6 τύποι πονοκεφάλου και η αντιμετώπισή τους

migraineorheadache.jpg

Διαβάστε το μέρος  του αφιερώματός μας για τον πονοκέφαλο. Μάθετε ποιοι είναι οι έξι τύποι πονοκεφάλου

Οι 6 τύποι

  1. Κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων

  2. Πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα

  3. Πονοκέφαλος από υπερβολική καφεΐνη

  4. Πονοκέφαλος από τραυματισμό

  5. Πονοκέφαλοι εμμηνόρρειας

  6. Πονοκέφαλος από κατανάλωση αλκοόλ

1. Κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων

Ο πονοκέφαλος που προκύπτει ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης φαρμάκων είναι ο συνηθέστερος τύπος δευτερογενούς κεφαλαλγίας. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της ημικρανίας ή της κεφαλαλγίας τάσης, και αν και αρχικά μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση παυσίπονων, σύντομα επανέρχεται σφοδρότερος. Συνήθως υποφέρουν από αυτόν τον τύπο πονοκεφάλου όσοι παίρνουν ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για να θεραπεύσουν ήδη υπάρχουσα ημικρανία. Καθώς ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν από τον δευτερογενή αυτό πονοκέφαλο είναι να περιορίσουν τα φάρμακα αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερέψει η ημικρανία, οπότε πρέπει να γίνεται αυτή η προσπάθεια με την καθοδήγηση γιατρού, που θα ορίσει νέα φαρμακευτική αγωγή με εναλλακτικές ουσίες. Κατά την διαδικασία αυτή, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει συμπτώματα όπως ναυτία και εμετούς, χαμηλή πίεση, αυξημένο καρδιακό παλμό, διαταραχές ύπνου, νευρικότητα. Ως μέτρο πρόληψης για αυτή την κεφαλαλγία συνίσταται η αποφυγή κωδείνης και οπιούχων και η προληπτική αγωγή για χρόνιες ημικρανίες.

2. Πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα

Ο πονοκέφαλος που σχετίζεται με την ιγμορίτιδα προκύπτει είτε από λοίμωξη είτε από αλλεργία. Το κύριο σύμπτωμα είναι έντονος πόνος γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα και το μέτωπο, που μπορεί να επεκταθεί και μέχρι τα δόντια και το σαγόνι. Κάποιες φορές συνοδεύεται και από φραγμένη μύτη, περιορισμένη όσφρηση, πυρετό, πόνο στο αυτί, δυσάρεστη αναπνοή, βήχα. Ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα είναι σχετικά σπάνιος, τα συμπτώματα διαρκούν δύο με τρεις εβδομάδες και συνήθως χρειάζεται επίσκεψη σε έναν ΩΡΛ για να διαγνώσει τα ακριβή αίτια. Οι τρόποι αντιμετώπισης του πονοκεφάλου αυτού είναι η ξεκούραση, πολλά υγρά, παυσίπονα, ρινικές πλύσεις, αντιισταμινικά και σε περίπτωση λοίμωξης ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει και αντιβιοτικά.

3. Πονοκέφαλος από υπερβολική καφεΐνη

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, που συνήθως ορίζεται ως πάνω από τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Σε ανθρώπους που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση πολλή καφεΐνη, μπορεί η απότομη μείωση αυτής αρχικά να προκαλέσει χειρότερο πόνο στο κεφάλι, που να μοιάζει με ημικρανία, όμως σε μία ημέρα το αργότερο αυτός ο πόνος θα έχει υποχωρήσει. Παράλληλα, ενδέχεται αρχικά να νιώσουν κούραση, αδυναμία συγκέντρωσης, ναυτία και εκνευρισμό. Αν και τα αποτελέσματα της καφεΐνης ποικίλουν από άτομο σε άτομο, ο περιορισμός της πρόσληψής της έχει συνήθως ευεργετικά οφέλη στην πρόληψη των πονοκεφάλων, και ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από ημικρανίες.

