5 παθήσεις που πρέπει να προλάβετε πριν γίνουν χρόνιες!

India-virus-infection-Kyasanur-Forest-disease-uk-1221674.jpg

Επειδή ένα πρόβλημα υγείας αν το αμελήσετε μπορεί να σας ταλαιπωρεί για πολύ, ενημερωθείτε για το τι πρέπει να κάνετε, ώστε να το ξεπεράσετε εγκαίρως και να μην το αφήσετε να χρονίσει…Δείτε 5 παθήσεις που πρέπει να προλάβετε πριν γίνουν χρόνιες

Έχετε συνηθίσει να ζείτε με τη δυσκοιλιότητα ή με την ιγμορίτιδα; Πονάει διαρκώς ο λαιμός σας και οι αμυγδαλές είναι πρησμένες τις περισσότερες μέρες του χρόνου; Ορισμένες παθήσεις μάς ταλαιπωρούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και εκεί που νομίζουμε ότι θεραπεύτηκαν αρχίζουν και πάλι τα συμπτώματα. Συχνά όμως μπορούμε να αποτρέψουμε αυτές τις παθήσεις να γίνουν χρόνιες αν τις αντιμετωπίσουμε σωστά από την αρχή και δεν εγκαταλείψουμε τη θεραπεία αμέσως μόλις αισθανθούμε λίγο καλύτερα. Αν έχετε μάθει να ζείτε με ένα πρόβλημα υγείας, μην ανησυχείτε, ποτέ δεν είναι αργά να απαλλαγείτε από αυτό. Διαβάστε λοιπόν πώς θα εμποδίσετε να γίνει χρόνιο το πρόβλημα υγείας που σας ταλαιπωρεί και πώς θα θεραπεύσετε μια χρόνια πάθηση.

Μπορώ να αποφύγω τη χρόνια βρογχίτιδα;

Αν είστε καπνιστής και μετά από ένα κρυολόγημα έχετε παραγωγικό βήχα που επιμένει για αρκετές εβδομάδες, ίσως βρίσκεστε στο αρχικό στάδιο της χρόνιας βρογχίτιδας. Σχεδόν όλοι οι καπνιστές που καπνίζουν πάνω από 10 χρόνια παρουσιάζουν χρόνια βρογχίτιδα. Στη χρόνια βρογχίτιδα ο ασθενής έχει βήχα με φλέματα τις περισσότερες μέρες του μήνα. Αρχικά εκδηλώνεται σαν ένας απλός τσιγαρόβηχας, που χειροτερεύει τους χειμερινούς μήνες και είναι περισσότερο έντονος το πρωί. Εκτός από το κάπνισμα, για την πάθηση αυτή ευθύνονται η έκθεση σε σκόνες, διάφορες ερεθιστικές ουσίες για τους πνεύμονες και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Η βρογχίτιδα παρουσιάζει εξάρσεις, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε αλλεργικές αντιδράσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: *Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να εμποδίσετε τη χρόνια βρογχίτιδα είναι να διακόψετε το κάπνισμα. Ύστερα από 3 εβδομάδες περίπου από τη διακοπή του καπνίσματος, θα βελτιωθεί σημαντικά η αναπνευστική σας ικανότητα. {Ο κίνδυνος να πάθετε χρόνια βρογχίτιδα αν διακόψετε εγκαίρως (δηλαδή στο αρχικό στάδιο της νόσου) το κάπνισμα μειώνεται κατά 90%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη διακοπή του καπνίσματος είναι η φαρμακευτική αγωγή με βουπροπιόνη.

*Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις. Αν είστε καπνιστής άνω των 40 ετών μια σπιρομέτρηση είναι χρήσιμη. Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία, αλλά και τη διακοπή του καπνίσματος θα αναχαιτίσει την εξέλιξη της νόσου.

*Αν η ατμόσφαιρα στο χώρο της εργασίας ή του σπιτιού σας είναι βεβαρημένη με ερεθιστικές ουσίες για το αναπνευστικό σύστημα πρέπει να ελέγξετε ποιες ουσίες σάς ενοχλούν και να τις αποφεύγετε όσο μπορείτε.

*Με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, αν είστε καπνιστής, καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

*Σημαντικό είναι ακόμη να αντιμετωπίζετε έγκαιρα τις αναπνευστικές λοιμώξεις, γιατί μπορεί να επισπεύσουν ή να επιδεινώσουν τη χρόνια βρογχίτιδα.

Έχω για μεγάλο διάστημα δυσκοιλιότητα

Αν δεν τρέφεστε σωστά, έχετε αλλάξει περιβάλλον ή ωράριο εργασίας, μπορεί να προκύψει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, το οποίο αν αμελήσετε θα γίνει χρόνιο. Ακόμη, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής, η οποία συμβάλλει στην αδράνεια του εντέρου. Δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν και κάποια φάρμακα, όπως λ.χ. ορισμένα αντιόξινα ή ο σίδηρος, καθώς και η παρατεταμένη χρήση υπακτικών. Επίσης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεταβολών στο σωματικό σας βάρος. Χρόνια δυσκοιλιότητα πάντως έχετε αν επισκέπτεστε την τουαλέτα δύο ή λιγότερες φορές μέσα στην εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Αν η δυσκοιλιότητα δεν έχει κάποια παθολογική αιτία, μπορείτε να την εμποδίσετε να γίνει χρόνια, τροποποιώντας το διαιτολόγιό σας, αλλά και τον τρόπο ζωής σας.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: *Εντάξτε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα (κυρίως τα ακτινίδια και τα δαμάσκηνα), τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα λαχανικά (ιδιαίτερα τα πράσινα). Τρώτε τουλάχιστον δύο σαλάτες την ημέρα. Επίσης, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας βοηθούν τα αποξηραμένα φρούτα.

