Η διατροφή που καταπολεμά τις φλεγμονές

CholesterolFoods.jpg

Αυτή η δίαιτα καταπολεμά τις φλεγμονές. Διαβάστε πώς θα μπορούσε να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτές

 

 

Μία φλεγμονή δεν είναι πάντα επιβλαβής. Πρόκειται για μία αντίδραση του οργανισμού που εκδηλώνεται μετά από ένα τραύμα ή μία ασθένεια. Η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, το πρήξιμο, το φούσκωμα, η ζέστη, ακόμη και ο πόνος που προκαλεί, στην πραγματικότητα βοηθούν τον οργανισμό να θεραπευτεί. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον πυρετό: Είναι ένας μηχανισμός του οργανισμού που ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει μία μόλυνση η οποία έχει προκληθεί από βακτηρίδια και ιούς. Τόσο τα βακτηρίδια, όσο και οι ιοί αναπτύσσονται στους 37 βαθμούς Κελσίου. Αν η θερμοκρασία ανέβει λίγο περισσότερο, τα βακτηρίδια και οι ιοί αρχίζουν να πεθαίνουν. Επίσης ο πυρετός ενεργοποιεί με τη σειρά του το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παραγάγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια και αντισώματα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των μολύνσεων.

Ωστόσο μία φλεγμονή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα οδηγεί τη νόσο σε έξαρση. Για παράδειγμα, αν έχετε χτυπήσει το γόνατό σας, μία περιορισμένη φλεγμονή βοηθά στην επούλωση της πληγής. Όμως τα πολλαπλά τραύματα, μπορεί να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή που φθείρει τις αρθρώσεις και αποτελεί αιτία ακόμη και για την εκδήλωση αρθρίτιδας.

 

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χρόνιες φλεγμονές συνδέονται με πολλές παθήσεις που μειώνουν το προσδόκιμο όριο ζωής, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, οι νόσοι Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Με αυτή την έννοια, το κλειδί για τη μακροζωία είναι το να προσλαμβάνουμε εκείνες τις τροφές που περιορίζουν τη φλεγμονή. Ιδού κάποιοι βασικοί κανόνες: Επιλέξτε τροφές που δεν θα αυξάνουν την περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα (καλούνται τροφές χαμηλής γλυκεραλδεύδης) άπαχο κρέας (το ζωικό λίπος ερεθίζει τη φλεγμονή), και ακόρεστα λίπη. Να πίνετε άφθονο νερό και να προτιμάτε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Στην επόμενη σελίδα θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την ικανότητα του οργανισμού σας να αντιδρά έγκαιρα στην εκδήλωση χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με τις φλεγμονές.  

 

Επιλέγετε ακόρεστα λίπη Όσο πιο τακτικά μπορείτε, χρησιμοποιείτε παρθένο ελαιόλαδο στη μαγειρική και στις σαλάτες. Είναι το λάδι που υπόκειται στην ελάχιστη δυνατή επεξεργασία με αποτέλεσμα να διατηρεί την αντιοξειδωτική του δράση σε μεγαλύτερο βαθμό, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη ελαίων. Αν προτιμάτε μία πιο ουδέτερη γεύση, επιλέξτε έλαιο από κανόλα ή σταφύλι. Το τελευταίο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για μαγειρική σε υψηλές θερμοκρασίες. Αποκλείστε από τη διατροφή σας ή μειώστε δραστικά την κατανάλωση μαργαρίνης, βουτύρου και κάποιων ειδών υδρογονωμένων εκχυλισμάτων λαχανικών, που αποτελούν πηγή λιπών, και έχουν την ίδια επίδραση με το βούτυρο. Οι τροφές με λιπαρά είναι εξαιρετικά επιβλαβείς, επειδή αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και μειώνουν τα αντίστοιχα της καλής. Επίσης ενισχύουν πιθανή τάση για πήξη του αίματος, σχηματισμό θρόμβων και αρτηριακές βλάβες. Από φέτος, στους καταλόγους όπου αναγράφεται η διατροφική αξία διαφόρων προϊόντων στις ΗΠΑ, καταχωρήθηκαν οι τροφές που περιέχουν οξυγονωμένα έλαια λαχανικών στην ίδια κατηγορία με εκείνα που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και περιέχουν κορεσμένα λίπη. Πρόκειται για μία προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση αυτών των ανθυγιεινών τροφών.

Αξίζει πάντως να έχουμε στο μυαλό μας ότι ακόμη και τα προϊόντα που θεωρείται ότι δεν είναι λιπαρά, πιθανόν να περιέχουν τουλάχιστον ένα γραμμάριο λίπους. Ελέγξτε λοιπόν πολλές φορές τη σχετική ένδειξη στη συσκευασία, πριν από κάθε αγορά σας.

 

Δοκιμάστε ένα υπέροχο, νέο είδος ψαριού Μία από τις αγαπημένες μου ανακαλύψεις είναι ο μαύρος μπακαλιάρος (συγγενής του είδους anaplopoma fimbria, ανήκει στην οικογένεια των stomateidae). Έχει ακόμη υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3 από τον σολομό. Τα λιπαρά Ωμέγα 3 συμβάλλουν στη πρόληψη των θρόμβων στο αίμα και περιορίζουν τυχόν φλεγμονές. Ο μαύρος μπακαλιάρος έχει βελούδινη υφή και ήπια γεύση, είναι κατάλληλος για ψήσιμο στη σχάρα ή βράσιμο και προέρχεται από την Ιαπωνία. Σε ιουδαϊκά καταστήματα ντελικατέσεν πωλείται καπνιστός. Άλλα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα 3 είναι ο άγριος σολομός της Αλάσκας, οι σαρδέλες και η ρέγκα.

 

Μία χρήσιμη αλλαγή

 

Οι χημικές αντιδράσεις των σακχάρων με τις πρωτείνες, προκαλούν έξαρση στις φλεγμονές. Αυτές οι αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στον οργανισμό αποκαλούνται AGEs (advanced glycation end products). Μπορούμε να τις μετριάσουμε και να διατηρήσουμε σταθερά τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα; Αρκεί να επιλέγουμε τροφές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκεραλδεύδες.

Τι να περιορίσετε

 

-Ψωμί, κρακεράκια, πατατάκια, γλυκά, επεξεργασμένες τροφές, σνακ και προϊόντα που περιέχουν πολύ φρουκτόζη και σιρόπι.

-Τροπικά φρούτα όπως μπανάνες, παπάγια, ανανά και μάνγκο.

-Κόκκινο κρέας και πουλερικά

(ειδικά την πέτσα τους)

-Σόδα και χυμούς φρούτων

 

Τι μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας

 

-Κόκκους από κριθάρι, σκούρο ρύζι, πλιγούρι

-Εποχιακά φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, φράουλες και κεράσια

-Προϊόντα από σόγια, φασόλια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς (ειδικά φιστίκια και αμύγδαλα)   

-Πράσινο τσάι, μαύρο τσάι και νερό         

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top