8 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη σημαία της Γαλλίας

france-flag-std.jpg

Τι ακριβώς συμβολίζει η σημαία της Γαλλίας; Ανακαλύψτε 8 πληροφορίες που αγνοούσατε!

1.Τα τρία χρώματα αντιπροσωπεύουν τρία διαφορετικά πράγματα

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στις σημαίες σε όλο τον κόσμο είναι σπάνια χωρίς νόημα. Το καθένα έχει συνήθως κάποιο είδος εθνικής σημασίας ή συμβολισμού. Όπως γνωρίζουμε, η σημαία της Γαλλίας αποτελείται από τρεις λωρίδες: μπλε, λευκό και κόκκινο (αριστερά προς τα δεξιά). Για τους Γάλλους, τα τρία χρώματα αντιπροσωπεύουν την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα. Αυτές ήταν οι κύριες ιδεολογίες της Γαλλικής Επανάστασης. Το λευκό στην πραγματικότητα συμβολίζει τον Οίκος των Βουρβόνων που ήταν γαλλική δυναστεία, η οποία συνδέεται με τη μοναρχία που επικρατούσε στη Γαλλία μέχρι την Επανάσταση. Το λευκό είναι επίσης το χρώμα της Παναγίας και της Joan of Arc. Το κόκκινο και το μπλε συνδέεται με το Παρίσι, τη γαλλική πρωτεύουσα. Θεωρούνται τα χρώματα του Παρισιού.

2.Σε όλη την ιστορία η γαλλική σημαία άλλαξε ανάλογα με το ποιος ήταν στην εξουσία

Η Γαλλία έχει μια μακρά ιστορία αλλαγής σημαιών κάθε φορά που αναλαμβάνει ένα νέο καθεστώς. Η απόφαση λαμβάνεται ανάλογα με το ποιος είναι στην εξουσία και διαμορφώνεται αναλόγως. Οι σημαίες της Γαλλίας δεν απεικόνιζαν πάντα μια σειρά απλών χρωμάτων. Οι προηγούμενες αποδόσεις περιελάμβαναν περίπλοκα ασπίδες, οικογενειακά σύμβολα, ημισέληνα και σπαθιά.

3.Η ιδέα για το μπλε, το λευκό και το κόκκινο χρώμα βγήκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης

Η σημαία που έχει σήμερα η Γαλλία υιοθετήθηκε επίσημα στη χώρα και σε όλες τις αποικίες της το 1848, με το συγκεκριμένο σχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης υπήρξε μεγάλη εξέγερση του γαλλικού λαού. Υπήρχε η τάση οι άνθρωποι να φορούν μπλε και λευκά χρώματα ως σύμβολα ενότητας και της απόφασης τους για αλλαγή.

Το 1789 βλέποντας το σχηματισμό της Εθνικής Φρουράς, ο αρχηγός της αστυνομίας σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το μπλε, το κόκκινο και το λευκό χρώμα ως επίσημο έμβλημά της. Πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη φορά που αυτή τη τριχρωμία χρησιμοποιήθηκε για να εκπροσωπήσει τη Γαλλία.

Αξίζει  να σημειωθεί είναι ότι μέχρι το 1794 τα χρώματα τους σημαίας ήταν στην πραγματικότητα αντίστροφα. Πρώτα το κόκκινο, το λευκό στο κέντρο και μπλε στο εξωτερικό.

4.Ο αρχικός σχεδιασμός δεν ήταν ομοιόμορφος

Εκτός από τα χρώματα, η αρχική σημαία ήταν ανισομερής. Υπό τη βασιλεία του Ναπολέοντα ήταν που η σημαία τελικά αναδιαμορφώθηκε και χωρίστηκε σε τρία τέλεια ίσια μέρη με το κάθε χρώμα να καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο πάνω στη σημαία.

Το 1853 ψηφίστηκε ένας κανονισμός που επέτρεπε στο Γαλλικό Ναυτικό να επαναλάβει το αρχικό, δυσανάλογο στυλ της σημαίας. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να μπορείτε να παρατηρήσετε την διαφορά, επειδή η αντίληψη βάθους κάνει τη σημαία να φαίνεται ομοιόμορφη.

5.Μεταξύ του 1814 και του 1830, η γαλλική σημαία ήταν απλό λευκό

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ότι το λευκό χρώμα συμβόλιζε την απόλυτη αναπαράσταση της αγνότητας και της βασιλικής εξουσίας. Ο Οίκος των Βουρβόνων ήταν γαλλική δυναστεία της εποχής, και μια λευκή σημαία φαινόταν σαν η πιο κατάλληλη αναπαράσταση του. Το Royal House of Bourbon παραμένει ο λόγος για τον οποίο η σημερινή γαλλική σημαία έχει ένα λευκό κεντρικό κομμάτι.

Διαβάστε ακόμη

7 πράγματα που δεν ξέρατε για τη σημαία της Ιταλίας

6.Οι πολίτες της Γαλλίας γνωρίζουν τη σημαία τους ως Tricolore

Αυτό το όνομα εμφανίστηκε στους δρόμους της Γαλλίας μετά την επανάσταση και την χρήση της νέας σημαίας. Και αυτό γιατί η τριχρωμία αποτελεί ένα σύμβολο μιας νέας αρχής, της δημοκρατίας, της ευκαιρίας και της δύναμης.

Αυτός, λοιπόν, θα ήταν ο σωστός τρόπος να αναφερθεί κανείς στη σημαία της Γαλλίας στο πλαίσιο μιας συνομιλίας.

7.Είναι παράνομο να καταστρέψετε τη γαλλική σημαία δημόσια

Κάτι τέτοιο τιμωρείται από το νόμο, κάτι που ισχύει σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν υπάρχει νόμος κατά της καταστροφής μιας γαλλικής σημαίας στον ιδιωτικό χώρο κάποιου, αλλά η κοινή χρήση εικόνων ή βίντεο είναι παράνομη. Οι κυρώσεις εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του αδικήματος και το κίνητρο πίσω από την επιθυμία κάποιου να εκτελέσει μια τέτοια πράξη.

8.Πολλές χώρες στην Αφρική υιοθέτησαν παρόμοιες σημαίες μετά τους Γάλλους

Στα χρόνια που ακολούθησαν την Επανάσταση, η Γαλλία συνέχισε να αναπτύσσεται σε ισχύ ως έθνος. Έτσι, πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο έλαβαν υπόψη τους τη Γαλλική σημαία στο σχεδιασμό των δικών τους εθνικών σημαιών, ειδικά οι σημερινές και οι πρώην αποικίες της Γαλλίας στην Αφρική, καθώς και μερικές χώρες της Ευρώπης.

Ένας μεγάλος αριθμός χωρών επιχείρησε να μιμηθεί τη Γαλλική σημαία υιοθετώντας τρίχρωμες σημαίες για τα έθνη τους. Η τρίχρωμη σημαία αποτέλεσε πραγματικά ένα ισχυρό σύμβολο και πολλά έθνη του κόσμου άρχισαν να το αναγνωρίζουν.

Εάν επισκεφτείτε τη Γαλλία, θα μπορέσετε να δείτε τη σημαία να κυματίζει περήφανα σε όλη τη χώρα. Το Παρίσι, ιδιαίτερα, είναι πολύ πατριωτικό. Για να μάθετε περισσότερα για την πόλη, την ιστορία και ιδιαίτερα την Επανάσταση, ζητήστε μια ξενάγηση με τα πόδια στην πόλη!

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top