15 μύθοι για την υπέρταση

measuring-blood-pressure.jpg

Είναι μύθος ή αλήθεια πως αν κάποιος έχει υπέρταση θα το καταλάβει από τα συμπτώματα, ή ότι αν ρυθμιστεί η πίεση μπορεί να διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή; Επειδή συχνά οι λαθεμένες αντιλήψεις μας οδηγούν και σε λάθος αντιμετώπιση, ας καταρρίψουμε με τη βοήθεια των ειδικών, κάποιες διαδεδομένες απόψεις για την υπέρταση.

Λέγοντας υπέρταση, οι ειδικοί εννοούν τη μόνιμα αυξημένη αρτηριακή πίεση που δεν προκαλείται από κάποια δραστηριότητα, όπως λ.χ. η γυμναστική. Είναι μια ιδιοπαθής νόσος, δηλαδή στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς την προκαλεί. Ορισμένες φορές, παραδείγματος χάρη, οφείλεται σε προβλήματα των νεφρών. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης αυξάνει και τον κίνδυνο για την εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων και για αυτόν το λόγο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Ορισμένοι μύθοι γύρω από την υπέρταση όμως, που υπάρχουν ακόμη και σήμερα, εμποδίζουν τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Διαβάστε λοιπόν κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όλα όσα πιστεύατε για την υπέρταση και αντιμετωπίστε τη με τον κατάλληλο τρόπο

1) Ο μύθος: Η γυμναστική αυξάνει την πίεση

Η πραγματικότητα: Η γυμναστική ανεβάζει παροδικά την πίεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να πάθετε υπέρταση επειδή αθλείστε. Απεναντίας, μακροπρόθεσμα η γυμναστική ευεργετεί το αγγειακό σύστημα και βοηθάει στη διατήρηση της πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συστήνουν τη γυμναστική σε άτομα που έχουν υπέρταση. Αν υποφέρετε από υπέρταση, όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν αρχίσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής. Αν, μάλιστα, δεν έχετε το χρόνο να γυμνάζεστε συστηματικά, μπορείτε να περπατάτε συχνά, γιατί το περπάτημα είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης.

2) Ο μύθος : Η πορτοκαλάδα ανεβάζει την πίεση

Η πραγματικότητα: Η αντίληψη αυτή έχει περάσει επειδή έχουμε συνηθίσει να πίνουμε μία πορτοκαλάδα μετά την αιμοδοσία. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι η πορτοκαλάδα όχι μόνο δεν ανεβάζει την πίεση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλλει στη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα, λόγω του καλίου που περιέχει. Ακόμη, συμβάλλει στη διατήρηση των αρτηριών σε καλή κατάσταση, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες. Αν λοιπόν έχετε υπέρταση, μπορείτε άνετα να απολαμβάνετε το χυμό σας.

3) Ο μύθος: Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να μετρήσω την πίεσή μου

Η πραγματικότητα: Πολλοί πιστεύουν ότι, επειδή μετρούν την πίεσή τους με το κατάλληλο μηχάνημα (πιεσόμετρο), δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν λάθος. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Η μέτρηση της πίεσης μπορεί να είναι μια απλή διαδικασία, θέλει όμως προσοχή για να είναι και σωστά τα αποτελέσματα. Σημαντικό ρόλο παίζει να μετράτε την πίεσή σας σε κατάσταση ηρεμίας, να μην έχετε ασκηθεί και να μην έχετε πιει καφέ ή τσάι τουλάχιστον μία ώρα πριν. Ακόμη θα πρέπει να προσέχετε, ώστε το ακουστικό να ακουμπάει στην αρτηρία και όχι σε κάποιο ύφασμα. Θα πρέπει επίσης πριν τη μέτρηση να ελέγξετε ότι το πιεσόμετρο δεν έχει κάποια βλάβη (λ.χ. μία τρύπα σε κάποιο σωληνάκι). Προτιμότερο είναι να μετράτε την πίεσή σας και στα δύο χέρια γιατί μερικές φορές το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να λαμβάνετε υπόψη την υψηλότερη πίεση. Βεβαιωθείτε πριν μετρήσετε την πίεσή σας ότι δεν έχει φύγει κάποιο σωληνάκι και βέβαια ότι ακούτε καλά!

