Οι 7 ακριβότερες πόλεις του κόσμου με το υψηλότερο κόστος ζωής

zurich-generic-card-750x456-1.jpg

Ακολουθεί μια λίστα με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, όπως αυτές αξιολογήθηκαν με βάση το κόστος ζωής, ανάμεσα σε 207 πόλεις.

Η έρευνα αυτή με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου έγινε από τη διεθνή εταιρεία επενδύσεων Mercer, και αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό για όποιον σκοπεύει να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό, ώστε να είναι ενήμερος τι κόστος ζωής θα έχει να αντιμετωπίσει. Είναι ενδιαφέρον πως πόλεις που παραδοσιακά θεωρούνται πολύ ακριβές για να ζει κανείς όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, δεν περιλαμβάνονται καν στην πρώτη δεκάδα.

 

Σιγκαπούρη μια από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου

 

Η εξωτική Σιγκαπούρη βρίσκεται σχεδόν πάντα στις λίστες με τις ωραιότερες πόλεις για να ζει κανείς, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως είναι και μία από τις ακριβότερες. Το ενοίκιο για ένα μικρό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κυμαίνεται από 1.500 έως 4.500 δολάρια, αναλόγως την απόσταση από το κέντρο της πόλης. Είναι σύνηθες να νοικιάζει κάποιος μόνο ένα δωμάτιο, στο σπίτι μιας οικογένειας, με περιορισμούς όμως στην χρήση της κουζίνας, κάτι που εξαναγκάζει τον ενοικιαστή να τρώει εκτός σπιτιού, συνήθεια που επίσης κοστίζει πολύ στην πόλη αυτή. Ενδεικτικά μια μπύρα σε παμπ μπορεί να κοστίζει 10 με 15 αμερικάνικα δολάρια, αν και όλα τα τρόφιμα και ποτά είναι πολύ ακριβά, καθώς είναι σχεδόν αποκλειστικά εισαγόμενα.

 

Σανγκάη, Κίνα

Η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου, η πιο πυκνοκατοικημένη της Κίνας και μία από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς. Καθώς το κάποτε μικρό ψαροχώρι και λιμάνι εξελίχτηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και εμπορικά κέντρα του κόσμου και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια, ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε δραστικά, δημιουργώντας μεγάλη στεγαστική ζήτηση που η πόλη δυσκολεύεται να καλύψει, οδηγώντας έτσι σε πολύ υψηλό κόστος διαμονής. Επίσης, ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως οι μισθοί δεν εναρμονίστηκαν με αυτή τη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής, αλλά παρέμειναν σε προηγούμενα πιο χαμηλά επίπεδα.

 

Ζυρίχη, Ελβετία

 

Η μεγαλύτερη ελβετική πόλη και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, έχει υψηλότατο κόστος ζωής, καθώς σε όλους σχεδόν τους τομείς της καθημερινότητας οι τιμές είναι πολύ ακριβές. Η διατροφή είναι πολύ ακριβή, τόσο το να φάει κάποιος έξω όσο και η αγορά αγαθών για το σπίτι. Τα ενοίκια επίσης είναι πολύ υψηλά, ενδεικτικά μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης σπανίως θα βρεθεί για λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα. Η κατοχή αυτοκινήτου κοστίζει αρκετά, τόσο λόγω των φόρων και των ακριβών καυσίμων, όσο και λόγω της έλλειψης δωρεάν χώρων στάθμευσης, ενώ και οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι πολύ πιο ακριβές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.

