7 πουλιά που ξέρουν να μιλάνε!

parakeet-1-1024x535-1.jpg

Δεν είναι μόνο ένα. Μερικά πουλιά μπορούν να αποστηθίσουν μόνο λίγες λέξεις, ενώ άλλα μπορούν να πουν ολόκληρες προτάσεις. Αυτή η λίστα θα περιλαμβάνει τα επτά πιο… ταλαντούχα πουλιά στο λόγο σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο.

Αφρικανικός Γκρι παπαγάλος

Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος είναι γνωστός ως ένα από τα πιο ομιλιτικά πουλιά στον κόσμο.

Ένας κάτοικος της ισημερινής Αφρικής (μια περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της Ακτής του Ελεφαντοστού στα δυτικά και της Κένυας στα ανατολικά), ο γκρίζος παπαγάλος, όπως αποκαλείται επίσημα, θεωρείται ευρέως ως ένα από τα καλύτερα πουλιά που μιλάνε σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τις πολύ γλυκές και ευχάριστες φωνές τους, μπορούν να διαμορφώσουν ένα λεξιλόγιο με περισσότερες από εκατό λέξεις (και ίσως, σε ορισμένες περιπτώσεις, περισσότερες από χίλιες), μερικές φορές ακόμη και να συνδυάσουν υπάρχουσες λέξεις για να περιγράψουν ένα νέο αντικείμενο! Ορισμένες μελέτες έχουν συγκρίνει τη γνωστική τους ικανότητα ως ισοδύναμη, τουλάχιστον από ορισμένες απόψεις, με το μυαλό ενός παιδιού τεσσάρων έξι ετών.

Ενώ πολλοί παπαγάλοι έχουν έντονα χρώματα, αυτό το είδος καλύπτεται από διάφορες αποχρώσεις γκρι φτερών, σε συνδυασμό με λευκές άκρες στο κεφάλι και το σώμα και κόκκινα φτερά στην ουρά. Είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή πουλιά σε ο.τι αφορά στο εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων ζώων, αλλά η IUCN θεωρεί επί του παρόντος ότι απειλούνται με εξαφάνιση στη φύση λόγω της λαθροθηρίας και της απώλειας των οικοτόπων.

Budgerigar

Ένας τέτοιος παπαγάλος σημείωσε κάποτε παγκόσμιο ρεκόρ με το μεγαλύτερο λεξιλόγιο.

Γνωστός και ως κοινός παπαγάλος, αυτός ο Αυστραλός που τρώει σπόρους είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας των παπαγάλων. Το budgerigar είναι τυλιγμένο μέσα σε κίτρινα, μπλε, πράσινα και λευκά φτερά με μαύρα σημάδια κατά μήκος της πλάτης, του αυχένα και των φτερών. Κρίνοντας από την καθαρή λεκτική ικανότητα, αυτό το πουλί που μπορεί να μιλήσει κατατάσσεται πιθανότατα στην κορυφή της κατηγορίας των ομιλούντων πουλιών.

Ένας παπαγάλος ονόματι Puck σημείωσε κάποτε παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο λεξιλόγιο πουλιών με περίπου 1.728 λέξεις, αλλά ακόμη και ένα μέσο μέλος αυτού του είδους μπορεί να μάθει εκατοντάδες λέξεις και να τις μιλήσει αρκετά καλά και καθαρά. Δεν είναι ντροπή να μπερδεύουμε τον μιμητισμό τους με την ομιλία ενός πραγματικού προσώπου, ο καθένας μπορεί να την πατήσει με αυτό το πουλί. Είναι επίσης πολύ κοινωνικά ζώα και απολαμβάνουν να μαθαίνουν λέξεις με τον ιδιοκτήτη τους. Αυτή η ικανότητα τους έχει κάνει αρκετά γνωστούς. Ένα από αυτά τα πουλιά εμφανίστηκε κάποτε στο “The Tonight Show” με τον Johnny Carson.

Παπαγάλος του Αμαζονίου

Οι παπαγάλοι του Αμαζονίου γοητεύουν τους ανθρώπους με τα φωνητικά τους ταλέντα.

Ο παπαγάλος του Αμαζονίου, που απαντάται στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, ανήκει σε μια ομάδα, που αποτελείται από 30 διαφορετικά είδη, όλα με πράσινα ή κόκκινα φτερά. Οι περισσότεροι παπαγάλοι του Αμαζονίου είναι αρκετά ικανοί στην ομιλία. Το μυστικό για την καλή ομιλία τους θα μπορούσε να είναι η άκρως κοινωνική τους φύση. Αυτά είναι ασυνήθιστα πουλιά που συγκεντρώνονται σε μεγάλα σμήνη για αναζήτηση τροφής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί οι παπαγάλοι έχουν μακρά ιστορία να ξεγελούν τους ανθρώπους με τα φωνητικά τους ταλέντα. Έχουν μάλιστα βρεθεί μουμιοποιημένοι παπαγάλοι που χρονολογούνται αιώνες πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων. Ενώ η λαθροθηρία είναι πλέον απαγορευμένη σε πολλές χώρες, συνεχίζουν να διακινούνται στο εμπόριο και να χρησιμοποιούνται ως κατοικίδια. Είναι τόσο δημοφιλή που πολλά πουλιά έχουν δραπετεύσει από την αιχμαλωσία και έχουν δημιουργήσει άγρια ​​κοπάδια σε όλο τον κόσμο.

