Εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία : πως θα την αντιμετωπίσετε κατά περίπτωση

first-aid-kitREDONE-1.jpg

Μάθετε πώς θα αντιληφθείτε αν έχετε εσωτερική αιμορραγία και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα αιμορραγικό επεισόδιο

 

Εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία

 

Τα κλασσικά συμπτώματά της εσωτερικής αιμορραγίας είναι ωχρότητα προσώπου, ζάλη, αίμα στα ούρα, σκούρες κενώσεις ή κενώσεις με αίμα, βήχας με αίμα, εμετός με σκούρες καφέ ή κόκκινες κηλίδες ή αίμα. Η κολπική αιμορραγία συνοδεύεται συνήθως από πόνο και κρυάδες.

Στην περίπτωση που η αιμορραγία είναι εξωτερική τότε δεν μπορείτε να την αντιληφθείτε από το αίμα επομένως θα πρέπει να δώσετε σημασία σε κάποια συμπτώματα που την συνοδεύουν. Αν έχετε εσωτερική αιμορραγία επομένως το αίμα θα κυλάει από μια φλέβα ή μια αρτηρία ή και τα δύο. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να ρέει από τα τριχοειδή αγγεία. Στη πρώτη περίπτωση το αίμα έχει σκούρο κόκκινο χρώμα και ρέει σταθερά, ενώ στην αρτηριακή (η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη) έχει φωτεινό κόκκινο χρώμα και «πετάγεται» με πίεση από την πληγή. Η αιμορραγία που προέρχεται από τα τριχοειδή αγγεία ενδέχεται να είναι εξαρχής έντονη, αλλά η απώλεια αίματος είναι ασήμαντη –είναι δε η πιο συνηθισμένη, καθώς συνοδεύει καθημερινά μικροατυχήματα.

Αν είναι εξωτερική

 

Η αντιμετώπιση

 

  • Βάλτε μια γάζα ή ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα πάνω στην πληγή και πιέστε σταθερά με την παλάμη σας για περίπου 5-7΄. Αν η αιμορραγία είναι έντονη, βρέξτε με οξυζενέ ένα χοντρό επίδεσμο ή μια πετσέτα και στη συνέχεια πιέστε το τραύμα. Αν υπάρχει ξένο σώμα μέσα στην πληγή, ασκήστε πίεση και από τις δύο πλευρές γύρω από αυτήν.

  • Προσθέστε πάγο πάνω από το επίθεμα, για πιο γρήγορα αποτελέσματα και για να προλάβετε πιθανό πρήξιμο της τραυματισμένης περιοχής.

  • Αν η αιμορραγία είναι σε κάποιο άκρο (π.χ. χέρι), σηκώστε το και κρατήστε το ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς, για να επιβραδύνετε τη ροή του αίματος.

  • Μόλις η αιμορραγία σταματήσει ή ελαττωθεί, τυλίξτε (σχετικά) σφιχτά γάζες ή λωρίδες υφάσματος πάνω από το αρχικό επίθεμα.

  •  Σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του θύματος, εφαρμόστε αιμοστατική περίδεση (γνωστή και ως μέθοδος «τουρνικέ»): τοποθετήστε ένα μακρύ κομμάτι ύφασμα πλάτους τουλάχιστον 5 εκ. λίγο πιο ψηλά από την πληγή (αν μεσολαβεί άρθρωση, πιο ψηλά από αυτήν). «Γυρίστε» τον επίδεσμο άλλες δύο φορές γύρω από το τραυματισμένο μέλος, δέστε κόμπο τις άκρες του και στηρίξτε ένα κομμάτι ξύλο πάνω στον κόμπο. Δέστε το ξύλο με διπλό κόμπο και στρίψτε το για να σφίξει ο επίδεσμος. Κάθε 15-20΄ πρέπει να τον χαλαρώνετε για λίγο, περιστρέφοντας απαλά το ξύλο, και στη συνέχεια να τον σφίγγετε ξανά, μέχρι να μεταφερθεί το θύμα στο νοσοκομείο.     

 

Τι να αποφύγετε

  • Αν το αίμα ποτίσει την κομπρέσα, μην την βγάλετε. Τοποθετήστε ακόμα μία πάνω από αυτήν. Συνεχίστε να πιέζετε σταθερά, φροντίζοντας η παλάμη σας να καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή.

  • Μην τυλίξετε τον επίδεσμο τόσο σφιχτά που να «κόβει» την αρτηριακή κυκλοφορία. Θα πρέπει να συνεχίσετε να αισθάνεστε το σφυγμό κάτω από αυτόν.

  • Μην εφαρμόσετε αιμοστατική περίδεση, αν δεν είστε απολύτως σίγουροι για κάθε κίνησή σας. Μην επιχειρήσετε να την αφαιρέσετε –πρόκειται αποκλειστικά για δουλειά γιατρού. Η μέθοδος «τουρνικέ» μπορεί να σταματήσει και τη σοβαρότερη αιμορραγία στα άκρα, όμως, με την άμεση πίεση που ασκεί, υπάρχει επίσης κίνδυνος να καταστρέψει νεύρα και ιστούς, προκαλώντας ακόμη και απώλεια του τραυματισμένου μέλους.

Αν είναι εσωτερική

 

 

Η αντιμετώπιση

 

  • Στην περίπτωση που κάποιος έχει χάσει τις αισθήσεις του, κάνει εμετό ή βγάζει αίμα από το στόμα, ξαπλώστε το στο πλάι, ώστε να μπορεί ν’ αναπνέει ελεύθερα.

  • Σε κάθε άλλη περίσταση, ξαπλώστε το ανάσκελα με τα πόδια ανυψωμένα κατά 20-30 εκατ. και ακουμπισμένα σ’ ένα τυλιγμένο ρούχο ή μαξιλάρι. Γυρίστε το πρόσωπό του στο πλάι –ώστε να μην κινδυνέψει να πνιγεί, αν κάνει εμετό–, μόνο όμως αν είστε σίγουροι ότι δεν έχει χτυπήσει στη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα ή το κεφάλι.

  • Φωνάξτε ασθενοφόρο. Στο μεταξύ, φροντίστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του ασθενή σταθερή, σκεπάζοντάς τον με μια ελαφριά κουβέρτα.

 

Τι να αποφύγετε

  • Μη δώσετε στον πάσχοντα να φάει ή να πιεί.

  • Αν πρόκειται για έγκυο, μην επιχειρήσετε να καθαρίσετε τον κόλπο της από θρόμβους αίματος ή ίνες.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top