Κρυολόγημα: 10+2 παραδοσιακές συνταγές απ’ όλο τον κόσμο

bigstock-Sick-allergies-allergy-pollen66507766-3.jpg

Τώρα που μπαίνουμε στην περίοδο των κρυολογημάτων δείτε τα καλύτερα γιατροσόφια.

Τα επιτεύγματα της επιστήμης μάς «λύνουν» τα χέρια. Τώρα, πλέον, μπορούμε να βάλουμε μια νέα καρδιά, καινούργια γόνατα και να διαβάζουμε τα σήματα της κυκλοφορίας χωρίς γυαλιά. Όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα κοινό κρυολόγημα, ανατρέχουμε στα παραδοσιακά γιατροσόφια της γιαγιάς μας. Γιατί είναι γρήγορα, οικονομικά και κυρίως αποτελεσματικά. Οι σπιτικές συνταγές για τη θεραπεία του κρυολογήματος είναι ιδανικές, πόσο μάλλον όταν πολλά από τα υλικά που απαιτούνται για την εφαρμογή τους, είναι διαθέσιμα και βρίσκονται στην κουζίνα σας.

Όταν η φύση θεραπεύει

Το κρύωμα είναι μια ιογενής ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Όταν ο ιός μειώνει τις αντιστάσεις του οργανισμού μπορεί να καταλήξει σε ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα ή σε άλλες δευτερεύουσες λοιμώξεις. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή του στα πρώτα στάδια των συμπτωμάτων, μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητά του ή ακόμα και να το εξαλείψει.

Ας ξαναθυμηθούμε τα γιατροσόφια της γιαγιάς μας –γιατί τα είχαμε ξεχάσει άραγε; Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η εξέλιξη της επιστήμης μάς έχει κάνει να πιστεύουμε ότι καθετί που καταπολεμά τη γρίπη και το κρύωμα είναι αποτελεσματικό μόνον όταν είναι σε μορφή χαπιού. Ωστόσο, οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις αποδίδουν το ίδιο καλά – και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα καλύτερα– από τις χημικές. Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πλέον παραδοσιακές συνταγές για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος απ’ όλο τον κόσμο.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν:

* Τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε διάστημα 5 έως 7 ημερών.

* Έχετε κάποια διαπιστωμένη χρόνια πάθηση όπως καρδιακά προβλήματα ή άλλες χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες π.χ. άσθμα.

Οι 10 συνταγές

  1. Αυστραλία

  2. Ευρώπη

  3. Αρχαία Ελλάδα

  4. Βόρεια Αμερική

  5. Ευρώπη

  6. Ισπανία

  7. Κεϋλάνη

  8. Δυτικές Ινδίες: Κοκτέιλ-δυναμίτης

  9. Λατινική Αμερική

  10. Αμερική

Αυστραλία

Εισπνεύστε βαθιά, νιώστε καλύτερα

Ένα από τα παλιότερα γιατροσόφια για την πνευμονική συμφόρηση και συγχρόνως ένα από τα πιο εύκολα για να εφαρμόσετε. Οι εισπνοές ατμών οδηγούν σε αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος και αυτό γιατί εξαναγκάζουν τη βλέννα να κινηθεί. Κάτι τέτοιο, είναι πολύ σημαντικό εφόσον τα βακτήρια ευδοκιμούν όταν η βλέννα παραμένει στη μύτη, στις ρινικές κοιλότητες (ιγμόρεια) ή στο στήθος. Χρησιμοποιήστε ευκάλυπτο για τις εισπνοές. Έχει αποσυμφορητικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, σύμφωνα με τον David Winston, μέλος της Αμερικανικής Συντεχνίας Βοτανολόγων. Ανακουφίζει, επίσης, από τον πονόλαιμο και το βήχα, ενώ αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις.

Τι να κάνετε: Γεμίστε το ¼ μιας κατσαρόλας με νερό. Μόλις βράσει σβήστε τη φωτιά και προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Αφού τοποθετήσετε την κατσαρόλα σε ένα ασφαλές μέρος, βάλτε το κεφάλι σας από πάνω της και κάντε εισπνοές, εφόσον πρώτα το έχετε σκεπάσει με μια πετσέτα (για να συγκεντρώνονται οι υδρατμοί στο πρόσωπό σας).

