Ακμή: 7 τροφές που βοηθούν να απαλλαγείτε άμεσα σύμφωνα με τους ειδικούς

Ανώνυμο-σχέδιο52.png

Η ακμή προκαλείται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους προκαλώντας τα ενοχλητικά σπυράκια.

Δείτε ποιες τροφές βοηθούν να αντιμετωπίσετε την ακμή σύμφωνα με το wionews.
  1. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
  2.  Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  3. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά
  4. Δημητριακά ολικής αλέσεως
  5. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο
  6. Πράσινο Τσάι
  7. Κουρκουμάς

1. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές που οδηγούν σε ακμή. Συνιστάται να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά.

2. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τροφές γεμάτες με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής της ακμής.

3. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Τα προβιοτικά εξασφαλίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου που είναι ευεργετικό για την υγεία του δέρματος.

4. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Πρέπει να επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως και όχι επεξεργασμένους υδατάνθρακες για τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη μείωση των πιθανοτήτων έξαρσης της ακμής.

5. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, γεγονός που τον καθιστά ευεργετικό για το δέρμα με τάση ακμής.Μπορεί κανείς να ενισχύσει την περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο στη διατροφή τρώγοντας πουλερικά, θαλασσινά, άπαχα κρέατα και όσπρια.

6. Πράσινο Τσάι

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο με αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων ακμής.

7. Κουρκουμάς

Η δραστική ένωση κουρκουμίνη του κουρκουμά έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που τον καθιστούν ευεργετικό για το δέρμα με τάση ακμής.

Τι προκαλεί την ακμή;

Η ακμή προκαλείται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους:Υπερέκκριση σμήγματος: Το σμήγμα είναι ένα λιπαρό έλαιο που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος.Όταν παράγεται υπερβολικό σμήγμα, μπορεί να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ακμή.Συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα δέρματος: Τα νεκρά κύτταρα δέρματος μπορούν να συσσωρευτούν στην επιφάνεια του δέρματος και να φράξουν τους πόρους, οδηγώντας σε ακμή.Βακτήρια: Τα βακτήρια Propionibacterium acnes (P. acnes) ζουν φυσιολογικά στους πόρους του δέρματος. Ωστόσο, όταν αυτά τα βακτήρια υπερπαράγονται, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και ακμή.Ορμονικές αλλαγές: Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σμήγματος και να οδηγήσουν σε ακμή.Γενετικοί παράγοντες: Η ακμή μπορεί να έχει κληρονομική βάση. Εάν οι γονείς σας είχαν ακμή, είναι πιο πιθανό να την εμφανίσετε και εσείς.Άλλοι παράγοντες: Το άγχος, η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορούν επίσης να επηρεάσουν την εμφάνιση της ακμής.

5 τρόποι πρόληψης της ακμής

Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με ήπιο καθαριστικό: Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του σμήγματος, των νεκρών κυττάρων δέρματος και των βακτηρίων από τους πόρους σας.Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας: Τα χέρια σας μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια στο πρόσωπό σας, τα οποία μπορούν να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν ακμή.Χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης δέρματος χωρίς λάδι: Τα προϊόντα με βάση το λάδι μπορούν να φράξουν τους πόρους σας και να επιδεινώσουν την ακμή. Επιλέξτε προϊόντα χωρίς λάδι που είναι μη φαγεσωρογόνα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα φράξουν τους πόρους σας.Απολεπίστε το δέρμα σας 1-2 φορές την εβδομάδα: Η απολέπιση βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων δέρματος από την επιφάνεια του δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απόφραξης των πόρων.Επισκεφθείτε έναν δερματολόγο: Εάν η ακμή σας είναι σοβαρή ή δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες χωρίς συνταγή, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τη θεραπεία της ακμής σας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top