4) O μύθος: Μπορώ να καταλάβω αν έχω υπέρταση από τα συμπτώματα

Η πραγματικότητα: Η υπέρταση χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως “σιωπηρή” νόσος, επειδή τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα. Σπάνια η υπέρταση μπορεί να έχει ως σύμπτωμα τον πονοκέφαλο. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά όταν η υπέρταση έχει προκαλέσει ήδη κάποια βλάβη στην υγεία σας. Δεν μπορείτε λοιπόν να είστε σίγουροι ότι δεν έχετε υπέρταση αν δεν μετράτε συχνά και σωστά την πίεσή σας. Μετά την ηλικία των 35-40 ετών οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι θα πρέπει να μετράτε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα την πίεσή σας και πιο τακτικά (τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα) αν τη βρείτε λίγο τσιμπημένη.

5) O μύθος: Πιο επικίνδυνη είναι η αύξηση της “μικρής” και όχι της “μεγάλης” πίεσης

Η πραγματικότητα: Στην περασμένη δεκαετία οι περισσότεροι πίστευαν πως πιο επικίνδυνη είναι η “μικρή” πίεση (διαστολική). Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς και τις πρόσφατες μελέτες, η “μεγάλη” πίεση είναι το ίδιο επιβλαβής (αν όχι πιο επικίνδυνη) για την υγεία. Η φυσιολογική πίεση πάντως πρέπει να κυμαίνεται μέχρι το 9 η “μικρή” και μέχρι το 14 η “μεγάλη”. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, όσοι αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, έχουν υποστεί εγκεφαλικό, έχουν σάκχαρο ή στεφανιαία νόσο, η “μεγάλη” πίεσή τους δεν πρέπει να ξεπερνάει το 13 και η μικρή το 8,5. Στην περίπτωση που βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας και η πίεση σας κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

6) Ο μύθος: Αρκεί η ρύθμιση της πίεσης για να προστατευτώ από καρδιαγγειακά νοσήματα

Η πραγματικότητα: Η αυξημένη αρτηριακή πίεση πράγματι συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για να απομακρύνετε λοιπόν το ενδεχόμενο καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό η πίεσή σας να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει να γυμνάζεστε, να προσέχετε τη διατροφή σας και να μην καπνίζετε ή να περιορίσετε το κάπνισμα. Εξάλλου, εκτός από την υπέρταση, για την πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων ευθύνονται επίσης, το σάκχχαρο, η χοληστερίνη, η κληρονομικότητα και ο τρόπος ζωής (λ.χ. καθιστική ζωή) .

7) Ο μύθος: Η καλύτερη ώρα για να μετρήσω την πίεση μου είναι το πρωί

Η πραγματικότητα: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που είναι η καταλληλότερη για να μετρήσετε την πίεσή σας και να έχετε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Οι ειδικοί απλώς θεωρούν ότι είναι χρήσιμη η μέτρηση της πρωινής πίεσης, καθώς τα περισσότερα εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια γίνονται το πρωί. Είναι χρήσιμο όμως να μετράτε την πίεσή σας διαφορετικές ώρες της ημέρας.

8) Αν έχω υψηλή πίεση, είμαι υπερτασικός

Η πραγματικότητα: Σε όλους τους υγιείς ανθρώπους μπορεί να παρατηρηθεί υψηλή πίεση όταν είναι συγκινησιακά φορτισμένοι, όταν εκνευριστούν ή σε περιόδους έντονου στρες* αυτό όμως δεν σημαίνει πάντα ότι έχουν υπέρταση. Για να χαρακτηριστεί κάποιος υπερτασικός, θα πρέπει να μετρηθεί η πίεσή του όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και να κυμαίνεται μόνιμα πάνω από τις φυσιολογικές τιμές. Αν λοιπόν μετράτε την πίεσή σας συχνά και βλέπετε ότι είναι αυξημένη, χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος (λ.χ. να είστε εκνευρισμένοι) τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

9) Ο μύθος: Όταν ανεβαίνει η πίεση αρκεί να πάρω το φάρμακό μου

Η πραγματικότητα: Όχι φυσικά! Σκοπός της φαρμακευτικής αγωγής είναι να προλάβει την πίεσή σας πριν κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, ώστε να προληφθεί η βλάβη που μπορεί να επέλθει στον οργανισμό σας. Αν λοιπόν λαμβάνετε φάρμακα για την υπέρταση, μην περιμένετε να σας ανέβει η πίεση για να πάρετε το φάρμακό σας, αλλά ακολουθείτε πάντα τις υποδείξεις του γιατρού σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή.

