Η αϋπνία και οι συνέπειες της

αυπνία.jpg

Η έλλειψη ύπνου σε χρόνια βάση προκαλεί μη αναστρέψιμη απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αν σας λείπει ύπνος, είτε επειδή έχετε αϋπνία είτε επειδή δουλεύετε τα βράδια μπορεί να αντιμετωπίσετε μόνιμη απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε πειράματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν ζώα.

Για πρώτη φορά μια μελέτη συνδέει την απώλεια ύπνου με καταστροφή εγκεφαλικού ιστού. Οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να απαντήσουν στο ερώτημα κατά πόσο η ζημιά αυτή είναι μη ανατρέψιμη και στους ανθρώπους, ενώ υποστηρίζουν ότι απαιτούνται και άλλες μελέτες για να δοθεί μια αξιόπιστη απάντηση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου σε ποντίκια είχε ως συνέπεια να καταστραφεί το 25% περίπου ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Journal of Neuroscience”. Οι Αμερικανοί επιστήμονες ελπίζουν πάντως ότι σύντομα θα μπορέσουν να δημιουργήσουν φάρμακο που θα προστατεύει τον εγκέφαλο από τις παρενέργειες της έλλειψης ύπνου. Σύμφωνα πάντως και με μια παλιότερη μελέτη οι έφηβοι που ξαγρυπνούν τα περισσότερα βράδια της εβδομάδας, θέτουν σε κίνδυνο τις εγκεφαλικές τους λειτουργίες κάτι που θα τους επηρεάσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η μελέτη αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, έδειξε συγεκριμένα ότι η βραχυπρόθεσμη έλλειψη ύπνου εμποδίζει την ανάπτυξη και λειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων.

 Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο χρόνος που κοιμόμαστε ή που μένουμε ξύπνιοι επηρεάζει το πλήθος των συνάψεων που δημιουργούνται ή εξαλείφονται στον εγκέφαλό μας, ανέφεραν οι ειδικοί. Η μελέτη των αμερικανών ερευνητών δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Neuroscience.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top