Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τα κράτη να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για τους Σουδανούς

unnamed29.jpg

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τα κράτη να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για τους Σουδανούς και να αναστείλουν τυχόν αρνητικές αποφάσεις ασύλου

Περίληψη των δηλώσεων της Elizabeth Tan, Διευθύντριας Διεθνούς Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά την Ενημέρωση Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη στις 5 Μαΐου 2023. 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θορυβημένη από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο Σουδάν, εξέδωσε νέα σύσταση σχετικά με τις επιστροφές στη χώρα. Εφιστά την προσοχή στο ότι οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις στο Σουδάν, καθώς και οι Σουδανοί πολίτες που βρίσκονται εκτός της χώρας και δεν μπορούν να επιστρέψουν λόγω των συγκρούσεων, ενδέχεται να χρήζουν διεθνούς προσφυγικής προστασίας βάσει των διεθνών και περιφερειακών νομικών πλαισίων.

Αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στις 15 Απριλίου, η Ύπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει έκκληση σε όλες τις χώρες να επιτρέψουν στους αμάχους που εγκαταλείπουν το Σουδάν, χωρίς διακρίσεις, να έχουν πρόσβαση στα εδάφη τους. Αυτό αφορά τους Σουδανούς πολίτες, τους ξένους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Σουδάν, τους ανιθαγενείς και όσους δεν έχουν διαβατήρια ή άλλα ταυτοποιητικά έγγραφα.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι που παρέχουν ανθρωπιστική προστασία αναφέρουν ένα τρομακτικό εύρος από ανθρωπιστικά ζητήματα και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αδιάκριτες επιθέσεις με νεκρούς ή τραυματίες αμάχους, σεξουαλική βία, καθώς και εκτεταμένη εγκληματικότητα και λεηλασίες σε μη στρατιωτικές υποδομές, όπως αγορές, νοσοκομεία, ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις και αποθέματα, αλλά και ιδιωτικά κτίρια.

Μεγάλος αριθμός αμάχων αναγκάστηκε να διαφύγει από τις εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που είχαν ήδη εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω προηγούμενων συγκρούσεων στο Σουδάν, καθώς και προσφύγων από άλλες χώρες που είχαν αναζητήσει ασφάλεια στο Σουδάν. Εκτός από αυτούς που εκτοπίστηκαν πρόσφατα στο εσωτερικό του Σουδάν, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι, Σουδανοί πρόσφυγες και άλλοι που επιστρέφουν στις χώρες τους, έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν προς γειτονικές χώρες – κυρίως το Τσαντ, το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλες τις γειτονικές χώρες που τους επέτρεψαν να αναζητήσουν ασφάλεια.

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για την δίκαιη και αποτελεσματική διεκπεραίωση όλων των αιτημάτων για διεθνή προστασία από τους Σουδανούς πολίτες και όσους είχαν ως τόπο συνήθους διαμονής το Σουδάν, συμπεριλαμβανομένων των ανιθαγενών.

Δεδομένης της σημερινής αστάθειας στο Σουδάν, η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τα κράτη να αναστείλουν την έκδοση αρνητικών αποφάσεων στα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβληθεί από Σουδανούς πολίτες ή ανιθαγενείς που είχαν ως τόπο συνήθους διαμονής τους το Σουδάν. Οι Σουδανοί πολίτες των οποίων οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας απορρίφθηκαν πριν από την τρέχουσα σύρραξη μπορεί τώρα να έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας βάσει των διαφορετικών πλέον συνθηκών στο Σουδάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τα κράτη να αναστείλουν τις αναγκαστικές επιστροφές (απελάσεις) στο Σουδάν, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου τους είχαν προηγουμένως απορριφθεί. Η παύση των αναγκαστικών επιστροφών χρησιμεύει ως ελάχιστο εχέγγυο προστασίας και θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ έως ότου η κατάσταση στο Σουδάν βελτιωθεί σημαντικά ώστε να επιτρέψει την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή όσων δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί επίσης πολύ για τη δεινή θέση του περίπου 1,1 εκατομμυρίου προσφύγων και αιτούντων άσυλο άλλων εθνικοτήτων που έχουν βρει φιλοξενία στο Σουδάν. Ορισμένοι επιλέγουν ήδη ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Σουδάν, κάτι που θα πρέπει να είναι σε θέση να πράξουν.

Οι Νοτιοσουδανοί πολίτες είναι η μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων στο Σουδάν, το οποίο φιλοξενεί επίσης σημαντικούς πληθυσμούς προσφύγων από την Ερυθραία, την Αιθιοπία, τη Συρία και την Υεμένη, μεταξύ άλλων. Όποιος πρόσφυγας ταξιδεύει προς τρίτες χώρες για ασφάλεια θα πρέπει να παραπέμπεται στις εθνικές διαδικασίες ασύλου για την εξέταση της αίτησής του.

Ενδέχεται επίσης να υπάρχουν ξένοι πολίτες, καθώς και ανιθαγενείς και άτομα με αδιευκρίνιστη ιθαγένεια, οι οποίοι είχαν ανάγκη διεθνούς προστασίας και κατείχαν άλλες μορφές νόμιμης παραμονής στο Σουδάν. Η Ύπατη Αρμοστεία συνιστά να παραπέμπονται και αυτοί στις εθνικές διαδικασίες ασύλου στη χώρα όπου πλέον αναζητούν διεθνή προστασία.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν συνεχίζει να επιδεινώνεται εξαιτίας της σύγκρουσης και εξακολουθεί να αναγκάζει πολλούς να αναζητούν ασφάλεια σε άλλες χώρες. Η Ύπατη Αρμοστεία και 134 εταίροι ανακοίνωσαν στις 4 Μαΐου χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 445 εκατομμυρίων δολαρίων για το περιφερειακό διυπηρεσιακό σχέδιο ανταπόκρισης για τους πρόσφυγες σε πέντε χώρες, στη βάση της πρόβλεψης ότι ένας εκτιμώμενος αριθμός 860.000 Σουδανών, προσφύγων άλλων εθνικοτήτων και ατόμων που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους, θα εγκαταλείψουν τη χώρα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top