No time to die: Η γνώμη ενός γιατρού για την κατάσταση της υγείας του Τζέιμς Μποντ

9c75aa5541c91f02ea065bb7255e7c83_XL.jpg

Μετά από 25 ταινίες σε 59 χρόνια, ήρθε η ώρα για τον Τζέιμς Μποντ να κλείσει ένα ραντεβού με τον γιατρό. Εδώ και πολλά χρονιά, αποφεύγει σφαίρες, πολεμάει κακούς, πηδάει από κτίρια και πίνει τακτικά το αγαπημένο του κοκτέιλ.

Σε τι κατάσταση είναι άραγε η υγεία του super πράκτορα για τη νέα του ταινία, No time to die;

Ο Carl Heneghan, γιατρός και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης περνάει τον Μποντ από έναν τακτικό ιατρικό έλεγχο.

Τραυματισμοί στο κεφάλι

Ο Τζέιμς Μποντ έχει πέσει αναίσθητος από χτυπήματα στο κεφάλι 14 φορές καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του. «Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πολύ σοβαρά και μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου», λέει ο Heneghan. «Μακροπρόθεσμα μιλάμε για χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια, μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που ταλαιπωρεί συχνά αθλητές αθλημάτων έντονης σωματικής επαφής, όπως το αμερικανικό ποδόσφαιρο».

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πρώιμη άνοια, άγχος, κατάθλιψη κ.α. «Θα μπορούσε να πει κανείς πως όσον αφορά τις ταινίες, μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι εμφανή. Ειδικά τα προβλήματα ελέγχου των παρορμήσεών του».

Κατανάλωση αλκοόλ

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 από την The Medical Journal Of Australia, υπολογίστηκε ότι κατά τη διάρκεια 24 ταινιών ο Μποντ παρατηρήθηκε να πίνει 109 φορές, δηλαδή, κατά μέσο όρο, 4,5 ποτά ανά ταινία.

«Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ θα οδηγήσει τελικά σε μια πάθηση που ονομάζεται λιπώδης νόσος του ήπατος και τελικά σε κίρρωση», υποστηρίζει ο Heneghan.

Σεξουαλική δραστηριότητα

Κατά τη διάρκεια 25 ταινιών, ο Τζέιμς Μποντ έχει κάνει σεξ με περίπου 57 γυναίκες. Αυτό δεν είναι πρόβλημα, φυσικά. Πότε ήταν, όμως, η τελευταία φορά που είδατε τον Μποντ να διακόπτει μια ρομαντική σκηνή για να αναζητήσει… προστασία;

«Οι κίνδυνοι του μη ασφαλούς σεξ σχετίζονται με πολλές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως η γονόρροια ή τα χλαμύδια», λέει ο Heneghan. «Μακροπρόθεσμα, ο Μποντ μπορεί να έχει προβλήματα στειρότητας ή φλεγμονώδους νόσου, ενώ, αν δεν αντιμετωπιστεί, η φλεγμονή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

Πολλές σφαίρες

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο «πεδίο μάχης», ο Μποντ απέφυγε τουλάχιστον 4.662 σφαίρες. Ωστόσο, χτυπήθηκε στο Skyfall, στο οποίο πυροβολήθηκε πρώτα στον ώμο, στη συνέχεια στο στήθος και τέλος βρέθηκε να γκρεμίζεται σε ένα ποτάμι.

«Εάν μια σφαίρα δε βρει κάποιο από τα κύρια όργανα και τις αρτηρίες, μπορείτε πράγματι να επιβιώσετε», σύμφωνα με τον Heneghan. «Αλλά θα έλεγα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας χρόνος για να αναρρώσει κάποιος και να επιστρέψει στην κανονικότητά του μετά από αυτό».

Φάρμακο για την καρδιά

Μία από τις σκηνές του Casino Royale εμφανίζει τον Μποντ δηλητηριασμένο από το digitalis (διγοξίνη, που διεγείρει τον καρδιακό μυ). Το φάρμακο αυτό μπορεί να σας προκαλέσει καρδιακή ανακοπή. Αλλά στην περίπτωση του Μποντ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: χάρη στην άμεση απινίδωση, βλέπουμε τον υπέρ κατάσκοπο να επανέρχεται και να επιστρέφει σε ένα απαιτητικό παιχνίδι πόκερ λίγα λεπτά αργότερα.

«Είναι απίθανο αλλά όχι αδύνατο η απινίδωση να τον αναζωογονήσει και να αναρρώσει», λέει ο Heneghan. «Αλλά η ζημιά στην καρδιά του θα ήταν σημαντική. Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να δυναμώσει ο καρδιακός μυς, ο οποίος δεν ανακάμπτει, όπως κάνουν άλλοι μύες του σώματος».

Ετυμηγορία: Ο αγαπημένος πράκτορας δεν περνάει την εξέταση: έχοντας επιβιώσει από πολλούς κινδύνους και κρίσιμους τραυματισμούς, ο Μποντ απέχει πολύ από μια καλή φυσική κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα:

10 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τον Ντάνιελ Κρεγκ

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top