Το νέο βιβλίο του Γ. Οικονομίδη: Η Ελλάς Eυγνωμονούσα

i-ellas-eugnomonousa-1858.jpg

Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου του Γ. Οικονομίδη για τους έλληνες Αιγιπτιώτες και τη συνεισφορά τους…

«Πανευτυχείς νοιώθουμε ως απόγονοι των Ελλήνων οι οποίοι πριν δύο αιώνες, ως Οθωμανοί υπήκοοι, κοινώς ραγιάδες, όρθωσαν το μικρό τους ανάστημα, για να αποτινάξουν τον ζυγό που τούς καταδυνάστευε επί τέσσερις μακρούς και σκοτεινούς αιώνες».

Με τον πυρσό από τον Θούριο τον πρωτομάρτυρα της ελευθερίας Ρήγα Φεραίου, και το ιερό λάβαρο το ευλογημένο εις την Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, η Ελλάς της Κλασσικής Αρχαιότητας, της Βυζαντινής αίγλης και τον Οθωμανικού Μεσαίωνα, από την τέφρα της ιστορίας της και την γενεσιουργό δύναμη τον πνεύματος των φιλοσόφων της και των ηρώων της, ανεγεννήθη.

Μέσα από φρικτούς πόνους, οδύνες και Θυσίες εννέα ετών, ω! τον Θαύματος! Η υγιής Ευρώπη έτεκεν το νεοπαγές κράτος της Ελλάδος και επιχαίρει. Διότι Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, δεν νοείται. Βλαστός τον Διαφωτισμού, η Ελλάς με άπειρούς φίλους που δεν αδιαφόρησαν αλλά έσπευσαν στα πεδία των μαχών και Θυσιάστηκαν μαζί με τούς αγωνιζόμενους “Έλληνες, δημιούργησαν το νέο κράτος, έστω και μικρόν στην αρχή, και επανένωσαν το “Έθνος των Ελλήνων το μεγάλο. Τα διακόσια χρόνια που εορτάζουμε σήμερα από την Επανάσταση τον 1821, με τα διάφορα ιστορικά γεγονότα που τάραξαν το νεοσύστατο κράτος, είναι η αρχή της συνέχειας που οι “Έλληνες έχουν πάρει ιερό όρκο να διεκπεραιώσουν για να δώσουν σ’ αυτόν τον θαυμάσιο τόπο τούς αυτά που τον αξίζουν: πρόοδο, αφοσίωση, έμπνευση, αξιοπρέπεια και συνετή ανεξαρτησία. Οι παρακαταθήκες τον πολιτισμού, των αξιών και των υγιών παραδόσεων που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας εγγυώνται απολύτως την αίσια έκβαση οιονδήποτε εγχειρήματος αναλαμβάνουμε εμείς άξιοι απόγονοί τούς και νουνεχείς κληρονόμοι τους.

Ποιος είναι ο Γιώργος Οικονομίδης

Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και καταγόμενος από την Νίσυρο της Δωδεκανήσου, ο Γιώργος Οικονομίδης πρωτίστως διακρίνεται για την αγάπη τον προς την γενέτειρα Αίγυπτο και την Μάνα πατρίδα Ελλάδα. Αποφοίτησε από το “ένδοξο” όπως το αποκαλεί Αβερώφειο Γυμνάσιο στην Αλεξάνδρεια, και στη συνέχεια ενεγράφη στη Φιλοσοφική Σχολή του Φαρούκειον Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας, στο Τμήμα Κλασσικών Σπονδών. Περάτωσε τις σπονδές τον στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας. Είναι λάτρης της Ελληνικής Ιστορίας την οποία μελετά και ερεύνά ανελλιπώς. “Οταν παρεκλήθη από την κα Μεταξία Φιλιπττάτον, Υπαρχηγό Δράσεων της “Ενωσης Παλαιών Προσκόπων Περιφερειακών Εφορειών Αλεξανδρείας και Καϊρου”, να εκπονήσει το εις χείρας σας πόνημα για να επισημανθεί η εξ αποστάσεως μεν αλλά ειλικρινής, εγκάρδια και πολυσχιδής βοήθεια των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Εθνική Παλιγγενεσία τον 1821, ο Γιώργος Οικονομίδπς ανέλαβε εκθύμως και αφιλοκερδώς αυτήν την πρωτοβουλία της Ενώσεως, εκφράσας μάλιστα την ευγνωμοσύνη τον για την ευκαιρία πού τον εδίδετο να διερμηνεύσει μέσα από αυτήν την εργασία, την αγάπη και τον ειλικρινή ενθουσιασμό όλων των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στα 20 και πλέον σωματεία πού λειτουργούν επισήμως στην Αττική και συνεορτάζούν πανηγυρικά την επέτειο της Εποποιϊας των προγόνων μας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top