Πρόσκληση σε προβολή ταινιών μικρού μήκους από Έλληνες και πρόσφυγες

προβολή-ταινιών-μικρού-μήκους.png

“Video and Storytelling Lab” – Πρόσκληση σε προβολή ταινιών μικρού μήκους από δημιουργούς Έλληνες και πρόσφυγες

Πέντε ταινίες μικρού μήκους που προέκυψαν από το Εργαστήριο “Video and Storytelling Lab”, το οποίο υλοποιήθηκε από τον Καρπό, Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα προβληθούν για πρώτη φορά την Τετάρτη 10 Μαΐου στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Τέχνη & Συμπερίληψη».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 19.00 το απόγευμα στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα) και πέρα από τις προβολές ταινιών, θα περιλαμβάνει επίσης εικαστική έκθεση καλλιτεχνικών έργων και συζήτηση με θέμα «Ο κινηματογράφος ως μέσο έκφρασης και συνεργασίας».

Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου, Έλληνες και πρόσφυγες, δούλεψαν σε ομάδες και δημιούργησαν ταινίες που εξερευνούν θέματα όπως η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η αποδοχή, η ειρήνη και η δικαιοσύνη, με αφετηρία προσωπικά βιώματα ή συλλογικούς, επίκαιρους προβληματισμούς.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ και κλείστε τη θέση σας εδώ.

Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς το κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Λίγα λόγια για τις ταινίες που θα προβληθούν

1. H πόλη των προσώπων (2023). Είδος: Ομαδική σκηνοθεσία, ποιητικό δοκίμιο, ντοκιμαντέρ. Ομάδα: Χρήστος Αγγελίδης, Σταυρούλα Σαμαρά, Αύρα Σταυρούλα Σωτηροπούλου

Πώς τα πρόσωπα της πόλης διαμορφώνουν την ταυτότητα της; Πώς το αρχαίο κομμάτι της πόλης μπλέκεται με το σύγχρονο; Η δημιουργική ομάδα αγαπά τις ιδιομορφίες της Αθήνας και τις διερευνά μέσα από τις απαντήσεις – με μία λέξη – των κατοίκων του κέντρου στην ερώτηση «Τι σημαίνει η πόλη για εσένα;».

2. Be Kind (2023). Είδος: Ομαδική σκηνοθεσία, μυθοπλασία. Ομάδα: Faith Barekye, Theodore Ali, Δήμητρα Παρασκευοπούλου, Samantha Sotos

Πόσο κοστίζει η καλοσύνη και η ευγένεια; Βασισμένο σε πραγματική ιστορία μιας υπαλλήλου με αναπηρία σε call center. Οι δημιουργοί της ταινίας με την εξαιρετική τους πρωταγωνίστρια θέλουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να παρακινήσουν τους ανθρώπους να είναι πιο ευγενικοί, ακόμα και σε μια απλή τηλεφωνική συνομιλία.

3. People #404 (2023). Είδος: Ομαδική σκηνοθεσία, ποιητικό δοκίμιο, ντοκιμαντέρ. Ομάδα: George Chalakheshashvili, Ornela Ntoko

Το μήνυμα “404 error” εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα λόγω λάθους. Οι δημιουργοί της ταινίας έδωσαν αυτόν τον τίτλο στην ταινία για τους ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά στην πόλη, αλλά στην πραγματικότητα δεν τους βλέπουμε.

4. Δικεοσίνη (2023). Είδος: Ομαδική σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ. Ομάδα: Aggelos Barai, Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, Νικήτας Σιφωνιός

Μια συνέντευξη με τον πατέρα του Νίκου Σαμπάνη, που έπεσε νεκρός από σφαίρες έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας, πραγματεύεται τον πόνο της απώλειας και φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες της προκατάληψης και του ρατσισμού απέναντι σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

5. The Lightkeepers (2023). Είδος: Ομαδική σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ. Ομάδα: Mustafa Noah, Olena Soinikova, Έλλη Ξυπολιτάκη

Πώς ένα σχολείο που λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα βοηθά τα παιδιά που είναι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία; Πώς απαλύνει τις άσχημες μνήμες και εμπειρίες των παιδιών από τον πόλεμο;

Λίγα λόγια για το“Video and Storytelling Lab”

Το διαδραστικό Εργαστήριο “Video and Storytelling Lab”, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον ΚΑΡΠΟ, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ξεκίνησε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 με περισσότερες από 30 ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

Στο Εργαστήριο συμμετείχαν 15 νέες και νέοι, πρόσφυγες και Έλληνες, οι οποίοι εξερεύνησαν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, οπτικές αφηγηματικές τεχνικές και εργαλεία και ενίσχυσαν τις τεχνικές τους δεξιότητες σε όλα τα στάδια της δημιουργίας βίντεο, από τη συγγραφή σεναρίου, ως την επεξεργασία βίντεο και το μοντάζ.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων κυριάρχησε το ομαδικό πνεύμα και η συνεργατικότητα, με έμφαση στην ανταλλαγή ιδεών και απόψεων και στον ανοιχτό διάλογο. Η συνεργατική κουλτούρα αντικατοπτρίζεται και στις πέντε ταινίες μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Εργαστηρίου και οι οποίες αποτελούν προϊόν ομαδικής δουλειάς των συμμετεχόντων.

Με το πέρας του Εργαστηρίου, στόχος πλέον είναι οι ταινίες και οι ιστορίες τους, να ταξιδέψουν όσο πιο μακριά γίνεται και να ακουστούν σε ένα ευρύτερο κοινό, προωθώντας τη συμπερίληψη και κοινότητες χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Σας αρέσει το σινεμά; Περισσότερα ΕΔΩ

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top