Προστατίτιδα: όλοι οι τρόποι αντιμετώπισης

Η προστατίτιδα εκδηλώνεται συνήθως σε νέους αλλά όταν δεν αντιμετωπίζεται και καταντά χρόνια. Ενημερωθείτε για τις θεραπείες που συνιστούν οι ειδικοί.

Σε αντίθεση με την υπερτροφία του προστάτη, η προστατίτιδα αφορά κυρίως τους νέους άνδρες. Πρόκειται για μία φλεγμονή του προστάτη, η οποία συνήθως οφείλεται στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που έχει εγκατασταθεί μέσα στον αδένα. Είναι μία αρκετά συχνή και επώδυνη κατάσταση, που ταλαιπωρεί αρκετούς άνδρες και συχνά υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους. Αν μάλιστα η προστατίτιδα αμεληθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια κατάσταση. Γνωρίστε λοιπόν ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε και πότε. Μάθετε να αντιμετωπίζετε εγκαίρως τις φλεγμονές του προστάτη με τις θεραπείες που συνιστούν οι ειδικοί και προφυλάξτε τον αποτελεσματικά.

Τι είναι ο προστάτης

Ο προστάτης είναι ένας αδένας, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Συνδέεται με τους όρχεις μέσω των σπερματικών πόρων και παράγει το προστατικό υγρό, το οποίο βελτιώνει την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.

Η εκδήλωση της οξείας προστατίτιδας

Η οξεία προστατίτιδα είναι μία φλεγμονή του προστάτη, η οποία οφείλεται στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που έχει εγκατασταθεί μέσα στον αδένα. Συνήθως αυτό το μικρόβιο φθάνει στον προστάτη από τα ούρα ή το έντερο. Είναι πιθανό η οξεία προστατίτιδα να είναι αποτέλεσμα παλιότερης ουρολοίμωξης που παραμελήθηκε. Σπανιότερα μπορεί και να επιμολυνθεί από κάποιο μικρόβιο που φτάνει εκεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Προσοχή στα συμπτώματα:

*Συχνουρία.
*Δυσκολία στην ούρηση, που μπορεί να εξελιχθεί μέχρι και σε πλήρη αδυναμία ούρησης.
*Τσούξιμο κατά την ούρηση και κατά την εκσπερμάτιση.
*Υψηλός πυρετός (συχνά μέχρι και 40), που συνοδεύεται από ρίγος,
*Πόνος στους όρχεις.
*Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή πίσω στη μέση.

Οι κατάλληλες εξετάσεις

Ο αρμόδιος για να κάνει μία ασφαλή διάγνωση είναι ο ουρολόγος. Αν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας, αρχικά ο γιατρός ενδέχεται να σας υποβάλει σε δαχτυλική εξέταση, δηλαδή θα ψηλαφίσει τον προστάτη σας μέσω του ορθού (με τη βοήθεια κάποιας λιπαντικής ουσίας), για να διαπιστώσει αν υπάρχει φλεγμονή. Στην περίπτωση φλεγμονής, ο προστάτης σας θα είναι θερμός και θα πονάει. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθείτε σε καλλιέργεια ούρων και, αν χρειαστεί, σε καλλιέργεια προστατικού υγρού ή σπέρματος, για να βρεθεί το μικρόβιο που ευθύνεται για τη φλεγμονή.

Η θεραπεία που συστήνεται

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβίωσης (συνήθως χορηγούνται κινολόνες) για περίπου 4 εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση. Ακόμη, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει μη στεροειδή αναλγητικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν η κατάσταση έχει προχωρήσει πολύ και ο πυρετός είναι πολύ υψηλός, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτείτε στο νοσοκομείο, ώστε να σας χορηγηθεί αντιβίωση ενδοφλεβίως. Μην παραλείπετε να πίνετε αρκετά υγρά, για να ουρείτε συχνά και να απομακρύνονται έτσι τα μικρόβια. Αν παρατηρήσετε στο εσώρουχό σας έκκριμα από το πέος, τότε ενδέχεται η φλεγμονή να έχει προχωρήσει και στην ουρήθρα, και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Όταν προστατίτιδα μας ταλαιπωρεί καιρό

Χρόνια μικροβιακή: Εμφανίζει τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας, με τη διαφορά ότι είναι πιο ήπιας μορφής, μας ταλαιπωρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ δεν συνοδεύονται από πυρετό. Δεν παρουσιάζονται ξαφνικά, όπως στην οξεία προστατίτιδα, και κατά καιρούς εμφανίζουν υφέσεις και εξάρσεις. Η χρόνια προστατίτιδα αφορά κυρίως τους άνδρες μέσης ηλικίας. Η διάγνωση γίνεται, όπως και στην οξεία προστατίτιδα, με δαχτυλική εξέταση και καλλιέργεια ούρων. Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας περιλαμβάνει αντιβιοτικά για τουλάχιστον έξι εβδομάδες και συνήθως ανταποκρίνεται καλά στη φαρμακευτική αγωγή.

