8 παράδεισοι που πρέπει να επισκεφτείτε πριν χαθούν από το χάρτη

29.03.2023_18.43.20_REC.png

Σε λίγες δεκαετίες θα θρηνούμε για την απώλεια αυτών των προορισμών υπό εξαφάνιση. Αλλά μπορείτε να τους επισκεφτείτε προτού οι παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές τους σβήσουν από τον χάρτη.

Πολικές αρκούδες/Νορβηγία

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να συναντήσετε στις διακοπές είναι μια πεινασμένη πολική αρκούδα. Οι πολικές αρκούδες είναι πιο δυνατές από εσάς, τρέχουν πιο γρήγορα, μπορούν να σκαρφαλώσουν σχεδόν παντού και το πιο σημαντικό, δεν σας αρέσουν. Ωστόσο, υπάρχουν οργανωμένες αποστολές που θα σας γλιτώσουν από την αμηχανία που σας προκαλεί μια αρκούδα που πλησιάζει πολύ (που παρεμπιπτόντως ο, τι λειτουργεί στις ταινίες, δεν θα βοηθήσει, οπότε χρειάζεστε άλλο σχέδιο). Εάν δεν είστε απόγονος του James Cook ή δεν επιθυμείτε να εξερευνήσετε την έρημο της Αλάσκας αναζητώντας αυτά τα γιγάντια ζώα, το καλύτερο στοίχημά σας είναι η Νορβηγία. Κινδυνεύοντας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι πολικές αρκούδες τριγυρνούν στα φιόρδ και τις μικρές νησίδες που βρίσκονται στα παγωμένα, μακρινά νερά του αρχιπελάγους Svalbard μεταξύ της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου. Περιηγηθείτε σε ταξίδια για κάθε γούστο και προϋπολογισμό στο www.polarbearsinternational.org

Great Barrier Reef

Από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας και τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας μέχρι το Μάτσου Πίτσου και το Ταζ Μαχάλ, τα θαύματα του αρχαίου και του σύγχρονου κόσμου μοιράζονται τον ίδιο δημιουργό: τον άνθρωπο. Ωστόσο, τα πιο εντυπωσιακά «θαύματα» τα έχει δημιουργήσει η φύση ή ο Θεός αν προτιμάτε. Σύμφωνα με το CNN, ο Great Barrier Reef της Αυστραλίας είναι ένα από αυτά τα φυσικά θαύματα. Αυτό το θεϊκά όμορφο και καταπράσινο θαλάσσιο οικοσύστημα απειλείται καθημερινά από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες και την οξύτητα του νερού που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αλλά μην αναβάλλετε την επίσκεψή σας, οι επιστήμονες αναμένουν ὀτι μόνο το 5% του μοναδικού οικοσυστήματος να επιβιώσει μέχρι το 2050. Οι πιο τουριστικές περιοχές είναι το τροπικά όμορφο λιμάνι του Κερνς και το λιμάνι του Κερνς, όπου πολυτελή καταμαράν σας περιμένουν να σας ταξιδέψουν σε αυτόν τον μαγικό υποβρύχιο παράδεισο των κοραλλιών (www.great-barrier-reef.com).

Βενετία

Η Βενετία φαίνεται να βρίσκεται σε αναταραχή. Κάθε δεκαετία, αργά αλλά σταθερά, η πόλη βυθίζεται άλλα 6 εκατοστά. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, απειλώντας να σβήσει το κέντρο του ενετικού σύμπαντος, τη θρυλική Piazza San Marco όπου στέκεται περήφανη η Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Η καταστροφική δίνη δεν σταματά εδώ. Απειλεί επίσης το καλοδιατηρημένο Παλάτι των Δόγηδων, τον Πύργο του Ρολογιού του Αγίου Μάρκου, τη βιβλιοθήκη Sansoviniana, την Gallerie dell’Academia της οποίας οι τοίχοι κοσμούνται από τα έργα του Πικάσο και του Μονέ, και το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου, από την κορυφή του οποίου μπορείτε να δείτε ως τις Άλπεις. Η πλωτή πόλη βρίσκεται σε κίνδυνο. Μια βόλτα με γόνδολα στα ενετικά κανάλια σας περιμένει πριν είναι πολύ αργά.

Μαλδίβες

Το διαβόητο φρούριο του νεόνυμφου βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι Μαλδίβες, ένα ειδυλλιακό νησιωτικό σύμπλεγμα που αποτελείται από περίπου 1.200 μικροσκοπικές νησίδες, με τα τυρκουάζ νερά, τη λαμπερή λευκή άμμο και τους φοίνικες που ταλαντεύονται, απειλούνται σοβαρά από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, σε σημείο που οι 300.000 κάτοικοι ήδη αναζητούν νέο μέρος για να ζήσουν. Αυτός ο ρομαντικός προορισμός uber alles μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν εντυπωσιακό κοραλλιογενή βυθό, ιδανικό για κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις, μερικά σημεία για σέρφινγκ και φυσικά μια πληθώρα παραδεισένιων παραλιών. Το αποκορύφωμα είναι μια υποβρύχια περιήγηση στο μεγάλο γαλάζιο. Μπορεί να ακούγεται τουριστικό, αλλά αξίζει τον κόπο, καθώς ξαφνικά βρίσκεστε βυθισμένοι 35 μέτρα κάτω από το νερό, αγναντεύοντας ψάρια διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών από το προσωπικό σας μικρό φινιστρίνι.

