Ρομπότ: 7 δυνατότητες που δεν γνωρίζατε ότι έχουν

robots-more-productive-human-workers-v1-study-1005x440-1.jpg

Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση των δυνατοτήτων που δίνει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη στα ρομπότ…

Μπορεί τα ρομπότ να μην έχουν ακόμα καταλάβει πλήρως την καθημερινότητά μας όπως φαντάζονταν οι κλασικοί συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας όμως η ρομποτική έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Από το μαγείρεμα μέχρι τη δολοφονία προσώπων (!) τα ρομπότ σήμερα είναι ικανά να κάνουν πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε. Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια γεύση των δυνατοτήτων που δίνει πλέον η τεχνητή νοημοσύνη στα ρομπότ:

Παίζουν ζωντανή μουσική

Υπάρχει ρομπότ που παίζει θέρεμιν – ένα όργανο που παίζεται αποκλειστικά με χειρονομίες στον αέρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο ρομπότ δεν είναι απλώς προγραμματισμένο να κάνει αυτές τις κινήσεις αλλά ακούει μουσική και την αναπαράγει μόνο του. Μπορεί ακόμη και να παίξει με άλλους μουσικούς, συντονίζοντας το παίξιμό του με οπτικές ενδείξεις και αλλαγές στο ρυθμό. Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι επιστήμονες της ρομποτικής σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με ρομπότ και ζωντανή μουσική. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο όπου συγκροτήματα αποτελούμενα από ρομπότ παίζουν εξίσου καλά – αν όχι καλύτερα –  από ανθρώπους. Τα ρομπότ ως μουσικοί είναι σαφώς πιο ανθεκτικά και τεχνικά πιο ικανά ωστόσο υστερούν σε δημιουργικότητα, δηλαδή αδυνατούν να δημιουργήσουν μουσική. Η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να περιλαμβάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και το συγκεκριμένο τρόπο που αντιλαμβάνεται τη μουσική.

Καταστρέφουν καρκινικούς όγκους

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της ρομποτικής και της νανοτεχνολογίας έχουν συμβάλει στην αύξηση της χρήσης νανορομπότ στον τομέα της ιατρικής. Αν και πρόκειται για μια τεχνολογία που βρίσκεται υπο εξέλιξη, οι ιατρικές εφαρμογές της δεν είναι λίγες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Biotechnology το 2018 οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροσκοπικά ρομπότ τα οποία είχαν αποστολή να συσσωρεύσουν καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια να διακόψουν την παροχή αίματος με τη διαδικασία της πήξης. Η μέθοδος του πειράματος βασίστηκε σε μια τεχνική γνωστή ως DNA origami  (αναδίπλωση θραυσμάτων DNA) η οποία συνδυάστηκε με ένα ένζυμο πήξης του αίματος που ονομάζεται θρομβίνη.  Το πείραμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε ποντίκια. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια και οπωσδήποτε απαιτείται χρόνος για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μέθοδος και στον άνθρωπο ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Συναρμολογούν έπιπλα ΙΚΕΑ

Μπορεί αυτή η ικανότητα να μην είναι τόσο εντυπωσιακή σε σχέση με τις υπόλοιπες αυτής της λίστας είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμη αν αναλογιστούμε πόσοι από εμάς ταλαιπωρούμαστε  από τη συναρμολόγηση επίπλων της συγκεκριμένης εταιρίας. Οι μηχανικοί στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη σχεδίασαν ένα ρομπότ που μπορεί να συναρμολογήσει οποιοδήποτε προϊόν ΙΚΕΑ του δώσεις. Η σύλληψη του συγκεκριμένου ρομπότ είναι απλή: δύο βραχίονες και λαβές είναι αρκετά για να συναρμολογήσει μια καρέκλα σε λιγότερο από 20 λεπτά. Πριν γίνει διαθέσιμο στην αγορά η επιστημονική ομάδα που το δημιούργησε προσπαθεί να του «διδάξει» πώς να συναρμολογεί κάτι διαβάζοντας το εγχειρίδιο οδηγιών ή ακόμα και απλώς κοιτάζοντας το τελικό προϊόν.

