Η ανεργία προκαλεί κατάθλιψη Πώς θα την αποφύγετε

unemployment-rates-can-be-used-indicators-depression.jpg

Κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές ακόμα και πρόωρο θάνατο μπορούν να προκαλέσουν η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος σύμφωνα με έρευνες Καναδών επιστημόνων.

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα δύο ερευνών που πραγματοποίησαν δύο Πανεπιστήμια του Καναδά καταδεικνύοντας τη μεγάλη συνάρτηση ανάμεσα στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση ενός ατόμου με τη ψυχική του υγεία.

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, σε δείγμα 35.000 ενηλίκων σε διάστημα τριών ετών, φαίνεται ότι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα (ιδίως αν είναι κάτω από περίπου 15.000 ευρώ το χρόνο) εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ψυχολογικά προβλήματα, συγκριτικά με όσους βγάζουν τουλάχιστον 52.000 ευρώ ετησίως. Επίσης η μελέτη έδειξε ότι αυξάνονται τα ποσοστά αυτοκτονιών σε όσους ανήκουν στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία και πως όσοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές ή να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο η μελέτη δεν αποκλείει σε μερικές περιπτώσεις, η σχέση να είναι αντίστροφη, δηλαδή άτομα με προϋπάρχοντα ψυχικά προβλήματα να βγάζουν λιγότερα χρήματα.

Αίσθηση προκαλούν και τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης, που πραγματοποίησαν ερευνητές του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ  και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 63% και κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό. Επανεξετάζοντας μια σειρά ερευνών, που αφορούσαν περίπου 20 εκατ. ανθρώπους σε 15 χώρες, τα τελευταία 40 χρόνια κατέληξαν στο ότι η σχέση ανάμεσα στην απώλεια της θέσης εργασίας-ανεργίας και τον αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο είναι η ίδια σε όλες τις χώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή οι άνδρες εμφανίζονται πιο ευάλωτοι σε σχέση με τις γυναίκες καθώς η πρόωρη θνησιμότητα λόγω ανεργίας έχει πιθανότητες 78% στους άνδρες και 37% στο γυναικείο πληθυσμό. Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο κίνδυνος για όσους μένουν άνεργοι πριν τα 50 τους.

Πώς θα την αποφύγετε

Μπορεί να αισθάνεστε απελπισμένοι, να μην έχετε κίνητρο να αρχίσετε να κάνετε αίτηση σε νέες θέσεις εργασίας ή να διαπιστώσετε ότι απλές εργασίες απαιτούν όλη σας την ενέργεια.

Εάν αντιμετωπίζετε ήδη την κατάθλιψη, μπορεί να αναγνωρίσετε τα ιδιαίτερα σημάδια και τα συμπτώματά. Αλλά αν αισθάνεστε πεσμένοι και μερικές μέρες μετατρέπονται σε εβδομάδες ή αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, ίσως να σκεφτείτε αν είναι κάτι περισσότερο από τα τυπικά σκαμπανεβάσματα της διάθεσης: είναι κατάθλιψη;

Δεν είστε μόνοι

Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης όταν είστε άνεργοι ή αντιμετωπίζετε οικονομικά προβλήματα.

Μερικοί άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν το ποσοστό ανεργίας 9,6% τα χρόνια μετά τη Μεγάλη Ύφεση (2007–2009) ως κρίση δημόσιας υγείας.

Μια μελέτη του 2015 σε σχέση στο υψηλό ποσοστό ανεργίας εκείνη την εποχή προκάλεσε ανησυχία για τη δημόσια υγεία λόγω της στενής σχέσης μεταξύ της ανεργίας και της κατάθλιψης στους νέους ενήλικες.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τόσο την ανεργία όσο και την κατάθλιψη

Η διαχείριση της κατάθλιψης μπορεί να φαίνεται ότι απαιτεί όλη σας την προσπάθεια, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την ανεργία και την κατάθλιψη.

Κάντε διαλείμματα για αυτοφροντίδα

Εάν συνεχώς ανησυχείτε και αισθάνεστε άγχος για την κατάστασή σας, προσπαθήστε (όσο σκληρά κι αν ακούγεται) να σταματήσετε και να κάνετε ένα διάλειμμα. Όταν είμαστε σε κατάθλιψη, συχνά δεν δίνουμε στον εαυτό μας τον χώρο να κάνουμε διαλείμματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να μην κάνετε ένα διάλειμμα μπορεί να οφείλεται στην ανησυχία και τη δυσκολία συγκέντρωσης που συνοδεύει την κατάθλιψη. Ενώ το άγχος μπορεί μερικές φορές να είναι καλό κίνητρο, όταν αναζητάτε δουλειά, το άγχος που συνοδεύει την ανεργία και την οικονομική αστάθεια μπορεί να βλάψει τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Στην πραγματικότητα, το πολύ έντονο στρες έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει μακροπρόθεσμα τις λειτουργίες του σώματος.

Η αναζήτηση εργασίας μπορεί βασικά να είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης. Έτσι, πρέπει να την αντιμετωπίσετε ως μια ενασχόληση που απαιτεί διαλείμματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσπαθήσετε να καθαρίσετε το μυαλό σας από το άγχος —ακόμα και για λίγα λεπτά— και να κάνετε μια βόλτα έξω ή να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή.

Εάν ζείτε με κατάθλιψη, είναι δύσκολο να δείτε την αξία σας μερικές φορές. Αλλά έχετε δυνατά σημεία και είναι σημαντικό να τα θυμάστε. Το να εστιάσετε στις δυνάμεις σας θα σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε την αυτοεκτίμηση σας.

Πριν από μια συνέντευξη για δουλειά, εξασκηθείτε να απαντάτε στο συνηθισμένο «γιατί είστε σωστοί για αυτή τη θέση;» ερώτηση. Το να γνωρίζετε την αξία σας σε μια συνέντευξη θα φανεί στην απάντησή σας. Και με τον ίδιο τρόπο, αν δεν πιστεύετε ότι είστε κατάλληλοι για τη δουλειά, ο συνεντευκτής μπορεί επίσης να το δει.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top