία; Ανακαλύψτε 5 συναρπαστικές πληροφορίες για την Ανταρκτική…

  1. Η Ανταρκτική περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του γλυκού νερού του κόσμου

Ένα απίστευτο ποσοστό που αντιστοιχεί στο 60-90% του γλυκού νερού του κόσμου είναι κλειδωμένο στο τεράστιο στρώμα πάγου της Ανταρκτικής. Το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής είναι το μεγαλύτερο στη Γη, καλύπτοντας 14 εκατομμύρια km² (5,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια) οροσειρές, κοιλάδες και οροπέδια της Ανταρκτικής. Αυτό αφήνει μόνο το 1% της Ανταρκτικής μόνιμα απαλλαγμένο από πάγο. Ορισμένες περιοχές είναι χωρίς πάγο το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις περιοχές που επισκεπτόμαστε στη χερσόνησο της Ανταρκτικής. Στο βαθύτερο βάθος του, ο πάγος της Ανταρκτικής έχει πάχος 4,5 km (2,7 μίλια) – αυτό είναι το μισό ύψος του Έβερεστ! Αν όλα έλιωναν, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε περίπου 60 μέτρα (200 πόδια).

  1. Η Ανταρκτική είναι έρημος

Με όλο αυτό το γλυκό νερό που συγκρατείται στο στρώμα πάγου, πώς θα μπορούσε η Ανταρκτική να είναι έρημος; Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ερήμους, σκεφτόμαστε αμμόλοφους και υψηλές θερμοκρασίες, αλλά τεχνικά μια έρημος δεν χρειάζεται να είναι ζεστή ή αμμώδης, έχει να κάνει περισσότερο με το πόση βροχόπτωση δέχεται η περιοχή ως βροχή, χιόνι, ομίχλη ή ομίχλη. Έρημος είναι κάθε περιοχή που δέχεται πολύ λίγα ετήσια βροχόπτωση. Η μέση ετήσια βροχόπτωση στον Νότιο Πόλο τα τελευταία 30 χρόνια ήταν λίγο πάνω από 10 mm (0,4 in). Αν και υπάρχει περισσότερη βροχόπτωση προς την ακτή, ο μέσος όρος σε όλη την ήπειρο είναι αρκετά χαμηλός ώστε να ταξινομηθεί η Ανταρκτική ως πολική έρημος. Έτσι, ενώ η Ανταρκτική μπορεί να καλύπτεται από πάγο, χρειάστηκαν 45 εκατομμύρια χρόνια για να αυξηθεί στο σημερινό της πάχος, επειδή πέφτει τόσο λίγη βροχή. Εκτός από μια από τις πιο ξηρές ηπείρους στη Γη, η Ανταρκτική είναι επίσης η πιο κρύα και η υψηλότερη.

  1. Η Ανταρκτική κάποτε ήταν τόσο ζεστή όσο η Μελβούρνη

Δεδομένου ότι η πιο κρύα θερμοκρασία της ξηράς που καταγράφηκε ποτέ στην Ανταρκτική ήταν -89,2°C (-128,6°F), μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ανταρκτική ως έναν ζεστό, εύκρατο παράδεισο. Αλλά η Ανταρκτική δεν ήταν πάντα μια παγωμένη γη «παγιδευμένη» σε ένα  τεράστιο στρώμα πάγου. Στην πραγματικότητα, η Ανταρκτική κάποτε ήταν σχεδόν τόσο ζεστή όσο η Μελβούρνη σήμερα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι πριν από 40-50 εκατομμύρια χρόνια, οι θερμοκρασίες στην Ανταρκτική έφτασαν τους 17°C (62,6°F). Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης απολιθώματα που δείχνουν ότι η Ανταρκτική κάποτε ήταν καλυμμένη με καταπράσινα δάση και κατοικούνταν από δεινόσαυρους!

  1. Η χερσόνησος της Ανταρκτικής είναι μια από τις περιοχές που θερμαίνονται πιο γρήγορα στη Γη

Η χερσόνησος της Ανταρκτικής θερμαίνεται πιο γρήγορα από πολλές άλλες περιοχές στη Γη. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις περιοχές που θερμαίνονται πιο γρήγορα στον πλανήτη. Τα τελευταία 50 χρόνια, οι μέσες θερμοκρασίες σε όλη τη χερσόνησο της Ανταρκτικής έχουν αυξηθεί κατά 3°C (37,4°F), πέντε φορές τη μέση αύξηση στη Γη. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες αλλαγές, όπως για παράδειγμα το πού και πότε οι πιγκουίνοι σχηματίζουν αποικίες ή πότε και που σχηματίζονται θαλάσσιοι πάγοι. Σημαίνει επίσης ότι τα πλούσια βρύα της Ανταρκτικής χερσονήσου έχουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης.

  1. Δεν υπάρχει ζώνη ώρας της Ανταρκτικής

Το ζήτημα του χρόνου στην Ανταρκτική είναι δύσκολο. Στο Νότιο Πόλο οι γραμμές γεωγραφικού μήκους, που μας δίνουν διαφορετικές ζώνες ώρας σε όλο τον κόσμο, συναντώνται όλες σε ένα μόνο σημείο. Το μεγαλύτερο μέρος της Ανταρκτικής βιώνει 6 μήνες σταθερού φωτός το καλοκαίρι και 6 μήνες σκότους το χειμώνα. Ο χρόνος αρχίζει να βιώνεται λίγο διαφορετικός χωρίς τους κανονικούς δείκτες για τη μέρα και τη νύχτα. Οι επιστήμονες που εργάζονται στην Ανταρκτική γενικά παραμένουν στη ζώνη ώρας της χώρας από την οποία αναχώρησαν, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα. Για παράδειγμα, στη χερσόνησο της Ανταρκτικής μπορείτε να βρείτε σταθμούς από τη Χιλή, την Κίνα, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες χώρες. Μπορείτε να φανταστείτε ότι εάν όλοι αυτοί οι γειτονικοί σταθμοί, τηρήσουν τις ζώνες ώρας του σπιτιού τους, θα μπορούσε να μπερδευτεί λίγο η προσπάθεια κοινής χρήσης δεδομένων και πόρων χωρίς να ξυπνήσει κατά λάθος ο ένας τον άλλον στη μέση της νύχτας!

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top