Πως θα γίνετε πιο εξωστρεφής και κοινωνικοί

group-of-happy-friends.jpg

Η υπερβολική εσωστρέφεια δεν ενισχύει ούτε προσελκύει τις στενές φιλίες, ούτε την οικειότητα με τους άλλους, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε κατάθλιψη. Δείτε, λοιπόν, πως θα γίνετε πιο εξωστρεφείς…

Η επιθυμία για προσωπική απομόνωση ως αντίδραση είναι κατανοητή και φυσιολογική, αφού όλοι έχουμε δικαίωμα να διαφυλάττουμε τον ιδιωτικό μας χώρο. Όμως, αρκετοί είναι εκείνοι που, επειδή θέλουν να δίνουν τις καλύτερες εντυπώσεις, καταβάλλουν προσπάθειες για να κρύβουν τις ατέλειες τους, να καλύπτουν τα λάθη τους και σχεδόν ποτέ δεν λένε αυτό που πραγματικά εννοούν, γιατί θέλουν να είναι σίγουροι ότι ευχαριστούν τους άλλους. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε υπερένταση, να είναι αγχωμένοι, να υποφέρουν από ελλιπή αποδοχή του εαυτού τους. Επιπλέον, η υπερβολική εσωστρέφεια δεν ενισχύει ούτε προσελκύει τις στενές φιλίες, ούτε την οικειότητα με τους άλλους, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε κατάθλιψη.

Tι να κάνετε

*Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας, δεδομένου ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι συνήθως και ντροπαλά (βλ. προηγούμενη παράγραφο).
*Αναγκάστε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει ευθέως το πρόβλημα, επιδιώξτε λ.χ. να μιλήσετε μπροστά σε κοινό και κάνετε ακριβώς ό,τι φοβάστε! Κάποια στιγμή θα διαπιστώσετε ότι θα πάψετε να ντρέπεστε.
* Προσπαθήστε να είναι πιο ανοιχτοί, να ρισκάρετε, να αφήνετε τους άλλους να σας πλησιάζουν. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν είναι μυστικοπαθείς, ενώ είναι ανοιχτοί και πρόθυμοι, είναι ψυχολογικά πιο υγιείς από τους λιγομίλητους συνανθρώπους τους.
*Δώστε έμφαση στα προτερήματα σας, τα οποία η συστολή σας εμποδίζει να προβάλετε, και προσπαθήστε να τονίσετε τα δυνατά σας σημεία.
*Αποδεχθείτε τα ελαττώματά σας (λ.χ. ότι δεν είμαι καλός ομιλητής), χωρίς να ρίχνετε ευθύνες στον εαυτό σας για αυτά. Βρείτε, ωστόσο, τον αντίποδα: π.χ. είμαι καλός ακροατής.
*Μην αποδέχεστε το «έτσι είμαι εγώ, δεν αλλάζω». Αποφύγετε να εστιάζετε την προσοχή σας στον εαυτό σας. Για να αποβάλετε το αίσθημα της ντροπής, πάψτε να ασχολείστε με εσάς, λαμβάνοντας υπόψη και την ύπαρξη των άλλων.
*Μην επικεντρώνετε την προσοχή σας στα πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε καλά, αλλά σε όσα θα μπορούσατε να κάνετε καλύτερα.
*Αντικαταστήστε την αμηχανία σας με την ετοιμότητα. Αντί να σας δημιουργεί άγχος η σιωπή σας μπροστά σε κάποιον, σκεφτείτε τι είναι καλύτερο να πείτε σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top