Αστυνομεύουν

Αν βρεθείτε στο Ντουμπάι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντήσετε αστυνομικούς ρομπότ στους οποίους μπορείτε να αναφέρετε μια εγκληματική πράξη, να πληρώσετε ένα πρόστιμο ή να απευθυνθείτε για δευτερεύοντα περιστατικά. Από τη Σιγκαπούρη μέχρι την Ινδία και το Ισραήλ τα αστυνομικά τμήματα στρέφονται όλο και περισσότερο στη χρήση ρομπότ για διεκπαιρεωτικές εργασίες Αν και δεν προβλέπεται να ασκούν κανενός είδους βία, η παρουσία τους αποτελεί μέρος μιας ανησυχητικής τάσης σε όλο τον κόσμο. Μια από τις πιο ανησυχητικές πιθανές εφαρμογές της ρομποτικής και ένας τομέας που μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα ρομπότ θα χρησιμοποιηθούν εκτενώς στο μέλλον είναι ο έλεγχος του πλήθους.

Κάνουν παρκούρ

Κάποιοι ίσως έχουν ακούσει την εταιρία Boston Dynamics καθώς περιλαμβάνεται σε όλες τις λίστες με τα σύγχρονα ρομποτικά επιτεύγματα. Ο Άτλας, ίσως το πιο προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ της εταιρίας, μπορεί να κάνει μια διαδρομή με εμπόδια και με οπισθοπορεία ενδιάμεσα. Πριν από τον Άτλαντα ήταν σχεδόν αδύνατο για ένα ρομπότ να κινηθεί όπως ο άνθρωπος. Το μόνο πρακτικό όφελος που προκύπτει από τον σχεδιασμό ρομπότ που μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο περπατάμε ή τρέχουμε είναι η πρόκληση τρόμου στο μυαλό αυτών που κυνηγάνε. Αν και δεν αποκλείεται να δούμε το συγκεκριμένο ρομπότ σε μη στρατιωτικές εφαρμογές, είναι βέβαιο ότι κάποια μέρα θα λειτουργήσει σε πεδίο μάχης μιας και η Boston Dynamics  έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Υπηρεσία Έρευνας Προηγμένων Αµυντικών Προγραµµάτων (DARPA).

Μαγειρεύουν

Πολλοί ίσως πιστεύουν πως η μαγειρική είναι μια δραστηριότητα που δεν μπορούν να την αναλάβουν ρομπότ κυρίως γιατί δεν έχουν αίσθηση της γεύσης επομένως δε μπορούν να καταλάβουν πόσο πολύ – ή λίγο – κάτι έχουν βάλει στο φαγητό αλλά και γιατί απαιτεί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο επιδεξιότητας – σκεφτείτε μόνο πόσα είδη μοναδικών χειρονομιών πρέπει να κάνετε για να φτιάξετε κάτι τόσο απλό όσο ένα σάντουιτς. Δυστυχώς, τουλάχιστον για τους επαγγελματίες σεφ, οι λόγοι που κρατούν τα ρομπότ μακριά από τις κουζίνες δε θα υπάρχουν για πολύ ακόμα. Ο πρώτος πλήρως λειτουργικός ρομποτικός μάγειρας κυκλοφορεί ήδη στην αγορά. Ευτυχώς, ακόμα είναι πολύ δαπανηρό να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Η ρομποτική κουζίνα, σχεδιασμένη από μια εταιρεία ρομποτικής με έδρα το Λονδίνο (Moley Robotics), κοστίζει πολύ πάνω από 300.000 λίρες. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή και υπερσύγχρονη κουζίνα με δύο ρομποτικούς βραχίονες που κρέμονται από την κορυφή της. Ήδη μπορεί να μαγειρέψει μεγάλη ποικιλία φαγητών χωρίς βοήθεια και η εταιρεία σχεδιάζει σε βάθος χρόνου να της προσδώσει συνολική δυνατότητα 5.000 συνταγών.

Δολοφονούν

Είναι από τις περιπτώσεις όπου η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Το παρακάτω περιστατικό μοιάζει με σκηνή βιβλίου ή ταινίας αλλά πρόκειται για την πρώτη και ίσως μοναδική τεκμηριωμένη περίπτωση στρατιωτικού ρομπότ που δολοφονεί έναν πολιτικό στόχο. Στο Ιράν, στις 27 Νοεμβρίου 2020, ένα ρομπότ χρησιμοποιήθηκε ως ελεύθερος σκοπευτής και με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης εξολόθρευσε τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονά της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως, η δολοφονία πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Μοσάντ. Το ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε ήταν εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη, τοποθετήθηκε μέσα σε όχημα και λειτουργούσε με τηλεχειρισμό. Σύμφωνα με Ιρανούς ερευνητές η τεχνητή νοημοσύνη ήταν τόσο ακριβής που στόχευε με ακρίβεια τον επιστήμονα ενώ γλίτωσε τη σύζυγό του και όσα άτομα ήταν γύρω του χρησιμοποιώντας πιθανότατα λογισμικό αναγνώρισης προσώπου.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top