Προσοχή: Οι υδρατμοί είναι το ίδιο επικίνδυνοι με το ζεστό νερό. Γι’ αυτό κρατήστε μια απόσταση ασφαλείας.

Ένας ακόμη πιο εύκολος τρόπος, είναι να ρίξετε σε μια βρεγμένη πετσέτα 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και να την τοποθετήσετε στο δάπεδο της μπανιέρας ή της ντουζιέρας σας. Κλείστε την πόρτα της ντουζιέρας ή την κουρτίνα του μπάνιου και ανοίξτε το ζεστό νερό μέχρι να γεμίσει υδρατμούς. Εισπνεύσετε καθώς πλένεστε.

Αντί για έλαιο ευκαλύπτου απλώστε σε μια πετσέτα αλοιφή για εντριβή με συστατικό τον ευκάλυπτο. Τοποθετήστε τη μέσα στην μπανιέρα ή στην ντουζιέρα σας, κάντε ένα ζεστό ντους και εισπνεύσετε βαθιά.

Ευρώπη

Κοτόσουπα: Κλασσική αγαπημένη

Μια παλιά και δοκιμασμένη συνταγή για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος είναι και ο μαγικός ζωμός (κότας) που μας σέρβιραν οι μαμάδες μας (και όχι ο Δρυίδης Πανοραμίξ).

Ο ζωμός της κοτόσουπας αναπληρώνει τα υγρά που χάνει ο οργανισμός από την καταρροή ή από τον ιδρώτα όταν έχουμε πυρετό. Οι υδρατμοί που αναδίνονται από το μπολ με τη ζεστή σούπα βοηθούν στην αποσυμφόρηση μιας βουλωμένης μύτης ή των ιγμόρειων. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν και άλλα καυτερά μπαχαρικά, όπως το πιπέρι καγιέν (κόκκινο πιπέρι) και το τσίλι.

To σκόρδο, ένα από τα κύρια συστατικά σε πολλές από τις παραδοσιακές συνταγές κοτόσουπας, περιέχει αντιβιοτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Είναι, επίσης, αποχρεμπτικό με αποτέλεσμα να βοηθάει στην αποβολή των επίμονων βακτηρίων που παρακωλύουν τη λειτουργία των πνευμόνων. Το κρεμμύδι, ένα εξίσου σημαντικό συστατικό της κοτόσουπας έχει, επίσης, αντιμικροβιακή δράση. Θωρακίζει τον οργανισμό εξαιτίας των βιταμινών του και των μεταλλικών στοιχείων που περιέχει. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε βιταμίνη C, είναι πολύτιμο για τα κρυολογήματα και την καταρροή. Έχει, επίσης, έντονη θερμαντική δράση στον οργανισμό ιδίως όταν καταναλώνεται ωμό.

 

Αρχαία Ελλάδα

Με τη δύναμη του νερού

Μπορείτε να το πιείτε, να κάνετε εισπνοές, γαργάρες να σταθείτε μέσα σε αυτό ή να βυθιστείτε. Για το κρυολόγημα, δεν θα βρείτε πιο δοκιμασμένη στο χρόνο και με πιο πολλές παραλλαγές συνταγή από αυτή του νερού που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, με πρώτο τον Ιπποκράτη να εφαρμόζει τη μέθοδο της υδροθεραπείας.

Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πίνουν αρκετό νερό όταν είναι άρρωστοι και δεν χρησιμοποιούν τη θεραπευτική του ιδιότητα με αγωγή με ατμό και τα ατμόλουτρα. Για να επωφεληθείτε από την ευεργετική δράση του νερού, ξεκινήστε απλώς με το να πίνετε πολλά ποτήρια νερό. Βοηθούν στην αναπλήρωση των υγρών που χάσατε. Βάλτε στόχο τα δέκα ποτήρια ημερησίως. Αν, θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε σε κάποια από αυτά λίγο φρέσκο χυμό. Τα αφεψήματα από βότανα συμπεριλαμβάνονται στην ποσότητα του νερού που πρέπει να πίνετε.