10) Ο μύθος: Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να ρίχνουν την πίεσή τους

Η πραγματικότητα: Παλιότερα πράγματι πίστευαν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι τόσο επιβλαβής για τους ηλικιωμένους, γιατί τα όργανα και ο οργανισμός τους έχουν “συνηθίσει” να λειτουργούν με υψηλή πίεση. Οι επιστήμονες όμως σήμερα γνωρίζουν ότι η υπέρταση είναι επικίνδυνη στις μεγάλες ηλικίες, ενοχοποιείται για εγκεφαλικά και επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της υπέρτασης στα ηλικιωμένα άτομα πρέπει να γίνεται με προσοχή και σταδιακά, γιατί η απότομη πτώση της πίεσης μπορεί να τους προκαλέσει συμπτώματα, όπως ζαλάδες, τάσεις λιποθυμίας κτλ.

11) Ο μύθος: Η ρινορραγία μπορεί να με σώσει σε ένα υπερτασικό επεισόδιο

Η πραγματικότητα: Πράγματι, πολλοί πιστεύουν ότι η ρινορραγία μπορεί να ρίξει την πίεση και να μας προστατεύσει από ένα εγκεφαλικό. Παλαιότερα, μάλιστα, ορισμένοι θεωρούσαν ότι πρέπει να προκαλέσουν ρινορραγία (λ.χ. με γροθιά) για να γλιτώσει το εγκεφαλικό κάποιος που έχει υπερτασικό επεισόδιο. Όλα αυτά είναι λάθος, γιατί η ρινορραγία δεν μπορεί να αποτρέψει κάποιο εγκεφαλικό, επειδή δεν ρίχνει την πίεση του αίματος. Το αίμα “φεύγει” τοπικά από κάποια φλέβα και επηρεάζει ελάχιστα τη γενικότερη πίεση στο υπόλοιπο σώμα. Σίγουρα πάντως δεν είναι καθοριστικό για τη σωτηρία κάποιου. Μην επιχειρήσετε λοιπόν να γρονθοκοπήσετε έναν άνθρωπο που έχει υπερτασικό επεισόδιο, γιατί το μόνο που μπορεί να καταφέρετε είναι να του κάνετε ζημιά, παρά να τον βοηθήσετε.

12) Η φαρμακευτική αγωγή αρκεί για να μου ρυθμίσει την πίεση

Η πραγματικότητα: Η φαρμακευτική αγωγή είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο για να ρυθμιστεί η πίεσή σας, αλλά όχι το μοναδικό. Αν έχετε υπέρταση, θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας, να φροντίζετε ώστε το σωματικό σας βάρος να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα (σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να χάσετε βάρος), να διακόψετε το κάπνισμα, να αποφεύγετε το αλάτι και να γυμνάζεστε. Ακόμη, θα πρέπει να αποφεύγετε τα λίπη και να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με λαχανικά, χορταρικά και σαλάτες.

13) Η υπέρταση αφορά κυρίως τους άνδρες

Η πραγματικότητα: Αν θεωρείτε ότι η υπέρταση είναι καθαρά ανδρική υπόθεση, κάνετε λάθος. Πράγματι, στατιστικά από υπέρταση υποφέρουν περισσότερο οι άνδρες παρά οι γυναίκες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η υπέρταση είναι “ανδρική” νόσος, καθώς απειλεί και τα δύο φύλα. Η υπέρταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσβάλλει τους άνδρες σε μικρότερη ηλικία από ό,τι τις γυναίκες, αλλά οι τελευταίες κινδυνεύουν περισσότερο μετά την εμμηνόπαυση.

14) Ο μύθος: Ο θυμός προκαλεί υπέρταση

Η πραγματικότητα: Η αλήθεια είναι ότι αυξάνει παροδικά την πίεση τη στιγμή που είμαστε θυμωμένοι, δεν μπορεί όμως να προκαλέσει υπέρταση σε κάποιον που δεν έχει. Η υπέρταση άλλωστε στο 90% των περιπτώσεων είναι μια ιδιοπαθής πάθηση, που οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι την προκαλεί. Είναι καλό όμως να αποφύγετε τον εκνευρισμό αν πάσχετε ήδη από υπέρταση, γιατί αυξάνει την πίεση, κάτι που μερικές φορές είναι επικίνδυνο.

15) Ο μύθος: Όταν ρυθμιστεί η πίεση μπορώ να κόψω τα χάπια

Η πραγματικότητα: Θα πρέπει να συνεχίσετε τη φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και όταν ρυθμιστεί η πίεσή σας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η πίεσή σας να βρεθεί και πάλι σε υψηλά επίπεδα μόλις σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή. Εξάλλου, η υπέρταση δεν είναι μια πάθηση που θεραπεύεται μόνιμα και χρειάζεστε τα φάρμακα για να ρυθμίζουν την πίεσή σας.

Του ΜΑΝΟΥ ΣΙΓΑΝΟΥ

Πηγή

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top