Η Ευρώπη πνίγεται στην παραπληροφόρηση

1_aiVVFTXm1X_kdPfpzRG4-Q.png

Σύμφωνα με την Avaaz λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, και η Ευρώπη πνίγεται στα fake news: ότι δήθεν η Παναγία των Παρισίων θα ξαναχτιστεί με μιναρέ ή ότι συμμορίες προσφύγων επιτίθενται στην αστυνομία.

Η ομάδα Avaaz επί μήνες διερευνά το τσουνάμι των fake news που κατακλύζει την Ευρώπη, και αποκάλυψε μια σοκαριστική αλήθεια: το υλικό που προωθούν τα δίκτυα παραπληροφόρησης έχει ήδη εμφανιστεί σε ψηφοφόρους εκατοντάδες εκατομμύρια, ίσως και δισεκατομμύρια φορές!

Όπως φαίνεται απ’ τις μελέτες, κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει απ’ αυτά τα τοξικά ψέματα. Αλλά αν ξέρουμε τι να προσέχουμε, μπορούμε να προστατευτούμε. Γι’ αυτό πριν τις εκλογές, το Avaaz ετοίμασε ένα ενημερωτικό δελτίο για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να αντιμετωπίσουν έξυπνα την παραπληροφόρηση. Διάβασέ το και διάδωσέ το.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την παραπληροφόρηση

  1. Τροφοδοτεί το φόβο και εξαπλώνεται γρήγορα.

Είναι στη φύση του ανθρώπου να συγκρατεί κυρίως τις αρνητικές πληροφορίες και όχι τόσο τις θετικές — έτσι έχει μάθει να προστατεύεται απ’ τις απειλές. Αυτοί που διακινούν την παραπληροφόρηση το γνωρίζουν καλά αυτό και ποντάρουν σε βαθιά συναισθήματά μας όπως ο φόβος και ο θυμός, για να μας κάνουν να κοινοποιούμε fake news στα κοινωνικά δίκτυα. Γι’ αυτό οι ψεύτικες ειδήσεις εξαπλώνονται μέχρι και έξι φορές πιο γρήγορα από τις πραγματικές!

  1. Μέσα απ’ τα κοινωνικά δίκτυα, φτάνει σε δισεκατομμύρια κόσμο.

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε στα κοινωνικά δίκτυα, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν αυτές οι εταιρείες. Γνωρίζοντας ότι το ακραίο και σοκαριστικό περιεχόμενο μαγνητίζει την προσοχή μας, προγραμματίζουν τις ιστοσελίδες τους για να το προωθούν. Και καταλήγει να εμφανίζεται σε δισεκατομμύρια χρήστες. Φαντάσου ότι οι μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου πωλούν μερικά εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ οι ειδήσεις στο Facebook εμφανίζονται σε περισσότερους από ένα ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ χρήστες ημερησίως.

  1. Είναι το όπλο τους εναντίον μας.

Ηγέτες απολυταρχικών κυβερνήσεων, απ΄ την Τουρκία και την Βραζιλία ως την Κίνα, χρησιμοποιούν την παραπληροφόρηση ως τη νεότερη εκδοχή της παλιάς γνωστής πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε». Αλλά η Ρωσία ξεχωρίζει — διαθέτει τεράστια «εργοστάσια τρολ», όπου ορδές ανθρώπων στρατολογούνται για να δημιουργήσουν εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς, με σκοπό τη διάδοση fake news. Και το κρατικό κανάλι ρωσικής προπαγάνδας RT είναι ένα απ’ τα πιο δημοφιλή κανάλια ειδήσεων στο YouTube, με περίπου 2 δισεκατομμύρια προβολές!

  1. Σκοτώνει ανθρώπους και δηλητηριάζει τη δημοκρατία.

Η παραπληροφόρηση έχει πυροδοτήσει τη βία στην Ινδία, τη Βραζιλία και την Ελλάδα, αλλά και την μακάβρια εθνοκάθαρση στην Μιανμάρ. Επίσης δηλητηριάζει την πολιτική: Τα fake news υποκίνησαν φαινόμενα όπως Brexit, Μπολσονάρο και Τραμπ. Και μας κάνουν να μην εμπιστευόμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς, τον Τύπο και τους πολιτικούς στο σύνολό τους, δημιουργώντας έτσι εύφορο έδαφος για να ανέβουν στην εξουσία ακραία στοιχεία. Εξαιτίας της παραπληροφόρησης, τα κοινωνικά δίκτυα θεωρούνται πλέον απειλή για τη δημοκρατία.

  1. Κανείς δε γλιτώνει.

Είμαστε στο στόχαστρο, ανεξαρτήτως των πολιτικών μας πεποιθήσεων, ως μέρος μιας στρατηγικής που αποσκοπεί στην πόλωση και τη διάβρωση των κοινωνιών μας. Στις ΗΠΑ, ο ρωσικός στρατός των τρολ δημιούργησε μια ψεύτικη σελίδα για το αμερικανικό κίνημα Black Lives Matter, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους fans απ’ την αληθινή! Μπορεί να σκέφτεσαι «εγώ όμως δεν την πατάω». Και όμως! Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν στις ψεύτικες ειδήσεις, ενώ οι άνω των 65 ετών είναι πολύ πιο πιθανό να τις διαδώσουν.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top