*Βάλτε στη διατροφή σας το ελαιόλαδο.

*Πίνετε έως 7 ποτήρια νερό την ημέρα.

*Αθληθείτε: η άθληση βοηθάει το έντερο να λειτουργήσει σωστά.

*Η λήψη κάποιου ήπιου υπακτικού μπορεί να σας ανακουφίσει, αλλά δεν αποτελεί λύση, καθώς το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας πιθανότατα θα παραμείνει.

*Αποφύγετε την κατάχρηση των υπακτικών, καθώς προκαλεί δυσκοιλιότητα.

*Μην αναβάλετε μια επίσκεψη στην τουαλέτα για οποιονδήποτε λόγο, καθώς με τον τρόπο αυτό “εκπαιδεύετε” το έντερό σας να γίνει δυσκοίλιο.

*Αν η δυσκοιλιότητα επιμένει ή συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα (λ.χ. αίμα στα κόπρανα), πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ώστε να αποκλειστούν τυχόν σοβαρότερες παθήσεις που την προκαλούν.

Όταν επιμένει ο πονόλαιμος

Η αμυγδαλίτιδα είναι μία από τις παθήσεις που μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς σε ορισμένα άτομα παρουσιάζει συχνές υποτροπές. Αν υποφέρετε από αμυγδαλίτιδα, θα πονάτε όταν καταπίνετε, ενώ οι αμυγδαλές σας θα είναι υπερτροφικές, κόκκινες και πυώδεις. Ακόμη, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνοδεύονται και από πυρετό. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως δεν διαρκούν πάνω από μία εβδομάδα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται αρκετά συχνά μέσα στο χρόνο, οπότε το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται χρόνιο και μπορεί να προκαλέσει και δευτερογενείς μολύνσεις, όπως λ.χ μέση ωτίτιδα, προβλήματα στα νεφρά, τη βαλβίδα καρδιάς ή στην αρθρίτιδα.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ *Αν ο γιατρός συστήσει αντιβίωση ή φαρμακευτική αγωγή, δεν θα πρέπει να τη διακόψετε μόλις αισθανθείτε καλύτερα, αλλά όταν σας συμβουλεύσει εκείνος *Αν μέσα σε ένα χρόνο παθαίνετε περισσότερες από τέσσερις με πέντε φορές αμυγδαλίτιδα, τότε θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο αμυγδαλεκτομής. Πρόκειται για μία απλή και εύκολη επέμβαση. *Μην αμελείτε τη στοματική υγιεινή. *Αν μετά από μια οξεία αμυγδαλίτιδα σχηματιστεί περιαμυγδαλικό απόστημα, δηλαδή πύον πάνω και πίσω από τις αμυγδαλές, θα πρέπει για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα στο μέλλον, να επισκεφτείτε επειγόντως το γιατρό σας για τη διάνοιξη και τον καθαρισμό του.

Για να μην παραμείνει η ιγμορίτιδα

Μήπως βήχετε, φτερνίζεστε συνέχεια και έχετε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, που όμως δεν υποχωρεί και συνοδεύεται μάλιστα από έντονο πονοκέφαλο; Ίσως έχετε ιγμορίτιδα. Είναι η φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων που συχνά ακολουθεί μετά από ένα κρυολόγημα ή μια αλλεργική ρινίτιδα. Παραρρίνιοι κόλποι είναι οι κοιλότητες που βρίσκονται γύρω από τη μύτη (δεξιά και αριστερά). Το ιγμόρειο είναι ένας από τους παραρρίνιους κόλπους, στο οποίο εγκαθίσταται τις περισσότερες φορές η φλεγμονή. Συχνά η ιγμορίτιδα υποτροπιάζει και μπορεί να γίνει χρόνια, ιδιαίτερα αν δεν ακολουθήσετε έγκαιρα τη σωστή θεραπεία. Τα συμπτώματα της χρόνιας ιγμορίτιδας είναι συνήθως πιο ήπια από αυτά της οξείας και γι’ αυτόν το λόγο συχνά αρκετοί ασθενείς τα αγνοούν, με αποτέλεσμα να έχουν αργότερα επιπλοκές και χρόνια προβλήματα. Αν η ιγμορίτιδα παραμείνει, μπορεί να προκαλέσει λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα έως και άσθμα.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:* Μην αγνοήσετε τα συμπτώματα και επισκεφτείτε το γιατρό σας με την εκδήλωσή τους. Μετά τη θεραπεία της ιγμορίτιδας καλό είναι να επισκεφτείτε και πάλι το γιατρό για να σας εξετάσει. Οι γιατροί συχνά συστήνουν ακτινογραφία μετά από την ολοκλήρωση της θεραπείας για να διαπιστώσουν αν εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα.