Τι να κάνετε: Αν πονάει ο λαιμός σας, δοκιμάστε να τον «μαλακώσετε» κάνοντας γαργάρες με ζεστό (όχι καυτό) νερό και σταγόνες βάμματος εχινάκειας. Χρησιμοποιήστε από 1/4 έως ½ κουταλάκι του γλυκού βάμμα εχινάκειας σε μία κούπα νερό. Το βάμμα θα το βρείτε σε ομοιοπαθητικά φαρμακεία. Αφού κάνετε γαργάρες, πιείτε το διάλυμα.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα, τον οποίο προηγουμένως θα έχετε καθαρίσει καλά, για να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρασίας στο υπνοδωμάτιό σας. Για να μειώσετε την υψηλή θερμοκρασία που προκαλεί ο πυρετός, γεμίστε την μπανιέρα με κρύο, όχι παγωμένο νερό και μπείτε μέσα (ή αλλιώς κάνετε ντους με κρύο νερό).

Βόρεια Αμερική

Τσάι από ευπατόριο και αχίλλεια για τον πυρετό

Από το όνομά του στα αγγλικά, boneset, μπορεί να νομίσει κανείς ότι χρησιμοποιείται για την ανάπλαση των οστών, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. Αυτό το πικρό βότανο (eupatorium perfoliatum) το χρησιμοποιούσε η φυλή Cherokee για περισσότερα από 3.000 χρόνια και πήρε το όνομά του από την ιδιότητά του να θεραπεύει ακόμα και τον υψηλό πυρετό ή τον τύφο, μια κατάσταση κατά την οποία τα κόκαλα είναι ζεστά και πονάνε.

Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε το ευπατόριο για την ικανότητά του να ρίχνει τον πυρετό. Λειτουργεί ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία προκαλεί ιδρώτα. Ο συνδυασμός του ευπατόριου και της αχίλλειας (χιλιολούλουδο ή achillea millefonium), ένα άλλο βότανο που ρίχνει τον πυρετό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις μικροβιακές και βακτηριακές μολύνσεις κατά τη διάρκεια της γρίπης ή του κρυώματος.

Η συνταγή Για να παρασκευάσετε αφέψημα από ευπατόριο και αχίλλεια προσθέστε ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο ευπατόριο και άλλο ένα κουταλάκι αποξηραμένη αχίλλεια σε μία κούπα με βραστό νερό. Αφήστε τα βότανα σκεπασμένα να μουλιάσουν για 30΄ και στη συνέχεια πιείτε το όσο πιο ζεστό μπορείτε. Προσέξτε, όμως, και τα δύο βότανα είναι πικρά στη γεύση. Αν δοκιμάσετε να προσθέσετε μέλι ή ζάχαρη στο αφέψημά σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κάνετε χειρότερο. Ωστόσο, παρ’ όλη την άσχημη γεύση του είναι μια από τις καλύτερες συνταγές για τη γρίπη.

Προσοχή! Μην πίνετε αυτό το αφέψημα αν είστε έγκυες. Επίσης, άνθρωποι που είναι αλλεργικοί ή ευαίσθητοι στο χαμομήλι μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση στην αχίλλεια. Και τα δύο βότανα αναζητήστε τα σε καταστήματα υγιεινών τροφών.

Ευρώπη

Μέλι και λεμόνι για τον πονόλαιμο

Αν πίνετε συχνά τσάι, μπορεί να συνηθίζετε να βάζετε μέλι και λεμόνι. Ένα κουταλάκι, όμως, μέλι και λεμόνι σκέτο, μπορεί να κάνει θαύματα σε έναν ξηρό και γδαρμένο λαιμό. Το μέλι καταπραΰνει και ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό. Μπορεί όμως να κάνει κι άλλα. Λόγω της παχύρρευστης υφής του, έχει την ικανότητα να… σαμποτάρει τα βακτήρια, εμποδίζοντάς τα να εξαπλωθούν. Έτσι, αυτά αιχμαλωτίζονται σε μια «παγίδα μελιού» απ’ όπου δεν μπορούν πλέον να κάνουν και πολλά πράγματα εναντίον του οργανισμού σας.

