Αυτή είναι η ιστορία των παπουτσιών

27Boat-Shoes-fashion-trends.jpg

Γνωρίστε την ιστορία των παπουτσιών που ξεκίνησε πριν από 40.000 και τις άγνωστες πτυχές της

Πριν από 40.000 χρόνια, οι άνθρωποι είχαν ήδη την ανάγκη να προστατεύουν τα πόδια τους από τα στοιχεία του περιβάλλοντος. Χρειάστηκαν αιώνες, ωστόσο, μέχρι να αναπτυχθούν τα καλόγουστα παπούτσια του σήμερα.

Η 19η Σεπτεμβρίου 1991 ήταν μια σημαντική ημερομηνία για την ιστορία του παπουτσιού.

Την ημέρα αυτή, μια μούμια βρέθηκε σε έναν παγετώνα στις Άλπεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ένα ζευγάρι καλοδιατηρημένα πρωτόγονα παπούτσια στα πόδια της. Το επάνω μέρος των παπουτσιών ήταν κατασκευασμένο από δέρμα ελαφιού, το εσωτερικό των παπουτσιών ήταν από υφαντό φλαμουριάς, τα προστατευτικά και απομονωτικά στρώματα ήταν κατασκευασμένα από ίνες χόρτου και οι σόλες ήταν από δέρμα αρκούδας. Τα υποδήματα αυτά υπολογίστηκε ότι ήταν περίπου 5.300 ετών. Αυτή η ανακάλυψη, σε συνδυασμό με έρευνα που διεξήχθη σε κινεζικούς σκελετούς 40.000 ετών, καθώς και πίνακες που βρέθηκαν στο σπήλαιο Altamira που χρονολογούνται από το 15.000 – 12.000 π.Χ., καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι κάλυψαν την ανάγκη να προστατεύουν τα πόδια τους από τα στοιχεία της φύσης πολύ νωρίς.

Η ιστορία των παπουτσιών δεν μπορεί να αναχθεί σε ένα μόνο, πρωτότυπο παπούτσι. Οι διαφορετικές από κλιματική άποψη περιοχές απαιτούσαν διαφορετικά είδη υποδημάτων, που φτιάχνονταν από γούνες ζώων τυλιγμένες γύρω από τα πόδια μέχρι φύλλα φοίνικα δεμένα κάτω από το πόδι. Αυτά τα είδη πρώιμων παπουτσιών προσέφεραν προστασία από το κρύο και τη ζέστη, αντίστοιχα. Στις ψυχρές περιοχές, εφευρέσεις σαν αυτές αποτέλεσαν τους προγόνους της μπότας, ενώ στις ζεστές περιοχές χρησίμευαν ως πρωτότυπα για σανδάλια. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη των παπουτσιών επηρεάστηκε έντονα από τις αντίστοιχες συνθήκες. Η μαζική μετανάστευση από τον (3ο έως τον 6ο αιώνα) και τις Σταυροφορίες (του 11ου έως τον 15ο αιώνα) επέτρεψαν τον συνδυασμό διαφορετικών μοντέλων υποδημάτων, που μέχρι εκείνη την εποχή χρησιμοποιούνταν χωριστά.

Πολλά από τα υποδήματα που διατίθενται σήμερα είναι σαφώς επηρεασμένα από τα υποδήματα του παρελθόντος. Ωστόσο, η ιστορία των παπουτσιών συνεχίζεται. Η κατασκευή υποδημάτων και οι μέθοδοι παραγωγής υποδημάτων δεν έχουν αλλάξει σχεδόν καθόλου από τον 19ο αιώνα. Η μόνη πτυχή της παραγωγής υποδημάτων που έχει αλλάξει δραστικά αφορά την κατασκευή δερμάτινων παπουτσιών. Αυτό που οι άνθρωποι προσπάθησαν να επιτύχουν στους προϊστορικούς χρόνους θεωρείται δεδομένο σήμερα. Τα μοντέρνα ανδρικά παπούτσια από δέρμα υψηλής ποιότητας διαρκούν πολύ καιρό όταν τα προσέχετε με την κατάλληλη φροντίδα. Υπόσχονται επίσης τέλεια εφαρμογή, η οποία με τη σειρά της βοηθά τους ανθρώπους που τα φορούν να διατηρούν υγιή τα πόδια τους.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top