Διαγνωστικά τεστ στο σπίτι : τα υπέρ και τα κατά

diabetes.jpg

Μπορείτε να μετρήστε μόνοι τη χοληστερίνη και το ζάχαρο σας, αλλά αφού πρώτα δείτε πώς θα χρησιμοποιήσετε σωστά τα διαγνωστικά τεστ και ενημερωθείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους

Είναι απλούστατα, ανώδυνα, δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις και κυρίως μετρούν με ακρίβεια. Πρόκειται για μια σειρά από μικρές συσκευές, που σας επιτρέπουν να μετρήσετε πολύ εύκολα, τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τη γλυκόζη και τις κετόνες στο αίμα.

Στα φαρμακεία θα βρείτε διάφορα διαγνωστικά τεστ, με τα οποία μπορείτε να μετρήσετε μόνοι σας στο σπίτι, τα επίπεδα της χοληστερίνης, της γλυκόζης, των κετονών ή των τριγλυκερίδιων στο αίμα σας. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία μικρών εύχρηστων συσκευών, που αν χρησιμοποιηθούν με σχολαστική τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, δίνουν αποτελέσματα με ακρίβεια αντίστοιχη ενός διαγνωστικού κέντρου. Στις γραμμές που ακολουθούν θα διαβάσετε ποια διαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν στο φαρμακείο και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε σωστά.

 

 

Μετρητές για τους διαβητικούς

Τα πιο διαδεδομένα διαγνωστικά τεστ που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι εκείνα για τον έλεγχο της γλυκόζης. Είναι πολύ χρήσιμα για τους διαβητικούς, καθώς τους παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να τροποποιούν ανάλογα την αγωγή τους. Μερικά μηχανήματα που μετρούν το σάκχαρο μπορούν να μετρήσουν και τις κετόνες στο αίμα. Οι κετόνες είναι ορμόνες που παράγονται όταν κάποιος έχει αρρύθμιστο διαβήτη και αποτελούν ένδειξη της σοβαρότητας της πάθησης. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει αντί της γλυκόζης τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται οι κετόνες στο αίμα.

Πώς χρησιμοποιείται

Είναι σχετικά απλά στη χρήση τους. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία μέτρησης θα πρέπει να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Οι συσκευές, διαθέτουν μια πολύ μικρή αποστειρωμένη βελόνα -στιλό- με την οποία τρυπάτε ελαφρώς την άκρη του δακτύλου σας και βάζετε τη σταγόνα αίματος στην ειδική ταινία, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη συσκευή. Κάποιες από τις συσκευές έχουν δυνατότητα εναλλακτικά να σας πάρουν αίμα και από άλλα σημεία του σώματος. Μετά από λίγο βλέπετε στην οθόνη το αποτέλεσμα της μέτρησης. Στην περίπτωση που η ποσότητα αίματος δεν είναι επαρκής, στις περισσότερες συσκευές δεν αρχίζει η μέτρηση και στην οθόνη εμφανίζεται κάποια ένδειξη σφάλματος.

Τι να προσέξετε

Για να είναι η μέτρηση ακριβής, καλό θα είναι να γίνεται το πρωί, πριν φάτε οτιδήποτε. Αν την κάνετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τέσσερις ώρες από το τελευταίο γεύμα.

 

Μετρητές για χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Πρόκειται για συσκευές που μετρούν τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα. Συνήθως το ίδιο μηχάνημα με το οποίο μετράμε τη γλυκόζη κάνει και μέτρηση για τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια απλά αλλάζετε τις ταινίες. Στα φαρμακεία θα βρείτε ακόμη και ειδικές ταινίες που μετρούν μόνο τη χοληστερίνη.

Πώς χρησιμοποιείται:

Ακολουθείτε περίπου την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τη συσκευή μέτρησης σακχάρου. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πλύνει τα χέρια σας με ζεστό νερό, που βοηθάει στη ροή του αίματος, και να τα έχετε ξεβγάλει πολύ καλά.

Τι να προσέξετε:

Τα σαπούνια συνήθως περιέχουν λίπη, τα οποία, αν έρθουν σε επαφή με την ταινία, είναι δυνατόν να δώσουν λανθασμένη μέτρηση στα τριγλυκερίδια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεπλένετε καλά τα χέρια σας. Καλό είναι η μέτρηση να γίνεται πρωί προτού φάτε.

Πόση ποσότητα αίματος απαιτείται:

Απειροελάχιστη ποσότητα αρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις (ποσότητα που καλύπτει μόλις την ακίδα μια καρφίτσας, μέχρι το πολύ μια μικρή σταγόνα αίματος για κάποιες από τις συσκευές).

Τα μειονεκτήματα των τεστ

*Υπάρχει ο κίνδυνος να μη γίνουν σωστά και να δώσουν ακριβή αποτελέσματα. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως.

*Μπορεί να ερμηνεύσετε λάθος το αποτέλεσμα, αλλά και πάλι ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται αν διαβάσετε τις οδηγίες χρήσεως.

* Αν και γενικά είναι αξιόπιστα μπορεί να δώσουν λάθος αποτελέσματα σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων. Αυτό βέβαια ισχύει για τις εξετάσεις που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα.

Τι να προσέξετε για σωστή χρήση

*Τα τεστ στο σπίτι δεν πρέπει να υποκαθιστούν το ετήσιο τσεκάπ και την επίσκεψη στο γιατρό. Μην παραλείπετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και τη θεραπεία που ενδεχομένως πρέπει να ακολουθήσετε.

* Αν τα αποτελέσματα είναι ασυνήθιστα υψηλά ή χαμηλά, ακόμα και αν επαναλάβετε τη μέτρηση, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας και σε καμία περίπτωση να μην αλλάξετε μόνοι σας την αγωγή που ακολουθείτε.

* Όταν ληφθεί δείγμα αίματος για κάποια μέτρηση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως.

*Καλό είναι να κρατάτε αρχείο των μετρήσεων που κάνετε στο σπίτι, ώστε να τις αναφέρετε στον γιατρό σας.

Τι θα βρείτε στο Internet

Στο internet υπάρχουν διαθέσιμα δεκάδες ιατρικά τεστ. Από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα. Για παράδειγμα, τεστ για τη μέτρηση των ορμονών του θυρεοειδούς, τεστ για τον καρκίνο του προστάτη (μετράει το PSA προστατικό αντιγόνο), τεστ για να δείτε αν έχετε ουρολοίμωξη κ.ά. Οι ειδικοί συνιστούν πάντως να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, καθώς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ούτε ποια είναι αξιόπιστα, ούτε ποια είναι εγκεκριμένα από τους αρμόδιους φορείς.

Μ. Σιγανός, πηγή: Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top