10 ενδιαφέροντα γεγονότα για την αρχαία Ελλάδα (Μέρος Β’)

07.11.2021_11.33.58_REC.png

Ας δούμε 10 πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα για την αρχαία Ελλάδα που μάλλον δε γνωρίζατε…

Η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας πολιτισμός με μεγάλη επιρροή. Κυριάρχησε στη Μεσόγειο πριν από χιλιάδες χρόνια, ενώ στο απόγειο της ισχύος της κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Δυτικής Ασίας. Έπαιξε, επίσης, καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μεγάλου μέρους των θεμελίων της σημερινής δυτικής κουλτούρας.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 ενδιαφέροντα γεγονότα για την αρχαία Ελλάδα που ίσως δε γνωρίζατε.

Τα 10 γεγονότα

  1. Η ιδέα του κόκκινου χαλιού ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα

  2. Η ελίτ έτρωγε ξαπλωμένη

  3. Οι αρχαίοι Έλληνες πρόσθεταν νερό στο κρασί τους

  4. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν πέτρες ως χαρτί υγείας

  5. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν άκρως δεισιδαίμονες

  6. Ο οστρακισμός στην αρχαία Ελλάδα

  7. Οι Σπαρτιάτες ήταν σπουδαίοι πολεμιστές

  8. Σκλάβοι έναντι αλατιού

  9. Βρεφοκτονία στη Σπάρτη

  10. Βρεφοκτονία στη Σπάρτη

1. Η ιδέα του κόκκινου χαλιού ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα

Η πρώτη αναφορά στο κόκκινο χαλί έγινε τον 5ο αιώνα π.Χ. στο θεατρικό έργο «Αγαμέμνων». Το έργο ουσιαστικά αναφέρει ένα «βυσσινί μονοπάτι», που μπορούσαν να το περπατήσουν μόνο οι θεοί.

2. Η ελίτ έτρωγε ξαπλωμένη

Σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες, το να τρως ξαπλωμένος ενώ άλλοι σε εξυπηρετούν είναι σημάδι δύναμης και πολυτέλειας. Η ελίτ ακολουθούσε συνήθως αυτό το έθιμο.

3. Οι αρχαίοι Έλληνες πρόσθεταν νερό στο κρασί τους

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός για την Αρχαία Ελλάδα είναι ότι το να πίνεις κρασί χωρίς νερό θεωρούνταν βάρβαρο. Το ποτήρι έπρεπε να διαλυθεί με νερό. Κι αυτό γιατί μόνο ο θεός του κρασιού, ο Διόνυσος, μπορούσε να πίνει «άκρατο οίνο» και να μη μεθάει. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι αν οι θνητοί έπιναν κρασί χωρίς νερό, θα μπορούσαν να γίνουν βίαιοι και να χάσουν τα μυαλά τους.

4. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν πέτρες ως χαρτί υγείας

Ναι, σωστά διαβάσατε. Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν συχνά πέτρες ή θραύσματα κεραμικού (όστρακα) για να καθαριστούν.

5. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν άκρως δεισιδαίμονες

Πολλές περίεργες δεισιδαιμονίες ίσχυαν και για το φαγητό. Μερικοί δεν έτρωγαν φάβα, καθώς πίστευαν ότι περιείχε μέσα τις ψυχές των νεκρών.

6. Ο οστρακισμός στην αρχαία Ελλάδα

Μια σημαντική πτυχή της αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν ο οστρακισμός (ή εξοστρακισμός). Κατά τον εξοστρακισμό, οι πολίτες μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της εξορίας ενός πολιτικού για 10 χρόνια. Η ψηφοφορία γινόταν ετησίως και οι πολίτες εξόριζαν άτομα που θεωρούσαν ότι απειλούν τη δημοκρατία. Επίσης, η πρακτική αυτή εφαρμοζόταν και στους απλούς πολίτες.

7. Οι Σπαρτιάτες ήταν σπουδαίοι πολεμιστές

Τα αγόρια των Σπαρτιατών ακολουθούσαν την «Σπαρτιατική αγωγή» από ηλικία 7 ετών, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που χρηματοδοτούνταν από το κράτος, το οποίο έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή των Σπαρτιατών σε ικανούς στρατιώτες. Επίσης, οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να ζήσουν με τις οικογένειές τους μέχρι να εγκαταλείψουν την ενεργό στρατιωτική τους θητεία σε ηλικία 30 ετών.

8. Σκλάβοι έναντι αλατιού

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός για την Αρχαία Ελλάδα είναι ότι οι σκλάβοι ανταλλάσσονταν με αλάτι.

9. Η πρωτοπόρα αστρονομική θεωρία προτάθηκε για πρώτη φορά από έναν αρχαίο Έλληνα

Ο Αρίσταρχος από τη Σάμο ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος που πρότεινε για πρώτη φορά τη θεωρία ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο. Υποστήριξε επίσης τη θεωρία ότι τα αστέρια είναι ακίνητοι μακρινοί ήλιοι, υποστηρίζοντας πως το μέγεθος του σύμπαντος είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πίστευαν οι σύγχρονοί του.

10. Βρεφοκτονία στη Σπάρτη

Όλα τα νεογέννητα στη Σπάρτη εμφανίζονταν σε ένα συμβούλιο. Οι επιθεωρητές εξέταζαν τα μωρά για τυχόν σωματικά ελαττώματα. Στη συνέχεια, εγκατέλειπαν τα «ακατάλληλα» σε μια κοντινή πλαγιά. Ευτυχώς, οι Σπαρτιάτες σκλάβοι (είλωτες) είχαν καταφέρει να σώσουν κάποια από αυτά. Ωστόσο, ακόμα και τα βρέφη που περνούσαν την εξέταση δεν περνούσαν καλύτερα, αφού έπρεπε να δοκιμαστούν για την αντοχή της. Συνήθως, τα μωρά αυτά τα έλουζαν με κρασί αντί για νερό.

Διαβάστε ακόμα:

15 ενδιαφέροντα γεγονότα για τον Μεσαίωνα

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top