4+1 λόγοι να αλλάξετε διατροφή

food-obsession.jpg

Ορισμένα συμπτώματα όπως κούραση, πόνος και άλλα μπορεί κάποιες φορές να οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως συχνά είναι απλά αποτέλεσμα κακής διατροφής.

Αϋπνίες

Είναι πιθανό το πρόβλημα να οφείλεται σε έλλειψη μαγνησίου. Ακόμη, μπορεί να σας λείπει Β6 ή νιασίνη. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το μαύρο ρύζι, τα όσπρια, και το σιτάλευρο. Ακόμη στην καταπολέμηση της αϋπνίας μπορούν να βοηθήσουν η βιταμίνη Β6 και η νιασίνη, που βοηθούν την παραγωγή σεροτονίνης, μίας ορμόνης η οποία μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε πιο εύκολα. Σημαντικά κέρδη σε Β6 μπορείτε να αποκομίσετε από το σπανάκι, την πατάτα, τα όσπρια και τα δημητριακά, ενώ τη νιασίνη θα τη βρείτε σε αφθονία στο κρέας, το γάλα, τα αυγά, τα πουλερικά, τα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

Κούραση

Είναι πιθανό να ακολουθείτε  μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες. Αν δεν τρώτε καλά, ο οργανισμός επιβραδύνει τη δραστηριότητά του και χρησιμοποιεί τη μυϊκή μάζα για ενέργεια. Είναι λοιπόν πιθανό η κόπωση να οφείλεται εκεί. Μην καταναλώνετε λιγότερες από 1.200 θερμίδες. Οι διαιτολόγοι συνιστούν να μην καταναλώνετε τόσο λίγες θερμίδες την ημέρα, αλλά να προσαρμόζετε την ημερήσια πρόσληψη ανάλογα με το ύψος, το βάρος και τα επίπεδα δραστηριότητάς σας.

 

Αυξημένη όρεξη

Μπορεί να φταίει μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων από όσους χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σεροτονίνης. Τα χαμηλά επίπεδά της μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν μειωμένη αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα να πεινάτε συνεχώς. Προσπαθήστε, λοιπόν ,να κρατάτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά καταναλώνοντας σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ολικής αλέσεως ψωμί, δημητριακά, καστανό ρύζι και λαχανικά.

Πονοκέφαλοι

Είναι πιθανό, κάποιες φορές, μια κρίση ημικρανίας να οφείλεται σε μία μορφή αντίδρασης του οργανισμού σε ορισμένα τρόφιμα. Ορισμένα τρόφιμα που έχουν αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να πυροδοτούν κρίσεις ανάλογα και από την προδιάθεση του κάθε ατόμου. Τέτοια τρόφιμα είναι το κόκκινο κρασί, η μπίρα, τα γαλακτοκομικά, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου cola, η σοκολάτα και ορισμένα τα πρόσθετα τροφίμων. Για την πρόκληση πονοκέφαλων ενοχοποιούνται και τα λιπαρά φαγητά καθώς και τα τηγανητά. Αποφύγετε, λοιπόν, τρόφιμα που έχετε παρατηρήσει ότι σας προκαλούν ή επιδεινώνουν τις κρίσεις ημικρανίας.  Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μαγνήσιο, το οποίο ίσως να βοηθάει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Βρίσκεται σε αφθονία στη φύση ιδιαίτερα στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στα δημητριακά, στα πράσινα λαχανικά, και στα θαλασσινά. Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα.

Αν ξεχνάτε…

Η μειωμένη πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β μπορεί να προκαλέσει εξασθένιση της μνήμης μας. Μπορεί επίσης τα επίπεδα λιπαρών του οργανισμού σας να είναι πολύ χαμηλά αφού υο λίπος βοηθάει στην έκκριση της χοληκυστοκίνης, ένα νευροδιαβιβαστή που βοηθάει στη μεταφορά και στην αποθήκευση των πληροφοριών στον εγκέφαλό μας. Οι ερευνητές συνιστούν να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β1, Β12 και “καλά” λιπαρά. Η βιταμίνη Β12 υπάρχει στο αυγό, το ψάρι, το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας και τα γαλακτοκομικά, ενώ Β1 περιέχουν το μαύρο ρύζι, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τα καλά λιπαρά στα παχιά ψάρια, όπως ο σολομός, και τους ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε ακόμη:

Ισπανοί ερευνητές αποκαλύπτουν το μυστικό της απώλειας βάρους

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top