Το Σινικό Τείχος της Κίνας

Ο θρύλος λέει ότι το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι η μόνη τεχνητή κατασκευή ορατή από το φεγγάρι, γεγονός σχεδόν αδύνατο να αποδειχθεί. Αλλά σίγουρα είναι το μεγαλύτερο, καθώς περιστρέφεται και διασχίζει 8.840 χλμ. της ασιατικής ενδοχώρας. Χτισμένο ως αρχαίο αμυντικό σύστημα, άντεξε αιώνες σε επιδρομές και επιθέσεις των Μογγόλων μόνο για να απειληθεί από τις δυνάμεις της φύσης και τη φτώχεια. Περισσότερα από 60 χιλιόμετρα τείχους στη βορειοδυτική επαρχία Gansu μπορεί να εξαφανιστούν τα επόμενα 20 χρόνια λόγω διάβρωσης, ενώ σε ορισμένες περιοχές το τείχος χρησιμεύει ως πηγή πέτρας για την ανοικοδόμηση σπιτιών και δρόμων. Αδικαιολόγητα, αυτός είναι ένας τοίχος που ο κόσμος δεν θέλει να δει να πέφτει.

Καρχαρίες φαλαινών, Σεϋχέλλες

Ξεχάστε τις βουτιές σε κρυστάλλινα νερά και κοκτέιλ σε ειδυλλιακές παραλίες – ο πραγματικός λόγος για να επισκεφτείτε τις Σεϋχέλλες είναι μεγαλύτερος από ένα φορτηγό δώδεκα τόνων. Τα ζεστά τροπικά νερά είναι η παιδική χαρά του φαλαινοκαρχαρία και οι ατρόμητοι δύτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα να κολυμπήσουν με αυτούς τους ευγενικούς θαλάσσιους γίγαντες. Αλλά η ζήτηση τους ως γαστρονομική λιχουδιά στην Κίνα, την Ταϊβάν και μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας οδήγησε στην υπεραλίευση, ταξινομώντας τον φαλαινοκαρχαρία ως ευάλωτο είδος. Σκεφτείτε λοιπόν δύο φορές προτού παραγγείλετε σούπα με πτερύγια καρχαρία – μία για τις τσέπες σας που αιμορραγούν καθώς είναι ίσως το πιο ακριβό είδος στο μενού και μία για τον ακρωτηριασμένο καρχαρία που βυθίζεται σταδιακά προς τον οδυνηρό θάνατό του.

Εθνικό Πάρκο Glacier, ΗΠΑ

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι παγετώνες λιώνουν στο Εθνικό Πάρκο Glacier, καθώς οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται αισθητές σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Εάν οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι σωστές, οι υπεύθυνοι του πάρκου θα έπρεπε να αρχίσουν να σκέφτονται ένα διαφορετικό όνομα για το φυσικό θαύμα της Μοντάνα ήδη από το 2020. Το ευαίσθητο οικοσύστημα του πάρκου, τα παρθένα δάση, τα αλπικά λιβάδια, τα απόκρημνα βουνά και οι θεαματικές λίμνες απειλούνται επίσης από την εκτεταμένη ρύπανση που προκαλείται από την εξόρυξη και την ανάπτυξη μεθανίου στον Καναδά. Οι άνθρωποι μπορεί να αναγνωρίζουν σύνορα, αλλά τα ποτάμια και η ρύπανση όχι.

Μάτσου Πίτσου

Ανάμεσα σε πυκνή ζούγκλα και ομιχλώδη βουνά, η «Χαμένη Πόλη των Ίνκας» βρισκόταν κρυμμένη για αιώνες μέχρι που την ανακάλυψε ο ιστορικός του Γέιλ Hiram Bingham το 1911. Χιλιάδες συνεχίζουν να την ανακαλύπτουν καθημερινά, καθώς περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι επισκέπτονται την πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO κάθε χρόνο.

Δεν χάνεται πια, αυτός ο αινιγματικός, αρχαίος χώρος έχει γίνει το πιο επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο του Περού. Και σε μια ειρωνική ανατροπή της μοίρας, η πόλη που επέζησε από τους Ισπανούς κατακτητές και τη φθορά του χρόνου αντιμετωπίζει την πραγματική απειλή των κατολισθήσεων, λόγω του υψηλού αριθμού επισκεπτών και της έλλειψης ελέγχου εισόδου στην τοποθεσία. Το να βλέπεις τον ήλιο να διαπερνά το πυκνό σύννεφο και να απλώνει τη ζεστή του αγκαλιά στο Μάτσου Πίτσου είναι θεϊκό. αλλά η διατήρησή του είναι το παν.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top