Αυτά είναι τα μυστικά για έναν τέλειο καφέ φίλτρου.

black-coffee.jpg

Ανακαλύψτε τα 8 πιο συχνά λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε καφέ φίλτρου και την επόμενη φορά φτιάξτε τον απόλυτο καφέ!

Για πολλούς, ο καφές είναι η πιο σημαντική τελετουργία, όταν ξεκινούν τη μέρα τους. Το να φτιάχνει κανείς μια κούπα καφέ, μπορεί να δείχνει εύκολο, αλλά για να είναι πραγματικά καλός, πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, γιατί πάντα ο καφές που παίρνετε απ’ έξω, από μία καφετέρια, είναι πάντα πιο ωραίος από αυτόν που φτιάχνετε σπίτι;

Τα καλά νέα είναι ότι, σε σχέση με άλλες γαστρονομικές επιλογές, ο καφές, και ειδικά ο γευστικός καφές, έχει περισσότερο να κάνει με την τεχνική, και όχι απαραίτητα με μια τελευταίας τεχνολογίας καφετιέρα ή μηχανή του καφέ. Αποφύγετε τα παρακάτω λάθη, και θα ανεβάσετε πολλά επίπεδα τη γεύση του σπιτικού σας καφέ:

Δεν χρησιμοποιείτε αρκετά καυτό νερό

Πολλές καφετιέρες, δεν φτάνουν ποτέ την ιδανική θερμοκρασία που χρειάζεται ο καφές για να γίνει τέλειος. Όσο πιο καυτό είναι το νερό, τόση περισσότερη γεύση βγαίνει από τους κόκκους του καφέ, και εμπλουτίζει την κούπα σας. Καλύτερα να βράσετε το νερό σε έναν βραστήρα, και να φτιάξετε τον καφέ με την παλιά τεχνική, περιχύνοντας το βραστό νερό στο φίλτρο χειροκίνητα.

Χρησιμοποιείτε παλιό καφέ

Αν θέλετε να πετύχετε την τέλεια γεύση στον καφέ σας, δεν πρέπει να αγοράζετε αλεσμένο καφέ. Από το πρώτο λεπτό που οι κόκκοι καφέ αλέθονται, αρχίζουν και χάνουν τις πιο έντονες γεύσεις τους, επομένως, αν πάρετε έτοιμο αλεσμένο καφέ, είναι λογικό να έχει χάσει πολλή από τη γεύση του. Προτιμήστε να παίρνετε κόκκους και να τους αλέθετε εσείς, αν έχετε το κατάλληλο μηχάνημα, αλλιώς ζητήστε να σας τους αλέσουν στο κατάστημα. Όσο πιο φρεσκοαλεσμένος είναι ο καφές, τόσο πιο γευστικός θα είναι.

Τον σερβίρετε σε κρύα κούπα

Σκεφτείτε το, όταν σερβίρετε ένα ζεστό ρόφημα, σε ένα κρύο δοχείο, όπως είναι λογικό, δεν θα μείνει και για πολύ ώρα ζεστό, έτσι; Προθερμάνετε την κούπα σας, ιδανικά προσθέτοντας λίγο βραστό νερό για μερικά λεπτά μέσα της, και αδειάστε πριν βάλετε τον καφέ.

Βάζετε ποσότητες με το μάτι

Το να βάζετε στο φίλτρο μερικές κουταλιές καφέ με το μάτι, είναι ένα συνήθειο που πρέπει να σταματήσετε. Καλό είναι να έχετε μια μεζούρα καφέ για να ελέγχετε την ποσότητα που βάζετε, και κατ’ επέκταση, το πόσο δυνατός θα είναι ο καφές.

Δεν βάζετε σωστή αναλογία νερού-καφέ

Έχετε δοκιμάσει ποτέ μια κούπα καφέ φίλτρου, που να νιώσατε ότι είναι πολύ ελαφριά η γεύση, σχεδόν νερωμένη; Αν ναι, πιθανότατα κάνατε το λάθος να βάλετε πολύ παραπάνω νερό, απ’ ότι καφέ. Αν θέλετε μία έντονη και δυνατή γεύση, πρέπει να γεμίζετε δύο κ. σ. καφέ για κάθε κούπα.

Διαβάστε ακόμα: Ο πιο βαρύς καφές του κόσμου

Χρησιμοποιείτε κακής ποιότητας νερό

Είναι πολύ εύκολο το να γεμίζετε την καφετιέρα με νερό από τη βρύση, αλλά όχι και η καλύτερη επιλογή, αν αναζητάτε την καλύτερη δυνατή γεύση του καφέ. Είτε χρησιμοποιείστε εμφιαλωμένο νερό, είτε εγκαταστήστε κάποιο φίλτρο καθαρισμού στη βρύση σας, για να ανεβάσετε την ποιότητά του.

Αφήνετε πολλή ώρα τον χρησιμοποιημένο καφέ στο φίλτρο

Αν πίνετε πολλές κούπες καφέ την ημέρα, είναι λογικό να βαριέστε να αλλάζετε κάθε φορά φίλτρο, και να χρησιμοποιείτε το ίδιο, για να ξαναφτιάξετε μερικές κούπες. Ειδικά αν αφήσετε το φίλτρο μερικές μέρες, μπορεί να πιάσει μούχλα. Μετά θα πρέπει να απολυμάνετε την καφετιέρα, πριν την ξαναχρησιμοποιήσετε.

Δεν καθαρίζετε την καφετιέρα

Όπως και όλα τα μηχανήματα και τα σκεύη στην κουζίνα, η καφετιέρα σας χρειάζεται συχνό πλύσιμο. Αφενός, πρέπει να πλένετε με σαπούνι την κανάτα και το δοχείο του φίλτρου μετά από κάθε χρήση, και μία φορά το μήνα, πρέπει να κάνετε αφαλάτωση.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top