*Για να αποτρέψετε τη χρόνια ιγμορίτιδα σημαντικό ρόλο παίζει και η εξασφάλιση της ελεύθερης αναπνοής. {Έτσι, όταν έχετε συνάχι μην αφήνετε τη μύτη σας βουλωμένη. Κάντε εισπνοές με ευκάλυπτο και πλύσεις του εσωτερικού της μύτης με φυσιολογικό ορό. Ο κακός αερισμός των ιγμόρειων έχει ως αποτέλεσμα να μαζεύονται εκεί πυώδεις εκκρίσεις.

*Αν υποφέρετε από αλλεργική ρινίτιδα, πρέπει να αντιμετωπίσετε πρώτα τη ρινίτιδα και να αποφεύγετε τους αλλεργιογόνους παράγοντες, ώστε να προλάβετε επιπλοκές και χρόνια προβλήματα.

*Αν αντιμετωπίζετε ανατομικά προβλήματα στη μύτη (λ.χ. κρεατάκια, πολύποδες ή σκολίωση ρινικού διαφράγματος) πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να επιλυθούν, καθώς μπορεί να γίνουν αιτία χρόνιας ιγμορίτιδας.

*Αν η φαρμακευτική αγωγή δεν φέρει αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μία μικρή επέμβαση για τον καθαρισμό των ιγμόρειων ή την αντιμετώπιση κάποιας ανατομικής ανωμαλίας, λχ. την αφαίρεση κάποιου πολύποδα που ενδεχομένως να εμποδίζει την ίαση της ιγμορίτιδας.

*Τα ρινικά σπρέι με στεροειδή μπορεί να μειώσουν τις εξάρσεις της χρόνιας ιγμορίτιδας, δεν θα πρέπει όμως να τα χρησιμοποιείτε χωρίς τη γνώμη του γιατρού σας.

Πώς θα αποτρέψω την ωτίτιδα να γίνει μόνιμη;

Η ωτίτιδα είναι φλεγμονή που μπορεί να εκδηλωθεί είτε στον ακουστικό πόρο ή πίσω από το τύμπανο (μέση ωτίτιδα) και οφείλεται σε μικρόβια. Αν τελικά καταλήξει σε διάτρηση του τύμπανου, η οποία μετά δεν επουλωθεί σωστά, τότε η ωτίτιδα μπορεί να σας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια ωτίτιδα). Η χρόνια ωτίτιδα μπορεί επίσης να είναι το επακόλουθο επανειλημμένων επεισοδίων οξείας ωτίτιδας. {Στη χρόνια μορφή της πάθησης αυτής τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα από την οξεία, αλλά συχνά ενοχλητικά. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχουν συμπτώματα πέρα από μια ελαφρά μείωση της ακοής.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

*Με τα πρώτα συμπτώματα της ωτίτιδας (δηλαδή πόνο στα αυτιά, μείωση της ακοής κτλ.) πρέπει να ακολουθήσετε την κατάλληλη αγωγή που θα σας συστήσει ο γιατρός. Συνήθως η θεραπεία περιλαμβάνει ωτικές σταγόνες και αντιβίωση. Μετά τη θεραπεία θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσει κατά πόσο ήταν επιτυχής, καθώς και αν υπάρχει διάτρηση του τυμπάνου. *Αν τα συμπτώματα επιμένουν πάνω από τέσσερις ημέρες θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για την αποφυγή τυχόν επιπλοκών.

*Σκουπίζετε πολύ καλά τα αυτιά σας μετά το λούσιμο, ώστε να μην παραμένει νερό. Αποφεύγετε όταν λούζεστε ή κάνετε μπάνιο να μπαίνει νερό στα αυτιά σας, χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες ή μπαμπάκι με λίγο λάδι. Η υγρασία προκαλεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων.

*Αποφύγετε τις βουτιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

*Η σωστή υγιεινή και των αυτιών παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς εμποδίζει την εγκατάσταση των μικροβίων.

*Μην καθαρίζετε όμως τα αυτιά σας με μπατονέτες, γιατί μπορεί να προκαλέσετε τραυματισμό. Για τον καθαρισμό τους χρησιμοποιήστε μία καθαρή πετσέτα ή ένα χαρτομάντιλο.

Γλωσσάρι

Παραρίνιοι κόλποι: Οι κοιλότητες που βρίσκονται γύρω από τη μύτη όπως λ.χ. είναι και τα ιγμόρεια.

Βουπροπιόνη: Φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για τη διακοπή του καπνίσματος.

Σπιρομέτρηση: Είναι η εξέταση με την οποία αξιολογείται η κατάσταση των πνευμόνων και μετράται η αναπνευστική τους ικανότητα. Γίνεται ως εξής: Φυσάτε στο στόμιο του ειδικού μηχανήματος, το οποίο μετράει τον όγκο του αέρα που εκπνέετε.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top