6 αιτίες που προκαλούν πόνο στο στήθος, εκτός από το καρδιακό

ashkan-forouzani-oxaIBWkrGXE-unsplash.jpg

Μήπως το παρακάνατε με τα push-ups ή το καυτερό φαγητό; Ενημερωθείτε για τις πιθανές αιτίες πόνου στο στήθος πέρα από το έμφραγμα…

Πολλές φορές, όταν βρίσκεστε πάνω σε έναν διάδρομο, ή σηκώνετε βάρη κατά την προπόνησή σας, μπορεί να νιώσετε έναν έντονο πόνο, ή πίεση στην περιοχή του στήθους.

Κατ’ αρχήν, μην αγχώνεστε. Το να πάθετε καρδιακή προσβολή την ώρα της γυμναστικής, είναι πιθανό, αλλά όχι και τόσο συχνό. Το ενδεχόμενο αυτό, παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να σας κάνει να σταματήσετε να γυμνάζεστε. Εκτός φυσικά, αν σας το έχει απαγορεύσει ο γιατρός σας. Στην πραγματικότητα, η συχνή άσκηση αποτελεί μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορείτε να έχετε, για να μειώσετε τις πιθανότητες καρδιαγγειακών ασθενειών.

Παρ’ όλα αυτά, να έχετε στο μυαλό σας ότι ο στηθόπονος κατά τη διάρκεια της προπόνησης δεν είναι φυσιολογικός, και σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας ή ένα ασθενοφόρο, αναλόγως με τα συμπτώματα.

Αν για παράδειγμα, νιώσετε βαρύ το στήθος σας καθώς γυμνάζεστε, και όταν σταματάτε, σταματάει και ο πόνος, τότε πρέπει αμέσως να καλέσετε τον γιατρό σας γιατί πιθανότατα το σύμπτωμα οφείλεται σε στεφανιαία νόσο.

Διαβάστε ακόμα: Πρόληψη καρδιαγγειακών: 20 τρόπο να σώσετε την καρδιά σας

Έχοντας αναφέρει όλα αυτά, δεν είναι σπάνιο για κάποιον άνθρωπο, να νιώσει μια ενόχληση στο στήθος του καθώς γυμνάζεται. Μπορεί να είναι ένας μικρός πόνος ή ενόχληση που να μην σχετίζεται με την καρδιά, αλλά άλλους παράγοντες.

Πάμε να τους δούμε:

  1. Μυϊκό τράβηγμα

  2. Άσθμα

  3. Λοίμωξη του αναπνευστικού

  4. Δυσκολία στην αναπνοή

  5. Τραυματισμένα πλευρά

  6. Στηθάγχη

1. Μυϊκό τράβηγμα

Μήπως το παρακάνατε με τα push-ups και τους κοιλιακούς; Η πιο συνηθισμένη αιτία του στηθόπονου κατά τη διάρκεια της προπόνησης, είναι μυϊκή. Ένα τράβηγμα ή ένας τραυματισμένος μυς στην περιοχή του στήθους, μπορεί να προκαλέσει πόνο και ενόχληση κατά την άσκηση. Αν ο πόνος σας πιάνει όταν πραγματοποιείτε κάποια συγκεκριμένη κίνηση, τότε οι πιθανότητες για μυϊκά αίτια αυξάνονται. Θεραπεία: Συνήθως αυτοί οι πόνοι αποχωρούν μετά από κάποιες μέρες, αλλά αν επιμένουν βάλτε πάγο ή κάποια αλοιφή για μυϊκούς τραυματισμούς.

2. Άσθμα

Άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, είναι πολύ πιθανό να νιώσουν μια ενόχληση στο στήθος ή κάποιον βήχα στο γυμναστήριο. Λόγω της άσκησης, μπορεί να στενέψουν οι δίοδοι του οξυγόνου στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα. Θεραπεία: Αν έχετε διαγνωσθεί με άσθμα, ρωτήστε το γιατρό σας για το αν και πώς μπορείτε να γυμνάζεστε, και για το πώς να χρησιμοποιείτε τη συσκευή για εισπνοές.

3. Λοίμωξη του αναπνευστικού

Αν πρόσφατα περάσατε κάποια λοίμωξη στο αναπνευστικό σας σύστημα, όπως ένα κρύωμα ή γρίπη, είναι λογικό να νιώσετε μια δυσφορία όταν επιστρέψετε στην προπόνηση, Θεραπεία: Αν όντως περάσατε κάποια γρίπη, τότε απλά αφήστε λίγο χρόνο παραπάνω στον οργανισμό σας να επανέλθει. Αν νιώθετε πιο σοβαρά συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

4. Δυσκολία στην αναπνοή

Σίγουρα έχετε νιώσει κάποιες φορές στη ζωή σας ότι βαριανασαίνετε ή ότι δυσκολεύεστε να πάρετε ανάσα. Αν πιεστείτε πολύ κατά την προπόνηση, και φτάσετε το σώμα σας στα όρια του, τότε είναι πιθανό να νιώσετε αυτά τα συμπτώματα. Θεραπεία: Απλώς ξαποστάστε λίγο, πάρτε μια ανάσα. Αν επιμείνει το σύμπτωμα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

5. Τραυματισμένα πλευρά

Δεν προκαλούν μόνο οι μύες πόνους στο στήθος, αλλά και τα τραυματισμένα πλευρά. Αν βιώσατε κάποια έντονη σύγκρουση, μπορεί να τραυματίσατε τα πλευρά σας χωρίς να το καταλάβετε. Θεραπεία: Αφήστε λίγο χρόνο να περάσει και τα πλευρά σας θα θεραπευτούν μόνα τους. Αν όχι, κάντε μια ακτινογραφία.

6. Στηθάγχη

Υπάρχουν και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, εκτός από το καρδιακό επεισόδιο, που μπορούν να προκαλέσουν στηθόπονο. Μία από αυτές, είναι η στηθάγχη, μια πάθηση που σχετίζεται με φραγμένες αρτηρίες, που περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά. Θεραπεία: Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πάσχετε από στηθάγχη αρκετό καιρό για να βρει από που προέχεται το πρόβλημα.

Δημήτρης Γολεγός

Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash
Φαλάκρα: 9  απίστευτες αρχαίες θεραπείες

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top