Μπορεί το τσάι να έχει παρενέργειες;

τσάι-παρενέργειες.jpg

Όλοι γνωρίζουμε ότι το τσάι είναι πολύ καλό για την υγεία. Ωστόσο υπάρχουν και 5 λόγοι για να μην το παρακάνετε…

…καθώς η υπερκατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία σας

  1. Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου

Το τσάι αποτελεί μια πλούσια πηγή μιας κατηγορίας ενώσεων που ονομάζονται τανίνες. Οι τανίνες μπορούν να συνδεθούν με τον σίδηρο σε ορισμένα τρόφιμα, καθιστώντας τον μη διαθέσιμο για απορρόφηση στο πεπτικό σας σύστημα. Η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο κοινές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών στον κόσμο και εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας. Έρευνες δείχνουν ότι οι τανίνες του τσαγιού είναι πιο πιθανό να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές παρά από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Έτσι, εάν ακολουθείτε μια αυστηρή vegan ή χορτοφαγική δίαιτα, μπορεί να θέλετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο τσάι καταναλώνετε. Η ακριβής ποσότητα τανινών στο τσάι μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο και τον τρόπο παρασκευής του. Έτσι, ο περιορισμός της πρόσληψής σας σε 3 ή λιγότερα φλιτζάνια (710 ml) την ημέρα είναι πιθανότατα ένα ασφαλές όριο για τους περισσότερους ανθρώπους. Εάν έχετε χαμηλό σίδηρο αλλά εξακολουθείτε να απολαμβάνετε να πίνετε τσάι, σκεφτείτε να το πίνετε μεταξύ των γευμάτων ως επιπλέον προφύλαξη. Κάτι τέτοιο θα καταστήσει λιγότερο πιθανό να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά σίδηρο από το φαγητό σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

  1. Αυξημένο άγχος και ανησυχία

Τα φύλλα τσαγιού περιέχουν φυσική καφεΐνη. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης από το τσάι, ή οποιαδήποτε άλλη πηγή, μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση άγχους και ανησυχίας. Ένα μέσο φλιτζάνι (240 ml) τσαγιού περιέχει περίπου 11–61 mg καφεΐνης, ανάλογα με την ποικιλία και τη μέθοδο παρασκευής. Τα μαύρα τσάγια τείνουν να περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από τις πράσινες και τις λευκές ποικιλίες και όσο περισσότερο βράζετε το τσάι σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Η έρευνα δείχνει ότι οι δόσεις καφεΐνης κάτω των 200 mg την ημέρα είναι απίθανο να προκαλέσουν σημαντικό άγχος στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης από άλλους και μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσληψή τους. Εάν παρατηρήσετε ότι η συνήθεια του τσαγιού σας κάνει να νιώθετε νευρικοί, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι έχετε πιει πάρα πολύ και μπορεί να θέλετε να μειώσετε για να μειώσετε τα συμπτώματα. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επιλέξετε αφεψήματα βοτάνων χωρίς καφεΐνη.

  1. Κακός ύπνος

Επειδή το τσάι περιέχει φυσικά καφεΐνη, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου σας. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα για ύπνο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αναστείλει την παραγωγή μελατονίνης, με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ύπνου. Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με μια ποικιλία ψυχικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, της μειωμένης μνήμης και της μειωμένης διάρκειας προσοχής. Επιπλέον, η χρόνια στέρηση ύπνου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και ανεπαρκούς ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Οι άνθρωποι μεταβολίζουν την καφεΐνη με διαφορετικούς ρυθμούς και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς ακριβώς επηρεάζει τα πρότυπα ύπνου σε όλους. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι ακόμη και μόλις 200 mg καφεΐνης που καταναλώνονται 6 ή περισσότερες ώρες πριν τον ύπνο θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, ενώ άλλες μελέτες δεν έχουν παρατηρήσει καμία σημαντική επίδραση. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με κακή ποιότητα ύπνου και πίνετε τακτικά τσάι, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μειώσετε την πρόσληψή σας – ειδικά εάν καταναλώνετε επίσης άλλα ποτά ή συμπληρώματα που περιέχουν καφεΐνη.

  1. Ναυτία

Ορισμένες ενώσεις στο τσάι μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή με άδειο στομάχι. Οι τανίνες στα φύλλα τσαγιού είναι υπεύθυνες για την πικρή, ξηρή γεύση του τσαγιού. Η στυπτική φύση των τανινών μπορεί επίσης να ερεθίσει τον πεπτικό ιστό, οδηγώντας ενδεχομένως σε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ναυτία ή πόνο στο στομάχι. Η ποσότητα του τσαγιού που απαιτείται για να έχει αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το άτομο. Τα πιο ευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα αφού πιούν  μόλις 1-2 φλιτζάνια (240-480 ml) τσάι, ενώ άλλα μπορεί να είναι σε θέση να πιούν περισσότερα από 5 φλιτζάνια (1,2 λίτρα) χωρίς να παρατηρήσουν καμία παρενέργεια. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση τσαγιού, καλό είναι να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μειώσετε τη συνολική ποσότητα που πίνετε ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να προσθέσετε λίγο γάλα ή να πιείτε λίγο φαγητό με το τσάι σας. Οι τανίνες μπορούν να συνδεθούν με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες στα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον πεπτικό ερεθισμό.

  1. Καούρες

Η καφεΐνη στο τσάι μπορεί να προκαλέσει καούρα ή να επιδεινώσει προϋπάρχοντα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος. Σύμφωνα με  έρευνα η καφεΐνη μπορεί να χαλαρώσει τον σφιγκτήρα που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι σας, επιτρέποντας στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου να πηγαίνει πιο εύκολα στον οισοφάγο. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση της συνολικής παραγωγής οξέος στομάχου. Φυσικά, η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μην προκαλεί απαραίτητα καούρα. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται πολύ διαφορετικά στην έκθεση στα ίδια τρόφιμα. Έτσι, εάν καταναλώνετε τακτικά μεγάλες ποσότητες τσαγιού και αντιμετωπίζετε συχνά καούρα, ίσως αξίζει τον κόπο να μειώσετε την πρόσληψη και να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top