Χάστε βάρος με 5 έξυπνες στρατηγικές

Scales.jpg

Δες πως θα επανέλθεις στα κιλά σου αν αυτές τις μέρες το παράκανες με τις κραιπάλες

Διατροφικό Διαζύγιο

Οι κραιπάλες που έκανες μικρός συνδυάζοντας πίτσα με αναψυκτικό μπορεί να βλάψουν τις προσπάθειες σου να χάσεις βάρος σήμερα. Αυτό συμβαίνει γιατί η συνήθειά σου να ταιριάζεις γλυκά αναψυκτικά με πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα κάνουν το συνδυασμό πιο δελεαστικό, σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Appetite. Οι άνθρωποι στη μελέτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι τα αναψυκτικά ταιριάζουν πολύ με φαγητά όπως η πίτσα και οι πατάτες από ό, τι με πιο υγιεινά, όπως τα λαχανικά στον ατμό. Πίνοντας νερό με το φαγητό σου μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές, λέει η συγγραφέας της μελέτης T. Bettina Cornwell, Ph.D. Αν μετά θες ακόμα να πιεις αναψυκτικό άφησε να περάσει λίγη ώρα.

 

Κάψε Λίπος στο Κρεβάτι

Ο ύπνος μπορεί τελικά να είναι η ευκολότερη στρατηγική αδυνατίσματος. Σε μια πρόσφατη μελέτη από την Ολλανδία, οι άντρες όσο περισσότερο κοιμούνταν, τόσο περισσότερο λίπος έχαναν (βλ. γράφημα). Οι ερευνητές λένε ότι ο ύπνος μπορεί να διευκολύνει την καύση του λίπους ρυθμίζοντας τις ορμόνες του μεταβολισμού, ενώ η πρωτεΐνη σε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου σου.

Γονίδια στα μέτρα σου

Πριν ακόμα παρατηρήσεις ότι έχεις αρχίσει να χάνεις κιλά, οι προπονήσεις μπορεί να αλλάζουν το σώμα σου: Σουηδοί ερευνητές αναφέρουν ότι η άσκηση μπορεί να αλλάξει την έκφραση του DNA στα λιπώδη κύτταρα. Στη μελέτη, ελαφρώς υπέρβαροι άντρες έκαναν μαθήματα αεροβικής και spinning δύο φορές την εβδομάδα για έξι μήνες. Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA των αντρών, διαπίστωσαν ότι 7.663 γονίδια στα λιπώδη κύτταρά τους άλλαξαν κατά τη μεθυλίωση, μια διαδικασία που εμπλέκεται στη ρύθμιση της γονιδιακής δραστηριότητας. Σε επόμενες εργαστηριακές εξετάσεις, επιβεβαίωσαν ότι αυτό αλλάζει τον τρόπο που τα κύτταρα αποθηκεύουν λίπος.

Χώρισε με το Πρωινό

Μη βιαστείς να φας το κουλούρι σου. Τρώγοντας το πρωινό σου σιγά σιγά μπορεί να σε βοηθήσει να φας λιγότερο στο μεσημεριανό, λένε ερευνητές στη Γαλλία. Οι άντρες στη μελέτη έτρωγαν πρωινό, είτε κατευθείαν ή σε διαστήματα 10 λεπτών κατά τη διάρκεια τεσσάρων ωρών. Όσοι έτρωγαν αργά και σταθερά ήταν λιγότερο πεινασμένοι και έτρωγαν λιγότερα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα από εκείνους που είχαν φάει όλο το πρωινό τους με τη μία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα μεγάλο πρωινό μπορεί να αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης. Όταν όμως αυτά τα επίπεδα πέσουν τότε αρχίζεις να πεινάς. Για πρωινό προτίμησε κάτι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες: δύο φρυγανιές σικάλεως με μια κ.σ. φυστικοβούτυρο η καθεμία περιέχουν περίπου 5 γραμμ. φυτικών ινών και 9,5 γραμμ. πρωτεΐνης.

Η δίαιτα της Νύχτας

Το μυστικό για την απώλεια βάρους μπορεί να κρύβεται στο ρολόι σου: Απλά κόβοντας την κατανάλωση φαγητού το βράδυ μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά, αναφέρει μελέτη στο British Journal of Nutrition. Όταν οι άντρες τελείωναν το φαγητό τους για τη μέρα από τις 19:00,  χωρίς να κάνουν καμία άλλη αλλαγή, έχασαν περίπου μισό κιλό σε δύο εβδομάδες και η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων τους μειώθηκε κατά περίπου 250 kcal. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν τρώνε επιπλέον κατά το υπόλοιπο της ημέρας για να ισοφαρίσουν, λέει ο συγγραφέας της μελέτης James LeCheminant. Γι’ αυτό προσπάθησε να σταματήσεις αυτές τις νυχτερινές εξορμήσεις για τσιμπολόγημα. Μπορεί να μη σου λείψουν καν.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top