Το μέλι, επίσης, τονώνει το αναπνευστικό σύστημα, βελτιώνοντας προοδευτικά την αναπνοή. Είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, ενώ θωρακίζει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στις λοιμώξεις.

Μην ξεχάσετε να στύψετε λίγο λεμόνι πάνω στο κουταλάκι του γλυκού με το μέλι. Διεγείρει τους σιελώδεις αδένες, προκαλώντας σάλιο στο στόμα και διευκολύνει έτσι την κατάποση.

Εκτός, όμως, από αυτό, το λεμόνι μειώνει και λεπταίνει τις βλέννες, γεγονός που κάνει ευκολότερη την απόφραξη του αναπνευστικού συστήματος. Ο χυμός λεμονιού, επίσης, μεταβάλλει το Ph του σώματος κάνοντάς το δυνητικά λιγότερο φιλόξενο στους ιούς και στα βακτήρια.

Ισπανία

Σκόρδο: Ο χειρότερος εχθρός του κρυολογήματος

Αν μπορεί να απομακρύνει τους… βρικόλακες, τότε γιατί όχι και ένα συνηθισμένο κρύωμα; Το σκόρδο, χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για να θεραπεύσει τα πάντα, από την πανούκλα και τη λέπρα έως τον πονόδοντο. Στα 1800, Αμερικανοί γιατροί συνταγογραφούσαν το σκόρδο για το κρύωμα και το βήχα. Σήμερα, οι επιστήμονες ερευνούν τις πολλαπλές του ιδιότητες (που όλο και πληθαίνουν), οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Οι σκελίδες του σκόρδου περιέχουν εκατοντάδες ενεργητικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων και των θειούχων χημικών ενώσεων, όπως η αλισίνη (allicin), η οποία του προσδίδει και αυτή την έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά. Αυτό το χημικό στοιχείο, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, επηρεάζει θετικά το αναπνευστικό σύστημα, εμποδίζοντας το βήχα και τα μικρόβια να αναπτυχθούν. Το σκόρδο είναι, επίσης, αντιβακτηριακό, αντιμικροβιακό, αποτελεσματικό, αποχρεμπτικό και βοηθάει στην αποβολή του φλέγματος.

Καταναλώστε ωμό σκόρδο, είναι πιο αποτελεσματικό ενάντια στη γρίπη ή το κρυολόγημα. Τα άοσμα συμπληρώματα του σκόρδου είναι ιδανικά για την υπέρταση ή για τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα, αλλά όσον αφορά στην αντιβακτηριακή δράση, τίποτα δεν είναι καλύτερο από το ωμό.

Για το κρύωμα και τη γρίπη συνιστώ 4-8 σκελίδες σκόρδου την ημέρα – κατά προτίμηση ωμό. Αν δεν μπορείτε να το χωνέψετε, συνηθισμένο φαινόμενο, δοκιμάστε να το αναμείξετε με γιαούρτι ή άπαχο ανθότυρο σε κρεμώδη μορφή. Αν πρέπει, οπωσδήποτε ,να το μαγειρέψετε, μην το παρακάνετε. Συμβουλή: Πριν μαγειρέψετε το σκόρδο, ψιλοκόψτε το και αφήστε το για 10΄ να απελευθερωθούν τα συστατικά του. Τα οφέλη από την κατανάλωση ωμού σκόρδου είναι πολλαπλά. Τα πρόσωπα του στενού σας περιβάλλοντος (μπορεί όχι στην αρχή, αλλά σίγουρα μετά), μάλλον θα σας ευχαριστούν που κάνατε την ατμόσφαιρα στο σπίτι τόσο αφόρητη για εισπνοή. Γιατί, αναγκάστηκαν να φύγουν όλοι τρέχοντας και, έτσι δεν τους κολλήσατε!

«Ισπανική θεραπεία» Συνταγή για έγχυμα από σκόρδο, ισπανικής και λατινοαμερικάνικης προέλευσης. Αυτό το τσάι πραγματικά κάνει θαύματα! Ο συνδυασμός σκόρδου, μελιού και λεμονιού, λειτουργεί αμέσως, αλλά είναι λίγο δύσκολο να το καταπιείτε.

