Πρωινό: 8 τροφές που επιλέγει καθημερινά ένας γιατρός

nirzar-pangarkar-m0YBwXQRdkg-unsplash.jpg

Αυτές είναι οι τροφές που προτιμάει ένας γιατρός και άλλοι επαγγελματίες της υγείας για πρωινό, κάθε μέρα

 

Είναι το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας;

Σίγουρα το ακούτε από πολύ μικρή ηλικία. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Καθώς μεγαλώνετε και ενηλικιώνεστε όμως, συνήθως το παραμελείτε και πολλές φορές το προσπερνάτε χωρίς να φάτε τίποτα. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Σύμφωνα με μία περσινή έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στο BMJ, το να τρώτε πρωινό δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους, και το να το αποφεύγετε δεν σημαίνει ότι θα πάρετε κιλά. Επομένως, ποια είναι η γνώμη των γιατρών;

Η φράση ότι το «πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας» προήλθε πιθανότατα από κάποια διαφήμιση εταιρείας δημητριακών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι γιατροί δεν τρώνε πρωινό. Τρώνε, γιατί όπως εξηγούν, το πρωινό βοηθάει στην εκκίνηση του μεταβολισμού και σας παρέχει μια γερή δόση ενέργειας. Αναπληρώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, ενώ βοηθάει και στην ενίσχυση του εγκεφάλου. Βέβαια, όταν λέμε πρωινό, δεν εννοούμε οποιαδήποτε τροφή, για παράδειγμα, σίγουρα δεν είναι καλό να τρώτε κάθε μέρα άλειμμα σοκολάτας σε ψωμί για πρωινό, όσο νόστιμο κι αν είναι.

Άρα, τι είναι αυτό που κάνει ένα πρωινό γεύμα, υγιεινό; Οι γιατροί σας προτείνουν 8 τροφές που καταναλώνουν κάθε μέρα κατά τις πρωινές ώρες:

Αβοκάντο

Πολλοί γιατροί επιλέγουν το αβοκάντο για το καθημερινό τους πρωινό γεύμα, κυρίως μέσα σε ένα τοστ με μια ομελέτα. Το αβοκάντο βοηθάει στην υγεία της καρδιάς, μειώνει τη χοληστερόλη και σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γεγονός που βελτιώνει την υγεία και τη λάμψη του δέρματός σας.

Αυγά

Εξίσου δημοφιλές είναι και το αυγό σε ένα πρωινό γεύμα ενός γιατρού, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Θα σας χορτάσει για αρκετές ώρες, ενώ αν το συνδυάσετε με ένα τοστ, θα γεμίσετε με την ενέργεια από τους υδατάνθρακες μέχρι το μεσημεριανό.

Τοστ ολικής άλεσης

Είναι σημαντικό να διαλέγετε τις φέτες τοστ ολικής άλεσης, ή τις πολύσπορες, και όχι το άσπρο ψωμί. Πέρα από ένα ωραίο συνοδευτικό για τα αυγά ή το αβοκάντο σας, το ψωμί σας παρέχει ενέργεια, ενώ το ψωμί σίκαλης συγκεκριμένα, περιέχει και μαγνήσιο, που καταπολεμά τις μυϊκές κράμπες.

Φυστικοβούτυρο και μπανάνα

Μία πολύ καλή λύση για αυτούς που βιάζονται να ετοιμαστούν και να φύγουν για τη δουλειά τους, καθώς είναι πολύ εύκολο γεύμα στην προετοιμασία του. Θα λάβετε το κάλιο που χρειάζεστε, ενώ ο συνδυασμός αλμυρού και γλυκού θα σας δώσει μια ώθηση ενέργειας και μια αίσθηση ότι είστε χορτάτοι για πολλές ώρες. Το γεμάτο πρωτεΐνη φυστικοβούτυρο, με ένα φρούτο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι ιδανικός συνδυασμός.

Βρώμη

Επίσης ένα σύνηθες πιάτο στην πρωινή ρουτίνα ενός γιατρού, είναι ένα μπολ με βρώμη, σπόρους τσία, ξηρούς καρπούς για πρωτεΐνη και μύρτιλο για τα αντιοξειδωτικά.

Smoothie

Ένα smoothie πλούσιο σε πρωτεΐνη, είναι από τους καλύτερους τρόπους να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αναμείξτε γάλα αμυγδάλου με βούτυρο αμυγδάλου, ή γιαούρτι, που σε κάθε περίπτωση είναι υψηλές πρωτεϊνικές πηγές, και έπειτα προσθέστε όποια φρούτα σας αρέσουν περισσότερο για καλύτερη γεύση.

Δημητριακά χωρίς ζάχαρη

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή πρωινά γεύματα που καταναλώνει ο περισσότερος κόσμος, μόνο που χρειάζεται προσοχή η επιλογή των δημητριακών. Αν δεν θέλετε να πάρετε βάρος, προτιμήστε ένα πακέτο με δημητριακά χωρίς πολλή ζάχαρη ή καθόλου, και υψηλά σε φυτικές ίνες. Σύμφωνα με έναν γιατρό, τα δημητριακά ή γενικότερα το πρωινό γεύμα που περιέχει πολλή ζάχαρη, θα σας οδηγήσει σε λιγούρες και αναζήτηση ενός σνακ μερικές ώρες αφού το φάτε.

Βραδινό για πρωινό

Μπορεί να σας ακουστεί παράξενο, αλλά πολλοί γιατροί καταφεύγουν στα χθεσινά περισσεύματα από το βραδινό γεύμα, με την προϋπόθεση ότι ήταν ένα υγιεινό γεύμα και όχι κάποια πίτσα, για παράδειγμα. Παρόλο που στις δυτικές κοινωνίες έχουμε συνηθίσει να τρώμε κάτι γλυκό για πρωινό, τα χθεσινοβραδινά αποφάγια είναι μια πολύ καλή και ισορροπημένη διατροφικά επιλογή.

Photo by Nirzar Pangarkar on Unsplash

Διαβάστε ακόμη:

Αδυνάτισμα: οι 4 σούπερ διατροφικοί σας σύμμαχοι

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top