Μη μικροβιακή προστατίτιδα: Η θεραπεία της χρόνιας μη μικροβιακής προστατίτιδας δεν αποτελεί τόσο εύκολη υπόθεση, επειδή δεν ανιχνεύεται κάποιο μικρόβιο που να ευθύνεται για την πάθηση αυτή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται πιθανότατα για φλεγμονή που οφείλεται σε άτυπα μικρόβια, τα οποία δεν ανιχνεύονται από τις εξετάσεις (γονόκοκκο, τριχομονάδες ή μύκητες). Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι συχνά, έπειτα από τις εξετάσεις, ανιχνεύονται πυοσφαίρια (κύτταρα που παράγονται όταν υπάρχει φλεγμονή). Για τη θεραπεία της πάθησης συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά, παρόλο που δεν έχει ανιχνευθεί κάποιο συγκεκριμένο μικρόβιο. Η αγωγή με αντιβίωση διαρκεί τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Ακόμη, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία αμβλύνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα. (Ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την υπερπλασία του προστάτη, οι α-αναστολείς, συνήθως προσφέρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων σε πολλούς ασθενείς.) Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν τα ζεστά εδρόλουτρα, τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα και η φυσιοθεραπεία.

Προστατοδυνία: Πρόκειται πάλι για μία χρόνια κατάσταση που προκαλεί τα συμπτώματα της προστατίτιδας, χωρίς όμως στις σχετικές εξετάσεις να ανιχνεύεται κάποιο μικρόβιο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ο πόνος στον προστάτη. Δεν εντοπίζονται αυξημένα πυοσφαίρια, που είναι ένδειξη λοίμωξης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς στον προστάτη, που προκαλούν τον πόνο, και σε ψυχογενείς παράγοντες. Άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι οφείλεται σε παλιότερη φλεγμονή στον προστάτη, που “συντηρείται” ακόμη. Η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται δύσκολα, καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία που να ανακουφίζει τον ασθενή από τα συμπτώματα. Η προστατοδυνία είναι πιο συχνή σε αγχώδεις άνδρες, καθώς το στρες θεωρείται ότι συμβάλλει στην εκδήλωσή της. Κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί διάφορες θεραπείες, όπως βελονισμός, φυσιοθεραπείες, εδρόλουτρα, αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Χρήσιμη είναι η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό και ο περιορισμός του στρες. Τέλος, μερικές φορές οι ειδικοί συστήνουν τον αποκλεισμό κάποιων τροφών (τηγανητά, λίπη, κόκκινο κρασί) από το διαιτολόγιο των ανδρών που υποφέρουν, αλλά σπάνια παρατηρείται βελτίωση.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Σε αντίθεση με την υπερτροφία του προστάτη, που απασχολεί άνδρες μεγάλης ηλικίας, οι φλεγμονές του προστάτη αφορούν κυρίως τους νεότερους άνδρες. Από την οξεία ή τη χρόνια προστατίτιδα κινδυνεύουν κυρίως άντρες που βρίσκονται ανάμεσα στην ηλικία των 30 και των 60 χρόνων και ταλαιπωρούν περισσότερο όσους κάνουν καθιστική ζωή.Διατροφή για την προστασία του προστάτη!

Αν και η προστατίτιδα δεν σχετίζεται με τη διατροφή, ορισμένες τροφές ίσως να είναι ωφέλιμες για τον προστάτη. Χρήσιμες στη διατροφή σας είναι οι ντομάτες, επειδή περιέχουν λυκοπένιο, ουσία που θεωρείται ωφέλιμη για τον προστάτη. Απαραίτητος για τη λειτουργία του αδένα είναι ο ψευδάργυρος (τον χρησιμοποιεί για να παράγει το προστατικό υγρό). Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή και τα δημητριακά. Ο μαϊντανός (ειδικά ο ωμός) είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για λοιμώξεις του ανδρικού γενετικού συστήματος, καθώς διαθέτει διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Του ΜΑΝΟΥ ΣΙΓΑΝΟΥ

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top