Βράστε σε ένα κατσαρολάκι 3 κούπες νερό και 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση. Μόλις το νερό βράσει, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε ½ κούπα μέλι και ½ κούπα φρέσκο χυμό λεμονιού. Σουρώστε το και πίνετε μισή ζεστή κούπα 3 φορές την ημέρα. Φυλάξτε στο ψυγείο την υπόλοιπη ποσότητα για την επόμενη ημέρα.

Κεϋλάνη

Το τσάι κανέλας σκοτώνει τα μικρόβια

Πολύτιμη σαν τον χρυσό, η κανέλα, χρησιμοποιείται φαρμακευτικά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στη σύγχρονη εποχή, αυτό το ευωδιαστό αρωματικό νοστιμίζει τα πάντα, από τα βουτήματα μέχρι τον καπουτσίνο.

Ο φλοιός του δέντρου της κανέλας περιέχει μια λιπαρή χημική ουσία, την κιναμαλμεΰδη, της οποίας η δράση σκοτώνει πολλών ειδών βακτήρια. Είναι, επίσης, αντιφλεγμονώδης και ρίχνει τον πυρετό. Η κανέλα, παρόλο που δεν αντικαθιστά την ασπιρίνη, ωστόσο στο φαρμακείο του σπιτιού μας στέκεται επάξια στο πλευρό της, καθώς έχει σπουδαία αναλγητική δράση.

Η γιαγιά μου έφτιαχνε τσάι κανέλας με μέλι για το κρύωμα χρησιμοποιώντας την παρακάτω συνταγή.

Η συνταγή Σε μία κούπα με βραστό νερό προσθέστε μία κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη ή αρκετά ξυλάκια κανέλας και 2 γαρίφαλα. Αφήστε τα σκεπασμένα να μουσκέψουν για 20 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε για να γίνει πιο νόστιμο μέλι και λεμόνι. Πίνετε 1-3 φλιτζάνια καθημερινά.

 

Δυτικές Ινδίες: Κοκτέιλ-δυναμίτης

Πρόκειται για μια εξωτική και ταυτόχρονα δυνατή συνταγή κατά του κρυολογήματος. Αποτελείται από χυμό λεμονιού, σκόρδο, τζίντζερ (πιπερόριζα), πιπέρι καγιέν και ξίδι. Δοκιμάστε το και θα δείτε.

To τζιντζερ και το σκόρδο έχουν φυσικές αντιβιοτικές ιδιότητες. Ο χυμός του λεμονιού και το καγιέν είναι στυπτικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τις βλέννες και το βήχα. Το τζίντζερ και το καγιέν συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, είναι αποδεδειγμένο ότι αποδίδει, γιατί περιέχει δραστικά συστατικά. Από τότε που άρχισα να το συστήνω σε ασθενείς, κανείς τους δεν έμεινε απογοητευμένος.

Η συνταγή Αναμείξτε ½ φλιτζάνι με χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, μια θρυμματισμένη σκελίδα σκόρδου, 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ και μία πρέζα καγιέν. Ανακατέψτε μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα και πιείτε το «άσπρο πάτο»!

Λατινική Αμερική

Μελισσόχορτο: Ο «ευγενής» δολοφόνος ιών

Το μελισσόχορτο (Μelissa officialist) το συναντά κανείς σε εξοχικές κατοικίες και κήπους. Eίναι αρωματικό και ιδιαίτερα ευχάριστο στη γεύση. Χρησιμοποιείται, κυρίως για να καλμάρει τα νεύρα και τον πονόκοιλο. Έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και ρίχνει τον πυρετό. Για να φτιάξετε το καταπραϋντικό τσάι, χρησιμοποιήστε τα φύλλα του, τα οποία όμως αν είναι φρέσκα πρέπει να έχουν συλλεχθεί πριν την εποχή της ανθοφορίας.

Η συνταγή Σε μία κούπα βραστό νερό, ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας μελισσόχορτο, αφήστε το να μουλιάσει σκεπασμένο για 10 λεπτά. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα κόψτε τα φύλλα, λίγο πριν φτιάξετε το ρόφημα. Αν, χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα, χρησιμοποιήστε μία κουταλιά της σούπας.

Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και υγιεινές τροφές.

 

Αμερική

Εξαφανίστε τα συμπτώματα με τζίντζερ

Στη Δύση, αν κάποιος είχε στομαχικές διαταραχές, η γιαγιά του θα τον συμβούλευε να πιει ginger ale (τζιτζιμπίρα). Πράγματι, η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει, ότι το τζίντζερ ανακουφίζει από τη ναυτία. Αυτή η καυτερή στη γεύση, ρίζα, καταπολεμά τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος, δηλαδή, τον πυρετό, το βήχα, τα ρίγη και την αναπνευστική συμφόρηση.

Το τζιντζερ είναι διαθέσιμο σε βάμμα, σε κάψουλες ή σε τσάι. Για καλύτερα, όμως, αποτελέσματα είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιήσετε φρέσκο, (τη ρίζα τζίντζερ θα τη βρείτε φρέσκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ).

Η συνταγή Για να παρασκευάσετε το τσάι ρίξτε μία κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ σε μία κούπα βραστό νερό. Σουρώστε και απολαύστε τις θεραπευτικές του ωφέλειες. (Σ. Σ.: Αν, είστε Κερκυραίες, θα γνωρίζετε μια ακόμη παραλλαγή το γνωστό αφέψημα από τζίντζερ, λεμόνι και μέλι).

  1. Μεσογειακές χώρες

Αραιωμένοι χυμοί φρούτων

Όταν έχετε συνάχι, πονόλαιμο ή πονοκέφαλο, ξέρετε ήδη πώς πρέπει να πίνετε πολλούς χυμούς και ειδικότερα πορτοκαλάδες από φρέσκα πορτοκάλια. Παρέχουν στον οργανισμό σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, η οποία θεωρείται ο χειρότερος εχθρός της γρίπης και του κρυολογήματος, και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει τα συμπτώματα. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αμύνεται στους ιούς και τα βακτήρια.

Δυστυχώς, όμως, οι φρέσκοι φρουτοχυμοί είναι μπελάς όταν είστε μόνες στο σπίτι με πυρετό και αναγκάζεστε να καταφύγετε στους έτοιμους. Όμως, αυτοί περιέχουν ζάχαρη, παράγοντας που θεωρείται ανασταλτικός στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της άμυνας του οργανισμού.

Τι να κάνετε Για να αποκομίσετε όλες τις ωφέλειες ενός έτοιμου φρουτοχυμού, χωρίς όλη τη ζάχαρη (και τις θερμίδες!) πιείτε ½ ποτήρι χυμό αραιωμένο με ½ ποτήρι νερό ακόμη και ανθρακούχο. Ή διαβάστε με προσοχή τις ετικέτες στη συσκευασία των χυμών, προτιμώντας αυτούς που δεν περιέχουν ζάχαρη.

  1. Ιταλία

Νόστιμη θεραπεία με σαμπούκο

Επιτέλους και μια εύγευστη θεραπεία! Ο καρπός του σαμπούκου (sabucus negra ή κουφοξυλιά) έχει μια μακρά ιστορία. Οι Ιταλοί αντιμετώπιζαν από παλιά τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυώματος, πίνοντας ζεστό κρασί από σαμπούκο και λεμόνι.

Σήμερα, ο σαμπούκος χρησιμοποιείται από τους βοτανολόγους στη θεραπεία των ιογενών μολύνσεων, συμπεριλαμβανομένων του κρυολογήματος, της γρίπης και της βρογχίτιδας. Ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα του κρυώματος κατά 30 με 40%, βέβαια, αν το πάρετε αρκετά νωρίς ίσως αποφύγετε τελείως την ασθένεια.

Ο σαμπούκος διατίθεται σε βάμμα ή σιρόπι. Το σιρόπι μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να είναι αποτελεσματικότερο και έχει σίγουρα καλύτερη γεύση. Αν, παρ’ όλα αυτά, προτιμάτε το βάμμα πιείτε 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα. Αναζητήστε τον σε καταστήματα υγιεινών τροφών ή ομοιοπαθητικά φαρμακεία.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top