Ποιο είναι το πιο υγιεινό είδος ψωμιού;

cheese-bread.jpg

Κι όμως, υπάρχει υγιεινό ψωμί που μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα. Αυτά είναι τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού που μπορείτε να αγοράσετε.

Γιατί έχει κακή διατροφική φήμη το ψωμί;

Πολλοί διατροφολόγοι και δίαιτες θεωρούν ότι το ψωμί είναι ο εχθρός. Αυτή η «ανθυγιεινή» φήμη που έχει το ψωμί προέρχεται από τον μύθο ότι οι υδατάνθρακες είναι επιβλαβείς για το σώμα σας. Παρόλο που σε ένα βαθμό ισχύει, καθώς μεγάλο ποσοστό των τύπων ψωμιών που κυκλοφορούν, είναι επεξεργασμένα, περιέχουν ζάχαρη και παρουσιάζουν έλλειψη σε θρεπτικές ουσίες, υπάρχουν πολλές ακόμα ποικιλίες και επιλογές ψωμιού που εύκολα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αν διαλέξετε το σωστό ψωμί, θα επωφεληθείτε από τη μεγάλη ποσότητα θρεπτικών ουσιών. Το ψωμί ολικής άλεσης είναι γεμάτο με βιταμίνες Β, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Άλλος ένας αρκετά συχνός μύθος για το ψωμί είναι ότι προκαλεί αύξηση βάρους. Σύμφωνα με έρευνες στο Journal of Nutrition, μάλιστα, βρέθηκε ότι παρουσίασαν μειωμένη αύξηση βάρους άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το ψωμί, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Διαβάστε ακόμα: Το ψωμί ανά τον κόσμο τα μυστικά και τα οφέλη του

Μην αγοράζετε ψωμί κρίνοντας μόνο από το χρώμα του

Όταν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα υγιεινό ψωμί, πρέπει να προσέξετε και να μην το επιλέξετε με βάση το χρώμα του. Το χρώμα του ψωμιού ολικής άλεσης, παρόλο που είναι πιο σκούρο από το κανονικό, δεν σημαίνει πάντα ότι κάθε μαύρο ψωμί είναι ολικής άλεσης. Γι’ αυτό, πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα.

Τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού

100% Ολικής αλέσεως

Το ψωμί ολικής άλεσης είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε ένα ελαφρύ και υγιεινό ψωμί. Το αλεύρι που χρησιμοποιείται είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το κανονικό και η κατανάλωσή του συνδέεται με μια πλειάδα από οφέλη όπως ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακής ασθένειας και αύξησης βάρους.

Πολύσπορο ολικής άλεσης

Το πολύσπορο ψωμί περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών και ενζύμων. Σύμφωνα με το Critical Reviews in Food Science and Nutrition,

Αυτοί οι σπόροι περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και επειδή είναι βιολογικοί, χωνεύονται πιο εύκολα. Επίσης πέρα από πρωτεΐνη, είναι πλούσιοι και σε φυτικές ίνες. Οι τροφές αυτές βοηθούν να χάνετε κιλά καθώς έχουν λιγότερες θερμίδες.

Διαβάστε ακόμα: 7 επιστημονικοί λόγοι για να τρώτε περισσότερο ψωμί

Ψωμί βρώμης

Ένας από τους πιο πρόσφατους τύπους ψωμιών που κέρδισαν επάξια τη θέση τους στην κατηγορία των υγιεινών ψωμιών, είναι το ψωμί βρώμης. Τα οφέλη του να τρώτε βρώμη είναι ήδη γνωστά, καθώς περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Ψωμί χωρίς γλουτένη

Το ψωμί χωρίς γλουτένη, προφανώς είναι το κατάλληλο για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία σε αυτή, αλλά όχι μόνο. Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική και για εσάς που δεν έχετε δυσανεξία, αλλά να θυμάστε ότι το να καταναλώνετε ψωμί χωρίς γλουτένη δεν θα σας κάνει να χάσετε βάρος απαραίτητα.

Ψωμί με λιναρόσπορο

Ο λιναρόσπορος περιέχει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν την υγεία της καρδιάς, ενώ το ψωμί με λιναρόσπορο αποτελεί επίσης μια ιδανική επιλογή για τους vegan αι χορτοφάγους, που χρειάζονται περισσότερα λιπαρά οξέα στη διατροφή τους. Ο λιναρόσπορος είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top