Τι μας προσφέρει ένα σουβλάκι;

souvlaki-696x418-1.jpg

Ένα σουβλάκι αποτελείται από πίτα, χοιρινό κρέας, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι. Δείτε τα διατροφικά του οφέλη

Ντομάτα: Πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη Α. Μια ντομάτα παρέχει σχεδόν το 1/3 των αναγκών μας σε βιταμίνη C και 2 γραμμ. φυτικών ινών. Περιέχει πολλές φυτοχημικές ουσίες που έχουν προστατευτικές ιδιότητες. Το χρώμα της οφείλεται στο λυκοπένιο, το οποίο μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως επίσης και κάποιες μορφές καρκίνου.

Κρεμμύδι: Περιέχει δυο κατηγορίες φλαβονοειδών (αντιοξειδωτικές ουσίες) τις ανθοκυανίνες που δίνουν το μοβ-κόκκινο χρώμα, και τις φλαβονόλες οι οποίες δίνουν το λευκό-κίτρινο χρώμα. Οι ουσίες αυτές είναι αντικαρκινικές, αντιβιοτικές και αντιθρομβωτικές. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κουερσετίνη, ουσία που προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου.

Χοιρινό κρέας: Άριστη πηγή πρωτεΐνης και θειαμίνης (Β1), τα 100 γραμμ. (όσο περίπου ένα σουβλάκι), παρέχουν 50% των αναγκών μας στη θειαμίνη. Πλούσιο σε Β12, φωσφόρο και νιασίνη. Είναι, όμως και σχετικά υψηλό σε κορεσμένα λίπη (ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος).

  • Συμβουλή. Αφαιρέστε τα φανερά κομμάτια λίπους από το σουβλάκι.

Τζατζίκι: Η πλέον αντιοξειδωτική σος. Το γιαούρτι, άριστη πηγή ασβεστίου, περιέχει τα λεγόμενα καλά βακτήρια που προστατεύουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σκόρδο περιέχει πάνω από 100 αντιοξειδωτικές ουσίες και η αλισίνη προστατεύει από λοιμώξεις, ενώ έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Επίσης, μπορεί να μειώσει την πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top