Πως θα προστατευτείτε από τον θόρυβο

annoying-noise-001.jpg

Σας προτείνουμε μερικούς τρόπους να προστατεύετε τα αυτιά σας, αλλά και την υγεία σας από το θόρυβο.

Ο θόρυβος μπορεί να βλάψει όχι μόνο την ακοή μας, αλλά και την υγεία μας. Μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης ατυχημάτων, ενώ σύμφωνα με έρευνες μπορεί  να προκαλέσει πρόβλημα υγείας. Διαταραχές ύπνου, απώλεια ακοής, ψυχικά προβλήματα, αύξηση της χοληστερίνης, υψηλή πίεση, είναι μερικές μόνο από τις δυσάρεστες συνέπειες του θορύβου. Δείτε πως μπορείτε να προστατευτείτε λοιπόν…

Τι να κάνετε

  • Να ελέγχετε τακτικά την ακοή σας στον ΩΡΛ, εάν εργάζεστε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον. Ο τακτικός έλεγχος παρέχει έγκαιρη διάγνωση τυχόν μερικής απώλειας της ακοής. Γνωρίζοντας ότι έχετε κάποιο πρόβλημα έγκαιρα, θα είστε σε θέση να λάβετε μέτρα ώστε να αποφύγετε την περαιτέρω απώλεια της ακοής.

  • Όταν βγαίνετε έξω για να πιείτε το ποτό σας η ένταση του ήχου στα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να είναι τέτοια που να σας επιτρέπει να ακούσετε το συνομιλητή σας χωρίς να χρειάζεται να φωνάζετε.

  • Αν μένετε σε περιοχή με πολύ θόρυβο, “θωρακίστε” το σπίτι σας με διπλά τζάμια ή φυτά στους εξωτερικούς τοίχους που λειτουργούν ηχομονωτικά.

  • Ορισμένες δραστηριότητες, όπως η οδήγηση snowmobile ή μηχανής, το κυνήγι ή η συνήθεια  να ακούτε πολύ δυνατά μουσική για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή σας. Κάντε διαλείμματα από το θόρυβο όταν ακούτε μουσική ή όταν κάνετε μια από τις παραπάνω δραστηριότητες ώστε να προστατεύσετε τα αυτιά σας.

  • Αποφύγετε να ακούτε μουσική πολύ δυνατά. Ξεκουράζετε την ακοή σας με ησυχία μετά από έκθεση σε δυνατούς θορύβους (πάνω από 90 ντεσιμπέλ) για μία ώρα τουλάχιστον.

  • Προστατέψτε τα αυτιά σας στο χώρο εργασίας σας. Αν εργάζεστε σε χώρο που υπάρχει πολύ θόρυβος μπορείτε να φοράτε ειδικά σχεδιασμένες ωτοασπίδες που μοιάζουν με ακουστικά και μπορούν να προστατεύσουν τα αυτιά σας, καθιστώντας τους πολύ δυνατούς ήχους πιο ήπιους για την ακοή σας. Και οι απλές ωτοασπίδες  που είναι κατασκευασμένες από αφρώδες υλικό, πλαστικό ή καουτσούκ, επίσης, μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα αυτιά σας από τις βλαβερές συνέπειες του θορύβου.

  • Αν έπειτα από έκθεση σε δυνατό θόρυβο αισθάνεστε να βουίζουν τα αυτιά σας περισσότερο από μια ημέρα, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Διαβάστε ακόμη:

Υπερβολικός ο θόρυβος στα νοσοκομεία της Ευρώπης σύμφωνα με έρευνα

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top