Covid-19: Οι 3 χώρες που ίσιωσαν την καμπύλη και τα μυστικά της επιτυχίας τους

erik-mclean-__y_mxi_iPQ-unsplash.jpg

Ποιες χώρες έχουν αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση του κορονοϊού;

Η πανδημία του κορονοϊού, μαστίζει την ανθρωπότητα εδώ και αρκετούς μήνες, Έχοντας φτάσει αισίως στον 6ο χοντρικά μήνα που κυκλοφορεί ο κορονοϊός, και τον 3ο από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες του κόσμου μπήκαν σε καραντίνα, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως που οφείλονται στον ιό, έχει φτάσει τους 465.000 χιλιάδες και ανεβαίνει. Οι ιός που μεταδίδεται εύκολα και μοιάζει πολύ με την κοινή γρίπη, κατά κύριο λόγο αντιμετωπίζεται χωρίς ή με ήπια συμπτώματα, όχι όμως για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα, καθώς αυτοί διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά ή και να χάσουν τη ζωή τους.

Αυτό που προσπάθησαν να κάνουν οι περισσότερες χώρες, όταν διέταξαν σε καθολικά lockdowns τους πολίτες τους, ήταν να μειώσουν όσο είναι δυνατόν, τον ρυθμό εξάπλωσης του κορονοϊού, έτσι ώστε το εκάστοτε σύστημα υγείας να διαθέτει τον χώρο και τον χρόνο να φροντίσει τους νοσούντες από την ασθένεια, χωρίς να υπάρξει μια υπερφόρτωση των νοσοκομείων λόγω των πολλών κρουσμάτων. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα γράφημα, στο οποίο παρουσιάζεται η μετάδοση του ιού με την πάροδο του χρόνου, με την καμπύλη να υποδεικνύει τον γρήγορο ρυθμό μετάδοσης, και το «ίσιωμα της καμπύλης» να σημαίνει ότι ο ρυθμός μετάδοσης μειώνεται.

Οι περιοχές στις οποίες λέμε ότι έχει ισιώσει η καμπύλη, είναι αυτές που έχουν καταφέρει να διαχειριστούν αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού, ρίχνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων, πετυχαίνοντας έτσι την ομαλή λειτουργεία των νοσοκομείων.

Πολλές είναι πλέον οι χώρες και οι πόλεις που έχουν καταφέρει να ισιώσουν την καμπύλη, βέβαια κάποιες από αυτές, αποτελούν έκπληξη, όπως η δική μας, σε σύγκριση με υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, που έχουν παρουσιάσει μια πολύ κακή εικόνα στην αντιμετώπιση του Covid-19.

Αυτές είναι οι 3 χώρες που έχουν ισιώσει την καμπύλη του Covid-19:

Νέα Ζηλανδία

Οι Νεοζηλανδοί έλαβαν δράση από πολύ νωρίς. Με μόλις έναν πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων που μετρούνται στα δάχτυλα, η κυβέρνηση διέταξε το καθολικό lockdown από το τέλος του Φεβρουαρίου, και μέχρι τον Απρίλη είχαν καταφέρει να έχουν μόνο ελάχιστα νέα κρούσματα. Τα μέτρα που πήραν ήταν πολύ αυστηρά, μάλιστα λέγεται πως για ένα μήνα ήταν τα πιο αυστηρά στον πλανήτη, με περιορισμό όχι μόνο στις μετακινήσεις, αλλά και στα προϊόντα που μπορούσε να αγοράσει κανείς online.

Νότιος Κορέα

Ο κορονοϊός έφτασε στη Νότια Κορέα από μία Κινέζα γυναίκα από τη Γιουχάν που επισκέφθηκε τη χώρα στις 20 Ιανουαρίου το 2020. Ο ιός εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, μολύνοντας χιλιάδες ανθρώπους, με τους Νοτιοκορεάτες να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα περιορισμού, και μόλις σε μία εβδομάδα να καταφέρνουν να μειώσουν τα κρούσματα στο μισό, ενώ η καμπύλη συνεχώς ισιώνει. Βέβαια, πέρα από το lockdown, η χώρα χρησιμοποίησε και μερικές αμφιλεγόμενες τεχνικές για να περιορίσει την εξάπλωση, όπως η παρακολούθηση ανθρώπων με συμπτώματα και η ειδοποίηση αυτών που είχαν έρθει σε επαφή το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Τα ρομπότ στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό

Ταϊβάν

Ακόμα μία χώρα-υπόδειγμα της διαχείρισης της κρίσης του Covid-19, η Ταϊβάν, αφού πήρε το μάθημά της από την εξάπλωση του ιού SARS μερικά χρόνια νωρίτερα, πήρε από νωρίς τα σωστά μέτρα για να μην πάθει το ίδιο με τον κορονοϊό. Με παρόμοιες τεχνικές παρακολούθησης και ενημέρωσης, όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα και να ισιώσει την καμπύλη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Photo by Erik Mclean on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top