Rose-ringed Parakeet

Οι παπαγάλοι αυτοί είναι πιθανώς καλοί στο να θυμούνται μεγαλύτερες φράσεις.

Αυτά τα μεσαίου μεγέθους πουλιά, που αναγνωρίζονται από το ανοιχτό πράσινο φτέρωμα, το πορτοκαλί ράμφος και το σχήμα γύρω από το λαιμό, είναι πολύ κοινά σε όλη την Ινδία και σε μέρη της Αφρικής. Ενώ άλλα πουλιά είναι πολύ ευαίσθητα στην αστικοποίηση και την αποψίλωση των δασών, ο παπαγάλος αυτός έχει φαινομενικά προσαρμοστεί αρκετά καλά στο να ζει κοντά σε ανθρώπους και έχει μάθει να μιμείται την ανθρώπινη ομιλία. Όσον αφορά τη λεκτική τους ικανότητα, υποτίθεται ότι είναι πολύ καλοί στο να θυμούνται μεγαλύτερες φράσεις. Μια ιστορία ισχυρίζεται ότι αυτά τα πουλιά τα τοποθετούσαν κοντά σε κήπους και μάθαιναν πώς να μιμούνται τις καθημερινές προσευχές των Ινδών θρησκευτικών ηγετών. Θεωρείται ότι μπορούν να μάθουν έως και μερικές εκατοντάδες λέξεις τη φορά.

Κουάκεροι

Οι κουάκεροι παπαγάλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί, έξυπνοι και γρήγορα κατανοούν το ανθρώπινο λεξιλόγιο.

Γνωστό και ως παπαγάλος μοναχός, αυτό το μικρό λαμπερό πράσινο πουλί με γκριζωπό στήθος εντοπίζεται κυρίως στην Αργεντινή και στις γύρω χώρες της Νότιας Αμερικής. Αν και δεν είναι οι πιο ικανοί ομιλητές, είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί, έξυπνοι και γρήγοροι στην κατανόηση του ανθρώπινου λεξιλογίου, γεγονός που τους κάνει δημοφιλείς μεταξύ των αρχαρίων ή των άπειρων ιδιοκτητών πουλιών. Επειδή μερικές φορές μπορεί να διαφύγουν στη φύση και να προκαλούν ζημιές στη γεωργία, πολλά κράτη έχουν απαγορεύσει την πώληση και την ιδιοκτησία αυτού του είδους. Ανάλογα με το πού ζείτε, η ιδιοκτησία και αγορά τους μπορεί να είναι απαγορευτική.

Παπαγάλοι Eclectus

Οι παπαγάλοι Eclectus μπορούν να μάθουν περίπου εκατό ή περισσότερες λέξεις σε αιχμαλωσία.

Αυτό το είδος βρίσκεται στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα, και παρουσιάζει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές περιπτώσεις σεξουαλικού διμορφισμού σε ολόκληρο τον κόσμο των πτηνών. Τα αρσενικά έχουν έντονο πράσινο φτέρωμα με κόκκινο και πορτοκαλί ανάμεικτο, ενώ τα θηλυκά έχουν έντονο κόκκινο με μερικά μπλε φτερά. Μερικές φορές μπερδεύονται για διαφορετικά είδη. Ενώ είναι αρκετά χαλαροί, ήρεμοι και όχι πολύ θορυβώδεις, κάνουν κραυγές και σφυρίγματα στην άγρια ​​φύση για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Στην αιχμαλωσία, μπορούν να μάθουν ένα αρκετά εκτενές λεξιλόγιο με ίσως περισσότερες από εκατό λέξεις.

Μάινα

Η Μάινα μπορεί να μιμηθεί ήχους με τέτοια ευκρίνεια που μπορούν να ταιριάζουν με τους ανθρώπινους τόνους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για τις Μάινες, πολύ λιγότερο γνωστή είναι η εκπληκτική τους ικανότητα να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία. Μέλος της οικογένειας των ψαρονιών, αυτή η ομάδα μαύρων ωδικών πτηνών είναι εγγενής στη νότια Ασία (αν και αργότερα εισήχθη στη Φλόριντα). Στην άγρια ​​φύση, κάνουν μια ποικιλία από διαφορετικές κραυγές και σφυρίγματα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Τα νεότερα πουλιά φαίνεται να μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τις προειδοποιητικές φωνές των μεγαλύτερων πουλιών μιμούμενοι τους ήχους τους. Όταν βρίσκεται σε αιχμαλωσία, η Μάινα μπορεί να μιμηθεί την ομιλία, καθώς και άλλους ήχους, με αρκετή καθαρότητα ώστε το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα να ταιριάζει με τον τόνο μιας ανθρώπινης φωνής. Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μπορούν ακόμη και να ανταγωνιστούν το αφρικανικό γκρι παπαγάλο σε καθαρή ικανότητα ομιλίας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top