Γιατί έχω φαγούρα στον ουρανίσκο;

φαγούρα-στον-ουρανίσκο.png

Η κατανόηση των πιο κοινών αιτιών για το τι προκαλεί φαγούρα στον ουρανίσκο σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα (και να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους)

  • Αλλεργία

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στον ουρανίσκο, μυρμήγκιασμα σε διάφορες περιοχές του σώματος. Εάν ουρανίσκος σας εμφανίσει φαγούρα ξαφνικά, μια αλλεργία είναι ίσως η πιο πιθανή αιτία. Η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κνησμού, δυσκολίας στην αναπνοή, κνίδωση, φτέρνισμα ή ακόμα και ρινική συμφόρηση. Ένα αντιισταμινικό (αλλεργικό φάρμακο) είναι εξαιρετικό για μικρές αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, εάν το αίσθημα φαγούρας αρχίσει να επηρεάζει τον αεραγωγό σας, κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

  • Επιχείλιος έρπης

Οι «φουσκάλες» ή οι έρπητες προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος του ιού του έρπητα (παρόμοιο με την ανεμοβλογιά και τον έρπητα ζωστήρα). Συνήθως προκαλούν μυρμήγκιασμα, αίσθημα καύσου ή τσιμπήματα μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται. Συμπτώματα Οι επιχείλιοι έρπητες τείνουν να εμφανίζονται αρχικά ως αίσθημα κνησμού, μυρμηκίασης στην περιοχή όπου πρόκειται να σχηματιστούν.

Λίγες μέρες αργότερα, μια μικρή περιοχή από φουσκάλες θα αναπτυχθεί και θα μετατραπεί σε μια μεγαλύτερη, κυκλική σχισμή στο δέρμα. Συνήθως, ο επιχείλιος έρπης φεύγει σε περίπου 10-14 ημέρες. Ωστόσο, εάν είστε επιρρεπείς σε αυτόν, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ειδικό φάρμακο που θα συντομεύσει τη διάρκεια ζωής του. Η θεραπεία με λέιζερ είναι επίσης χρήσιμη.

  • Αναφυλαξία

Η πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση είναι αυτή που προκαλεί αναφυλαξία.

Αυτό είναι οίδημα και απόφραξη του αεραγωγού σας, που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Εάν αρχίζετε να παρατηρείτε ότι η οροφή του στόματός σας έχει φαγούρα και γνωρίζετε ότι έχετε σοβαρές αλλεργίες, πρέπει να δράσετε γρήγορα. Η αναφυλαξία δυσκολεύει την αναπνοή. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ζάλη, κνίδωση (εξάνθημα σε όλο σας το σώμα), γρήγορο καρδιακό παλμό, ναυτία ή πλήρη απώλεια συνείδησης. Απαιτείται άμεση δράση. Καλέστε γιατρό ή το 166. Κατευθυνθείτε απευθείας στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

  • Μολύνσεις από μύκητες

H μυκητιασική λοίμωξη είναι συχνή σε άτομα που φορούν αφαιρούμενες συσκευές όπως οδοντοστοιχίες, άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές ή όσοι έχουν ανεπάρκεια βιταμινών.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί, όταν η φυσική στοματική χλωρίδα διαταραχθεί, κάτι που είναι αρκετά συχνό μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Η βελτίωση της στοματικής υγιεινής, ο επιμελής καθαρισμός της οδοντοστοιχίας, η λήψη προβιοτικών και αντιμυκητιασικών φαρμάκων (όπως η νυστατίνη) μπορούν να βοηθήσουν.

  • Κνησμός στο στόμα μετά το φαγητό (τροφικές αλλεργίες)

Η τροφική αλλεργία είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες εμφάνισης φαγούρας στον ουρανίσκο.

Εάν αισθάνεστε ότι το στόμα σας μυρίζει ή έχετε φαγούρα όταν τρώτε ένα νέο φαγητό, μπορεί να έχετε μια τροφική αλλεργική αντίδραση. Μια τροφική αλλεργία θα προκαλέσει σχεδόν αμέσως στοματικά συμπτώματα, όπως πρήξιμο στα χείλη, φαγούρα στον ουρανίσκο ή σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και περιορισμό στον αεραγωγό. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της τροφικής αλλεργίας σας, μπορεί να χρειαστείτε μόνο ένα μη συνταγογραφούμενο αντιισταμινικό και να αποφύγετε το φαγητό στο μέλλον. Αλλά αν γνωρίζετέ ότι έχετε σοβαρές τροφικές αλλεργίες, να έχετε στη διάθεσή σας μια ένεση Epi-pen και να φοράτε ένα βραχιόλι ιατρικής ταυτότητας, ώστε κάποιος να μπορεί να καλέσει βοήθεια.

  • Ιογενής Λοίμωξη

Ορισμένοι τύποι ιών μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, αίσθημα καύσου.

Είτε έχετε τον ιό που προκαλεί επιχείλιο έρπη είτε έναν ιό που επηρεάζει το σώμα σας, το στόμα και η ανώτερη αναπνευστική οδός μπορούν εύκολα να επηρεαστούν. Εκτός από τον ερεθισμό ή το κάψιμο στον ουρανίσκο, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε άλλα κοινά ιογενή συμπτώματα όπως φτέρνισμα, καταρροή, πονόλαιμο ή πρησμένους λεμφαδένες. Οι ιοί όπως το κοινό κρυολόγημα συνήθως φεύγουν από μόνοι τους. Ωστόσο, η γρίπη ή άλλοι τύποι ιών μπορεί να απαιτούν συνταγογραφούμενα αντιιικά φάρμακα. Ξεκουραστείτε, μείνετε ενυδατωμένοι και ακούστε το σώμα σας.

  • Άγχος

Αν και λιγότερο συχνό, το άγχος μπορεί να προκαλέσει αισθήσεις μυρμηκίασης ή καψίματος γύρω από τα χείλη και το στόμα. Το άγχος επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά.

Μπορεί να έχετε αυξημένη αναπνοή, εφίδρωση και έντονο καρδιακό ρυθμό. Ή θα μπορούσατε να αισθανθείτε ζάλη και ζάλη. Για μερικούς ανθρώπους, το μυρμήγκιασμα στο στόμα ή σε άλλα μέρη του σώματος είναι φυσιολογικό. Μιλήστε με έναν αδειούχο επαγγελματία ψυχικής υγείας σχετικά με ένα προσαρμοσμένο σχέδιο που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος σας

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top