6 συστατικά που προστατεύουν την όρασή σας, απαραίτητα για τα μάτια σας!

healthy-eye-1024x722.jpg

Διαβάστε με ποιες τροφές και συμπληρώματα μπορείτε να προστατεύσετε τα μάτια σας και να αποφύγετε τα προβλήματα

 

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Ιδιαίτερα σημαντικά συστατικά ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Και τα δύο είναι αντιοξειδωτικά που περιορίζουν τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας στα μάτια. Σε μελέτη του Τμήματος Veteran`s Affairs Medical Center Eye Clinic στο Σικάγο, η καθημερινή και για ένα χρόνο λήψη 10 mg λουτεΐνης από 90 ανθρώπους με εκφύλιση ωχράς κηλίδος, συνέβαλε στη βελτίωση της όρασής τους. Επίσης, ερευνητές στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary στη Βοστώνη ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν υψηλή πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης από σκούρα πράσινα φρούτα και φυλλώδη λαχανικά, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 43%.

Καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον δύο μερίδες φυλλώδη λαχανικά, κυρίως κατσαρό λάχανο και σπανάκι, όπως επίσης μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών.

 

Ανθοκυανίνες

Είναι αντιοξειδωτικά τα οποία δίνουν στα φρούτα και λαχανικά την κόκκινη και μωβ απόχρωση. Με την κατανάλωσή τους μειώνεται η ηλιακή επίδραση και η γήρανση της όρασης. Ακόμη, ενισχύουν τα αγγεία των ματιών, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της αμφιβληστροειδοπάθειας (η υψηλή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα καταστρέφει τα αγγεία και προκαλεί προβλήματα όρασης).

Τρώτε, λοιπόν, συχνά κεράσια, κόκκινα σταφύλια (επίσης χυμό σταφυλιών και κόκκινο κρασί), ρόδια, κόκκινο λάχανο και παντζάρια.

 

 

Ωμέγα-3

Άτομα που καταναλώνουν συχνά ψάρι περιορίζουν κατά 50% τον κίνδυνο εκδήλωσης  ωχράς κηλίδος, σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν (έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ). Αυτό συμβαίνει γιατί τα ψάρια περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ακτίνες του ηλίου. Άλλη μελέτη έδειξε ότι τα ψάρια συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καταρράκτη.

Τρώτε, λοιπόν, παχιά ψάρια όπως σολομό, σαρδέλες, ρέγγες και μπακαλιάρο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και τα αυγά θεωρούνται επίσης καλές πηγές Ωμέγα-3.

 

Βιταμίνες C και Ε

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2001 από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι εκδήλωσαν εκφύλιση ωχράς κηλίδας μπορούσαν να την προλάβουν λαμβάνοντας καθημερινά βιταμίνη C, Ε, και ψευδάργυρο.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε για 10 χρόνια ή περισσότερο μειώνει τον κίνδυνο του καταρράκτη. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως πιπεριές, πορτοκάλια, φράουλες, μπρόκολο. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε.

Πηγή

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top