 

Τόκυο, Ιαπωνία

Aerial view of

Το Τόκυο υπήρχε από την αρχαιότητα, η σύγχρονη όμως πόλη χτίστηκε εκ του μηδενός, μετά την καταστροφή της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μία πόλη πολύ ακριβή όχι μόνο για τους ξένους που επιλέγουν να ζήσουν και να εργαστούν εκεί, αλλά ακόμα και για τους ίδιους τους Ιάπωνες, αφού σύμφωνα με επίσημες κρατικές πηγές, το κόστος ζωής στην πόλη είναι ακριβότερο κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Απαιτούνται πάνω από 1.500 αμερικάνικα δολάρια για να καλύψει κάποιος τις βασικές του ανάγκες, ζώντας σε μια μικρή γκαρσονιέρα μακριά από το κέντρο της πόλης και τις αστικές συγκοινωνίες. Για κάτι πιο άνετο και κεντρικό, το κόστος ανεβαίνει δραματικά. Και όπως φαίνεται, το κόστος ζωής διαρκώς ανεβαίνει στο Τόκυο, χωρίς να υπάρχει προοπτική αυτό να διορθωθεί σύντομα.

 

 

Βηρυτός, Λίβανος

 

Η πιο ακριβή πόλη στη Μέση Ανατολή, ανέβηκε 45 ολόκληρες θέσεις στη λίστα μας με τις ακριβότερες πόλεις σε μόλις ένα χρόνο, ενώ βρίσκεται στη θέση τέσσερα και της αντίστοιχης λίστας της Eurostat . Τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά έχουν πολύ υψηλές τιμές, η έλλειψη αξιόπιστου δικτύου συγκοινωνιών καθιστά απαραίτητη τη διαρκή χρήση αυτοκινήτου ή ταξί, και στην περίπτωση της Βηρυτού όπως και σε πολλές άλλες πόλεις, τα ενοίκια είναι αυτά που εκτοξεύουν το κόστος ζωής. Η μεγάλη αύξηση τιμών οφείλεται κυρίως στον πολύ υψηλό πληθωρισμό, που την άνοιξη του 2022 άγγιξε το ιλιγγιώδες 208% του Α.Ε.Π.

 

Χονγκ Κονγκ, Κίνα

 

Το Χονγκ Κονγκ είναι σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένα από τα μέρη με τις περισσότερες offshore εταιρείες και παράλληλα αποτελεί τον τόπο κατοικίας μεγάλου αριθμού πολυεκατομμυριούχων. Μέχρι το 2020 θεωρούνταν η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για να ζεις και μόλις το 2021 έπεσε στη δεύτερη θέση. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι η πολύ μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, καθώς πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μόλις 1.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας του πολύ υψηλού κόστους ζωής, αφού η έλλειψη κατοικιών εκτοξεύει τα ενοίκια στα ύψη. Τα τρόφιμα επίσης δεν είναι φτηνά, καθώς εκτός από αυτά που προέρχονται από την Κίνα, μεγάλο ποσοστό εισάγεται από την Αυστραλία και τις Η.Π.Α.

Διαβάστε ακόμη εδώ τις ευρωπαϊκές πόλεις βοηθούν στο… αδυνάτισμα

Ασγκαμπάτ, Τουρκμενιστάν

 

Το 1948 ένας σεισμός κατέστρεψε ολοκληρωτικά το Ασγκαμπάτ, πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, σκοτώνοντας 110.000 ανθρώπους. Η πόλη ξαναχτίστηκε από την αρχή, και πλέον έχει πάνω από 500 μαρμάρινα κτίρια. Είναι μια πόλη των άκρων, με ανύπαρκτο σχεδόν τουρισμό, ελάχιστη κίνηση, σε σύγκριση τουλάχιστον με τις άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου, αλλά εξωφρενικό κόστος ζωής. Είναι ενδεικτικό πως τα έξοδα για διατροφή, σύνδεση σε ίντερνετ, αλκοόλ, καπνό, επίπλωση, είναι σημαντικά μεγαλύτερα από αυτά της Νέας Υόρκης για παράδειγμα. Τρόφιμα αξίας 1.000 δολαρίων στη Νεα Υόρκη κοστίζουν 1.500 δολάρια στο Ασγκαμπάτ, ενώ μια μικρή μπίρα κοστίζει περίπου 13 δολάρια. Η αιτία για αυτή την ακρίβεια σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές είναι ο πολύ μεγάλος πληθωρισμός σε συνδυασμό με μια διεφθαρμένη και αυταρχική κυβέρνηση.

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top