4. Πονοκέφαλος από τραυματισμό

Ορισμένες φορές ο πονοκέφαλος είναι μια άμεση συνέπεια ενός τραυματισμού στο κεφάλι. Αν και συνήθως αντιμετωπίζεται άμεσα με παυσίπονα, αν ο πόνος επιμείνει ή χειροτερέψει, χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση το συντομότερο δυνατό. Αν μετά από τραυματισμό στο κεφάλι ο παθών μείνει αναίσθητος, έχει τρέμουλο, απώλεια μνήμης ή σύγχυση, προβλήματα όρασης ή ακοής, πρέπει να κληθεί άμεσα ασθενοφόρο. Επίσης, για αρκετούς μήνες μετά από ένα  τραυματισμό, μπορεί να προκύψουν μετα-τραυματικοί πονοκέφαλοι, που σε ορισμένες περιπτώσεις επιμένουν σε καθημερινή βάση ακόμα και για έναν ολόκληρο χρόνο.

5. Πονοκέφαλοι εμμηνόρρειας

Οι πονοκέφαλοι που οφείλονται σε αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών είναι αρκετά συνηθισμένοι. Στη διάρκεια της εμμηνόρροιας μπορεί να προκληθεί ακόμα και ημικρανία λόγω της αλλαγής στα επίπεδα των οιστρογόνων. Συνήθως οι πόνοι αυτοί εκδηλώνονται δύο με τρεις ημέρες πριν την έμμηνο ρήση ή κατά την ωορρηξία. Τα συμπτώματα είναι ίδια με της ημικρανίας, χωρίς όμως την παρουσία αύρας. Παρόμοιοι πονοκέφαλοι μπορεί να εκδηλωθούν και εξαιτίας της λήψης αντισυλληπτικών χαπιών, της εμμηνόπαυσης, ή και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και στις τρεις αυτές συνθήκες παρατηρούνται επίσης έντονες ορμονικές αλλαγές. Η θεραπεία είναι παρόμοια με αυτή της ημικρανίας, ενώ στη περίπτωση της λήψης αντισυλληπτικών ή ορμονικής θεραπείας λόγω εμμηνόπαυσης μπορεί ο γιατρός να αλλάξει δοκιμαστικά την αγωγή.

6. Πονοκέφαλος από κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συχνά έχει ως αποτέλεσμα έντονο πονοκέφαλο συνήθως την επόμενη μέρα. Πρόκειται συνήθως για έντονο πόνο σε όλο το κεφάλι, που γίνεται πιο δριμύς με την κίνηση, και συχνά συνοδεύεται από ναυτία και αυξημένη ευαισθησία στο φως. Αντιμετωπίζεται με παυσίπονα, κατανάλωση πολλών υγρών και αμυλούχων φαγητών. Συνήθως τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν εντός 72 ωρών. Η καλύτερη αντιμετώπιση του χανγκόβερ στην πραγματικότητα είναι η πρόληψη, δηλαδή να μην πίνει κάποιος υπερβολικά, ποτέ με άδειο στομάχι, και να καταναλώνει νερό μεταξύ των ποτών και πριν τον ύπνο.

Εν κατακλείδι, οι πονοκέφαλοι είναι ένα συχνό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, που συνήθως όμως αντιμετωπίζεται εύκολα και γρήγορα με τη λήψη ενός απλού παυσίπονου. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή και αναζήτηση ιατρικής βοήθειας όταν οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί και επίμονοι. Έτσι, είναι απαραίτητη μια ιατρική γνωμάτευση αν κάποιος έχει πονοκεφάλους που ξεκινούν ξαφνικά και είναι ιδιαίτερα έντονοι, αν συνοδεύονται από διαταραχές στην όραση, την ομιλία ή την ισορροπία, από έντονη ατονία, πυρετό, τρέμουλο, λιποθυμίες, εμετούς. Επίσης, απαραίτητη είναι η συμβουλή παιδιάτρου για παιδιά που παραπονιούνται συχνά για πόνους στο κεφάλι.

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top