Τα 11 ακριβότερα τρόφιμα στον κόσμο

matsu4-scaled-1.jpg

Μανιτάρια

Η έννοια του “ακριβού φαγητού” ποικίλλει. Οι περισσότεροι όταν ακούν για ακριβό φαγητό σκέφτονται συνήθως τον σολομό ή την τρούφα. Ωστόσο, υπάρχει μια αρκετά πιο μεγάλη λίστα από διατροφικά προϊόντα, τα οποία κοστολογούνται σε εξωφρενικές τιμές.

  1. Μανιτάρια Matsutake

Τα μανιτάρια αυτά είναι τόσο σπάνια που η τιμή τους σήμερα φτάνει τα 600$ για ένα κιλό. Προέρχονται από την Ιαπωνία, αλλά εμφανίζονται και σε άλλες ασιατικές χώρες. Ωστόσο, ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των εντόμων και των δέντρων που διεισδύουν σε περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται και, καθώς δεν υπάρχει τρόπος καλλιέργειας μανιταριών Matsutake, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαφανιστούν εντελώς στο μέλλον.

  1. Καφές Kopi Luwak

Αυτός ο καφές παράγεται σε βιομηχανίες στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη νότια Ινδία. Πρόκειται για τον πιο ακριβό καφέ στον κόσμο με το κόστος του να κυμαίνεται μεταξύ 250$ και 1.200$ το κιλό, ενώ έγινε διάσημος λόγω του πολύ εξειδικευμένου τρόπου επεξεργασίας του.

  1. Albino Caviar

Ένα κιλό από αυτό το χαβιάρι κοστίζει 9.100$ (8.500ευρώ). Ο οξύρρυγχος Albino από τον οποίο προέρχεται τα χαβιάρι αυτό, είναι ένα είδος μεγάλου ψαριού που ζει στην Κασπία Θάλασσα. Το κόστος του χαβιαριού είναι τόσο υψηλό καθώς τα αυγά από τον οξύρρυγχο παράγονται πολύ σπάνια, για την ακρίβεια μόνο όταν είναι περίπου 100 ετών.

  1. Σούπα Nest Swallows

Η φωλιά των χελιδονιών κατασκευάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το σάλιο τους, ενώ αποτελούν εδώ και χρόνια λιχουδιά στην κινεζική κουζίνα. Η υψηλή τιμή αυτού του πιάτου εξηγείται ως εξής: η συλλογή φωλιών χελιδονιών είναι μια αρκετά επικίνδυνη εργασία, καθώς τα πουλιά χτίζουν τις φωλιές τους σε απόκρημνους βράχους, όπου ο κίνδυνος πτώσης είναι πολύ υψηλός. Κάπως έτσι, το αντίτιμο για να φτιαχτεί αυτή η σούπα ανέρχεται περίπου στις 3.000$ το κιλό.

  1. Σαφράν

Το κόστος αυτού του καρυκεύματος μπορεί να κυμαίνεται από 400$ έως 1.000$ το κιλό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σαφράν αναπτύσσεται μόνο για επτά ημέρες το χρόνο μέσα στο φθινόπωρο, ενώ συλλέγεται και επεξεργάζεται χειρωνακτικά. Επιπλέον, για τη συλλογή μόλις ενός κιλού σαφράν, είναι απαραίτητο να συλλεχθούν περίπου 300.000 λουλούδια.

  1. Λευκές τρούφες

Η υψηλή τιμή τους είναι το αποτέλεσμα των ιδιαίτερα ειδικών συνθηκών που απαιτούνται για την ανάπτυξή τους, καθώς και των ειδικών μεθόδων συλλογής και συντήρησής τους, σε συνδυασμό με την εξαιρετική γεύση και το άρωμά τους. Στην Ευρώπη, 1 κιλό λευκών τρουφών κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ (2.100$).

  1. Μαύρο κοτόπουλο Ayam Cemani

Το κοτόπουλο Ayam Cemani εκτρέφεται στην Ινδονησία, αλλά δεν εξάγεται σε άλλες χώρες λόγω του φόβου πως θα μπορούσε να εξαπλώσει τη γρίπη των πτηνών. Αυτή η φυλή πουλερικών είναι τόσο σπάνια που ένα κοτόπουλο κοστίζει περίπου $200 στην Ινδονησία, ενώ εκτός της χώρας, το κόστος μπορεί να φτάσει χιλιάδες δολάρια. Αντιθέτως, στη Μαλαισία το Ayam Cemani είναι τόσο κοινό που η τιμή του δεν είναι υψηλότερη από εκείνη ενός συνηθισμένου κοτόπουλου.

  1. Ιαπωνικές μπριζόλες Wagyu

Οι μπριζόλες Wagyu, κατασκευασμένες από ιαπωνικό βόειο κρέας, είναι μια από τις πιο νόστιμες και ακριβότερες λιχουδιές στον κόσμο, ενώ το κρέας έχει εκπληκτικό άρωμα. Στην Ιαπωνία, το καθαρόαιμοι μοσχάρι Wagyu που δίνει το συγκεκριμένο κρέας φημίζεται πως δέχεται μασάζ, πίνει μπύρα και ακούει κλασική μουσική. Το κόστος 1 κιλού αυτού του είδους κρέατος μπορεί να ισούται με 450$.

  1. Στεγνό Ιβηρικό ζαμπόν

Το Jamón Ibérico, που παράγεται στην Ισπανία, είναι το πιο ακριβό είδος ζαμπόν στον κόσμο. Στην Ισπανία, ο ιβηρικός χοίρος τρέφεται αποκλειστικά με βελανίδια, ενώ τεράστιες περιοχές είναι διαθέσιμες για τη βοσκή του. Το κόστος ενός κιλού ξηρού ώριμου jamon κυμαίνεται περίπου στα 365 ευρώ (392$).

  1. Τυρί άλκης

Ένα από τα πιο ακριβά τυριά στον κόσμο είναι το τυρί άλκης, το οποίο παράγεται σε ένα μόνο μέρος: στο αγρόκτημα Moose House στη Σουηδία. Για την παραγωγή του απαιτείται γάλα αμερικανικής ελάφου (άλκης), ενώ έχει λευκό χρώμα και η εμφάνισή του θυμίζει φέτα. Κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ (1.074 $) ανά κιλό και παράγεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

  1. Μπανάνα

Άξια αναφοράς είναι επίσης η…  μπανάνα. Όχι όμως αυτή που έχουμε στο μυαλό μας. Ο καλλιτέχνης Stephan Brusche έχει γίνει διάσημος για την παραγωγή μοναδικών αριστουργημάτων από το συγκεκριμένο δημοφιλές φρούτο και αυτό το είδος τέχνης πρέπει οπωσδήποτε να το απολαύσετε προτού εξαφανιστεί.

Μπόνους: παράξενα φρούτα

Τι θα λέγατε για ένα τετράγωνο μήλο; Ή ένα καρπούζι σε σχήμα καρδιάς; Οι «σχεδιαστές» φρούτων μπορούν να μετατρέψουν τα φρούτα σε οποιοδήποτε σχήμα χρησιμοποιώντας πλαστικά καλούπια. Καθώς το φρούτο ή το λαχανικό μεγαλώνει, το καλούπι «γεμίζει» και υιοθετεί το επιθυμητό σχήμα. Ως αποτέλεσμα, τα φρούτα αυτά είναι φυσικά πιο ακριβά από τα «κανονικά» φρούτα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top