Γιατί βήχω όταν τρέχω;

Βήχας-μετά-το-τρέξιμο.jpg

Ο βήχας μετά το τρέξιμο είναι σχετικά κοινός σε δρομείς όλων των αποστάσεων. Στην πραγματικότητα, ορισμένες αιτίες του βήχα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ των επιπέδων τρεξίματος ή φυσικής κατάστασης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα συμπτώματά σας. Αναρωτηθείτε πόσο συχνά συμβαίνουν και αν μπορείτε να ανακουφιστείτε με θεραπείες στο σπίτι.

Έχοντας κατά νου τα συμπτώματά σας, ακολουθούν έξι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βήχετε μετά το τρέξιμο.

Πιθανές αιτίες

  1. Βρογχοσυστολή που προκαλείται από την άσκηση

Εάν ο βήχας σας είναι χρόνιος και δεν προκαλείται από ασθένεια ή άλλη ιατρική πάθηση, μπορεί να αντιμετωπίζετε μια προσωρινή στένωση των αεραγωγών σας. «Συνήθως, ένας παροδικός βήχας μετά το τρέξιμο προκαλείται από μια υπεραντιδραστική απόκριση (από τους πνεύμονες) σε έναν αυξημένο καρδιακό ρυθμό που συμβαίνει με δραστηριότητες όπως η άσκηση», αναφέρει ο Δρ David Erstein, πιστοποιημένος αλλεργιολόγος και ανοσολόγος.

Με απλά λόγια, οι αεραγωγοί σας συστέλλονται προσωρινά, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει βήχα. Αυτό αναφέρεται ως βρογχοσυστολή που προκαλείται από την άσκηση (EIB), σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI).

«Το φαινόμενο συνήθως κορυφώνεται περίπου 10 έως 15 λεπτά μετά την έναρξη της άσκησης και υποχωρεί μέσα σε 60 λεπτά», είπε ο Erstein. Αυτό είναι διαφορετικό από μια παρατεταμένη ανταπόκριση που μπορεί να δείτε με το άσθμα.

Τα συμπτώματα του βήχα είναι κοινά, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν δύσπνοια και σφίξιμο στο στήθος.

  1. Εποχικές αλλεργίες

Οι εποχιακές αλλεργίες είναι ένα άλλο πιθανό έναυσμα για τον βήχα μετά το τρέξιμο.

Εάν τρέχετε σε εξωτερικούς χώρους όταν ο αριθμός γύρης είναι υψηλός, μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • φτέρνισμα

  • συριγμό

  • βήχα

Αυτό συμβαίνει επειδή η γύρη είναι ο πιο προφανής παράγοντας αλλεργίας την άνοιξη, σύμφωνα με την American Lung Association. Εάν έχετε και άσθμα και αλλεργίες, μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή σας.

  1. Οπισθορρινική καταρροή

Το κοινό κρυολόγημα, οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις των ιγμορείων ή οι ερεθιστικοί παράγοντες στον αέρα είναι όλα πιθανά αίτια της οπισθορρινικής καταρροής.

Η ρινική καταρροή προκαλεί μια σταθερή ροή βλέννας από το πίσω μέρος των ιγμορείων. Όταν συμβεί αυτό, ο λαιμός σας ερεθίζεται και καταλήγετε με βήχα.

Το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική καταρροή, επιδεινώνοντας αυτού του είδους τον βήχα.

  1. Παλινδρόμηση οξέος

Ο Erstein λέει ότι η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση, ένας τύπος παλινδρόμησης οξέος, είναι ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι μπορεί να βήχουν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό συμβαίνει όταν τα οξέα του στομάχου σας έρπουν μέχρι το λαιμό σας και προκαλούν βήχα. Σε αντίθεση με άλλα είδη βήχα, αυτός είναι ένας χρόνιος, μακροχρόνιος βήχας.

  1. Τρέξιμο σε κρύο καιρό

Όταν τρέχετε σε εξωτερικούς χώρους σε κρύο, ξηρό καιρό, τα συμπτώματα του βήχα ή του χρόνιου βήχα μπορούν να προκληθούν με την απότομη εισπνοή αέρα που είναι πιο ξηρός από αυτόν που υπάρχει ήδη στο σώμα σας.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018, ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή. Ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τα άτομα με προϋπάρχουσα αναπνευστική νόσο από τα άτομα που δεν έχουν.

  1. Δυσλειτουργία φωνητικών χορδών

Όταν οι φωνητικές χορδές σας δεν ανοίγουν σωστά, ένας γιατρός μπορεί να σας διαγνώσει με δυσλειτουργία φωνητικών χορδών. Σύμφωνα με την ACAAI, αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • βήχα

  • συριγμό

  • δυσκολία στην αναπνοή σε ηρεμία

  • δυσκολία στην αναπνοή ενώ συμμετέχετε σε μια σωματική δραστηριότητα όπως το τρέξιμο

Πώς να αποτρέψετε τον βήχα μετά το τρέξιμο

Τα περισσότερα από τα ερεθίσματα που προκαλούν βήχα μετά το τρέξιμο μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν. Έχοντας αυτό κατά νου, δείτε μερικοούς από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε αυτόν τον βήχα μετά το τρέξιμο.

Αποφύγετε το τρέξιμο σε κρύο καιρό

Δεδομένου ότι ο ξηρός ή κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει υπερανταπόκριση των αεραγωγών, ο Erstein λέει ότι το τρέξιμο όταν έξω έχει ζεστό ή πιο υγρό καιρό μπορεί να βοηθήσει.

Εάν επιλέξετε να βγείτε έξω με κρύο καιρό, φροντίστε να φοράτε μάσκα ή κασκόλ για να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας.

Σκεφτείτε να τρέξετε σε εσωτερικούς χώρους

Εάν οι εποχιακές αλλεργίες όπως η γύρη είναι ο λόγος που βήχετε μετά το τρέξιμο, μπορεί να θέλετε να κατευθυνθείτε σε εσωτερικό χώρο και να τρέξετε σε διάδρομο ή εσωτερική πίστα.

Χρησιμοποιήστε συσκευή εισπνοής

Εκτός από τις μεθόδους πρόληψης, ο Erstein λέει ότι μερικές φορές ο βήχας αντιμετωπίζεται με αλβουτερόλη, ένα φάρμακο βραχείας δράσης που μπορεί να ανοίξει προσωρινά τους αεραγωγούς σας. Μια συσκευή εισπνοής συνιστάται για χρήση 30 λεπτά πριν την άσκηση.

Φορέστε κάλυμμα προσώπου

Εάν οι κρίσεις βήχα εμποδίζουν το πρόγραμμα προπόνησής σας, μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε να φορέσετε ένα κάλυμμα προσώπου στο επόμενο τρέξιμό σας. Η χρήση μάσκας προσώπου ή άλλου καλύμματος μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τον αέρα υγρό και να φιλτράρει τα μεγάλα σωματίδια, λέει ο Barchi.

Ξεκουραστείτε αν είστε άρρωστοι

Εάν βήχετε επειδή είστε άρρωστοι, ο Barchi λέει να αφιερώσετε χρόνο για να ξεκουραστείτε από το τρέξιμο και να εργαστείτε σε διατάσεις ή ελαφριές προπονήσεις ενδυνάμωσης, ενώ το σώμα σας ανακάμπτει.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top