Πώς θα καταπολεμήσετε τους μύκητες

athletes-foot-compressor.png

Γνωρίστε τα συμπτώματα, αλλά και όλες τις νέες θεραπείες, αν είχατε την ατυχία να κολλήσετε μύκητες…

Μήπως την τελευταία φορά που επισκεφτήκατε την παραλία, όταν αργότερα επιστρέψατε στο σπίτι σας, αισθανθήκατε κνησμό ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας; Αν ναι, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι δερματικές μυκητιάσεις τώρα το καλοκαίρι αποτελούν ίσως το συχνότερο πρόβλημα του καλοκαιριού που απειλεί όλους μας. Μάθετε, λοιπόν, πού βρίσκονται οι μύκητες, πώς μεταδίδονται και τι πρέπει να προσέχετε για να μην τους κολλήσετε στην παραλία.

Πού “κρύβονται” οι μύκητες

Οι μύκητες είναι μικροργανισμοί που αναπτύσσονται σε περιβάλλον υγρό και ζεστό. Υπάρχουν γύρω στα 100.000 είδη μυκήτων, από τα οποία μόνο τα 100 είναι παθογόνα για τον άνθρωπο, ενώ μερικά από αυτά είναι ευκαιριακά παθογόνα, δηλαδή μπορούν να γίνουν βλαβερά για τον οργανισμό μας όταν βρεθούν σε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή τους. Μπορούν να βρεθούν στις τρίχες των ζώων, σε κοινόχρηστους χώρους, στο έδαφος, στο νερό και στα τρόφιμα. Το καλοκαίρι βρίσκονται συχνά στην άμμο, στις ξαπλώστρες, στα αποδυτήρια και στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Για να τους αποφύγετε, γνωρίστε ποια μέρη αγαπούν περισσότερο. Οι μύκητες, λοιπόν, προτιμούν:
*Τις ντουσιέρες και τα αποδυτήρια.
*Την άμμο της παραλίας.
*Τα πλακάκια (π.χ. γύρω από την πισίνα).
*Το γκαζόν και τα βότσαλα της παραλίας.

Πώς μεταδίδονται

Οι μύκητες μεταδίδονται με άμεση επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο και από τα ζώα στον άνθρωπο ή μπορούν να μεταδοθούν από επαφή με περιοχές που υπάρχουν οι μύκητες, όπως το έδαφος, η άμμος, οι πετσέτες κτλ. Οι πιο συχνές τώρα το καλοκαίρι είναι οι επιφανειακές δερματικές μυκητιάσεις, που προκαλούνται από τα δερματόφυτα (είδος μυκήτων).

Χρήσιμες συμβουλές για να τους αποφεύγετε

* Μη χρησιμοποιείτε τις πετσέτες και τα ρούχα των άλλων.
* Αποφεύγετε τα συνθετικά εσώρουχα.
* Σκουπίζετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο και ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα.
* Το καλοκαίρι φοράτε “ανοιχτά” παπούτσια, κατά προτίμηση δερμάτινα (το δέρμα επιτρέπει στο πόδι να “αναπνέει” καλύτερα).
* Προτιμάτε τις βαμβακερές κάλτσες.
*Μη φοράτε για πολλές ημέρες τα ίδια παπούτσια.
* Αφήνετε τα παπούτσια σας να αερίζονται καλά όταν τα βγάζετε.
*Μην αφήνετε το μαγιό πάνω σας βρεγμένο για πολλή ώρα.

Στην παραλία:

* Χρησιμοποιείτε αντιιδρωτική κρέμα (ή σκόνη) στα πόδια ή βάλτε λίγη σκόνη τύπου ταλκ στα παπούτσια σας.
* Μην απλώνετε την πετσέτα απευθείας στην άμμο· είναι προτιμότερο να την τοποθετήσετε πάνω σε μία ψάθα.
* Μην αφήνετε το μαγιό σας να στεγνώνει πάνω σας.
* Μην περπατάτε ξυπόλυτοι σε χώρους που μπορεί να βρίσκονται οι μύκητες, όπως λ.χ. στα αποδυτήρια ή δίπλα από πισίνες.
* Μην ξεχνάτε να κάνετε ένα ντους μετά το μπάνιο σας στην παραλία.

Τα ύποπτα σημάδια

Μυκητίαση είναι η προσβολή του δέρματος από κάποιον τύπο μύκητα. Ανάλογα με το είδος του μύκητα, στο δέρμα εμφανίζονται κόκκινα ή καφέ μικρά σημάδια, τα οποία έχουν διάφορα σχήματα. Στα πόδια κυρίως, αναπτύσσονται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, αλλά και στα νύχια (ονυχομυκητίαση). Τώρα το καλοκαίρι, οι πιο συχνές μυκητιάσεις είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση, η μυκητίαση των μεσοδακτύλιων πτυχών των ποδιών, η ονυχομυκητίαση και η μυκητίαση των μηρογεννητικών πτυχών. Η ποικιλόχρους πιτυρίαση εκδηλώνεται με λευκές ή καφέ κηλίδες και απολέπιση στην ωμοπλάτη, στο θώρακα και τους βραχίονες. Η μυκητίαση των ποδιών (πόδι του αθλητή) εμφανίζεται με λεύκανση κυρίως στις περιοχές των μεσοδακτυλίων πτυχών των ποδιών και κνησμό. Τα νύχια που έχουν προσβληθεί από μύκητες παρουσιάζουν πάχυνση, αλλάζουν χρώμα και -σπάνια- μπορεί να αποκολληθούν. Η μυκητίαση των μηρογεννητικών πτυχών εκδηλώνεται με ερυθρότητα και απολέπιση στις πτυχές των μηρών και των περιοχών γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Αν τελικά κολλήσετε

Η θεραπεία για τους μύκητες διαρκεί συνήθως 2 εβδομάδες περίπου και μπορεί να είναι τοπική με αλοιφές, σπρέι και λοσιόν, όταν το πρόβλημα είναι περιορισμένο, ενώ, αν το πρόβλημα είναι εντονότερο, απαιτείται και συστηματική αγωγή, δηλαδή φάρμακα από το στόμα. Σημαντικό είναι να αρχίσετε έγκαιρα τη θεραπεία (όταν οι μυκητίαση βρίσκεται ακόμα στο αρχικό της στάδιο), καθώς, αν υποτροπιάσει, θεραπεύεται πιο δύσκολα. Θα πρέπει, λοιπόν, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να σας χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα. Τα φάρμακα που χορηγούνται -συνήθως τοπικά- είναι αμορολφίνη (κρέμα ή λακ για τα νύχια), παράγωγα αλλυλαμινών και ιμιδαζολίου. Τα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται από το στόμα είναι η τερμπιναφίνη, η κετοκοναζόλη, η ιτρακοναζόλη και η φλουκοναζόλη. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι η τερμπιναφίνη. Σύμφωνα μάλιστα με μια παλαιότερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο “British Medical Journal”, η τερμπιναφίνη παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία των μυκητιάσεων των νυχιών και ίσως να υπερτερεί σε σχέση με τις μέχρι σήμερα γνωστές θεραπείες, επειδή ασκεί ισχυρή μυκητοκτόνο δράση.

Πηγή: Vita. Μάνος Σιγανός

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top