Μην αγχώνεστε, παχαίνει

στρες.jpeg

Γαλλική έρευνα έδειξε ότι το στρες συνδυασμένο με έλλειψη τροφής (κάνουμε δίαιτα ή δεν έχουμε φάει όλη μέρα), μας οδηγεί στη διπλάσια κατανάλωση φαγητού.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όταν είμαστε αγχωμένοι και πεινασμένοι ο οργανισμός ζητά κάποιο σνακ, και συνήθως λιπαρό, το οποίο λειτουργεί ως ναρκωτικό προσφέροντας μας ηρεμία. Όταν αγχωνόμαστε πολλές φορές αναζητάμε κάτι γλυκό, αλμυρό ή παχυντικό για να ηρεμήσουμε. Δυστυχώς όμως αυτό το πληρώνουμε με περιττά κιλά. Τα κακά νέα δεν είναι μόνον ότι τρώμε, αλλά ότι ο οργανισμός αντιδρά με τέτοιο τρόπο που στην ουσία προωθεί την αύξηση βάρους: παράγει την κορτιζόλη (ορμόνη του στρες), που αυξάνει την αποθήκευση λίπους.

Τι να κάνετε

  • Μην αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάσει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνδυασμός πείνας-άγχους είναι ο χειρότερος. Τρώτε συχνά γεύματα συνδυάζοντας πρωτεΐνη με μη-επεξεργασμένους υδατάνθρακες, για παράδειγμα, ολικής άλεσης ψωμί με μία φέτα γαλοπούλα, ξηρούς καρπούς με σταφίδες.

  • Προετοιμαστείτε για κάθε ενδεχόμενο. Αν γνωρίζετε ότι μέσα στην ημέρα κάποιες καταστάσεις σας αγχώνουν, μην αφήνετε τη διατροφή σας στην τύχη. Έχετε έτοιμα κάποια ψιλοκομμένα φρούτα, λαχανικά, ποπκόρν ή και μικρά σάντουιτς σε πρώτη ζήτηση, ώστε να μην υποκύπτετε στον πειρασμό μιας πλάκας σοκολάτας.

  • Αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες. Σύμφωνα με έρευνες είναι στρεσογόνες και προκαλούν τελικά αύξηση κατανάλωσης τροφής.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top