Νηφαλιότητα: Τα πλεονεκτήματα της ζωής χωρίς αλκοόλ

artem-labunsky-Wld1vbHaME8-unsplash.jpg

Ένας τρόπος ζωής που δεν περιέχει αλκοόλ μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε.

Δύσκολη εποχή για να είσαι νηφάλιος

Η πανδημία του Covid-19 έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής όπως θεωρούσαμε φυσιολογικό πριν τον ερχομό της. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, δουλειές, σπίτια και η ζωή μας έχει περιοριστεί σε 4 τοίχους. Ο εγκλεισμός και τα συνεχή lockdown, έχουν δημιουργήσει, ή χειροτερεύσει πολλές ψυχικές ασθένειες στους ανθρώπους και μαζί με αυτό, έχει παρατηρηθεί μια αξιοσημείωτη αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμα: 6 υγιεινές εναλλακτικές του αλκοόλ

Η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ αυξήθηκε κατά 14% σε ενηλίκους από 30 ετών και πάνω κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Jama Network Open. Φανταστείτε πόσο ακόμα περισσότερο αυξημένα θα είναι αυτά τα ποσοστά και μετά το 2ο κύμα του ιού που έκλεισε σε μαζικά lockdown χιλιάδες πόλεις του πλανήτη.

Όμως, μαζί με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι για την υγεία σας, επομένως καλό θα είναι να σκεφτείτε να απέχετε για λίγο. Αυτοί είναι οι λόγοι που θα σας πείσουν να κόψετε το αλκοόλ.

Τα οφέλη της νηφαλιότητας για την υγεία σας

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία ασθενειών και προβλημάτων υγείας, όπως κάποια είδη καρκίνου, καρδιαγγειακές ασθένειες, υψηλή πίεση του αίματος, ασθένειες του ήπατος και καρδιακό.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοί λαοί πίνουν περισσότερο αλκοόλ;

Για αυτούς που πίνουν πολύ, το να ελαττώσουν ή να μειώσουν το αλκοόλ, θα μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ασθενειών όπως αυτές που προαναφέραμε. Βέβαια, για κάποιον που είναι βαριά αλκοολικός, το να κόψει ξαφνικά μαχαίρι το αλκοόλ μπορεί δυνητικά να αποβεί επικίνδυνο, άρα καλό είναι να συμβουλευθεί έναν γιατρό για τα σωστά βήματα της αποτοξίνωσης.

Η μείωση των αλκοολούχων ποτών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου, της μνήμης, του ελεύθερου χρόνου αλλά και στην αποταμίευση χρημάτων. Αν σκέφτεστε να κόψετε το ποτό, πρώτα πρέπει να αναλογιστείτε την τωρινή συμπεριφορά σας, και το τι θέλετε να αλλάξετε σε αυτήν. Δεν είναι πάντα εύκολο να συνειδητοποιήσετε ότι το παρακάνετε με το αλκοόλ. Σίγουρα, η ιδανική λύση είναι να συμβουλεύστε κάποιον ειδικό για την αποτοξίνωση.

Τι σημαίνει το να είσαι νηφάλιος;

Στο πλαίσιο της ιατρικής, η νηφαλιότητα ορίζεται ως η μη κατανάλωση αλκοόλ. Για ανθρώπους όμως που βρίσκονται στα στάδια της απεξάρτησης, την σκέφτονται ως θεραπεία, μια καινούρια ζωή, μια νέα οπτική των πραγμάτων, των σχέσεων και της ψυχικής κατάστασης. Υπάρχει βέβαια και η λύση της ελεγχόμενης και περιστασιακής κατανάλωσης αλκοόλ, που σίγουρα δεν είναι εξίσου ασφαλής όσο η πλήρης αποχή, αλλά σίγουρα είναι καλύτερη από τον αλκοολισμό.

Τι σημαίνει η αποτοξίνωση

Ο όρος «νηφάλιος» συνήθως συσχετίζεται με το κόψιμο του αλκοόλ, ενώ ο όρος «καθαρός» προτιμάται για τους πρώην ναρκομανείς. Όπως κι αν αποκαλείται, η αποτοξίνωση αποτελεί την διαδικασία κατά την οποία ένας ουσιοεξαρτημένος άνθρωπος, απέχει από την κατανάλωση των ουσιών αυτών και αποτοξινώνει τον οργανισμό του από επιβλαβείς συνέπειές τους. Σε δεύτερο επίπεδο, η αποτοξίνωση πολλές φορές μεταφορικά συνδέεται με μια πιο ολιστική προσέγγιση, φυσική, συναισθηματική, συμπεριφορική.

Προσωρινή vs μόνιμη νηφαλιότητα

Πολλοί άνθρωποι κόβουν το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά προσωρινά, για να καθαρίσουν τον οργανισμό τους από τις χημικές ουσίες αλλά και να τεστάρουν τον εαυτό τους αν αντέχει την νηφαλιότητα. Σίγουρα, αυτή η επιλογή είναι ικανή να βοηθήσει και να λύσει πολλά προβλήματα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να μπερδεύουμε την πλήρη θεραπεία με τα ημίμετρα. Ένας μήνας αποχής δεν θα σταματήσει την εξάρτηση κάποιου από το αλκοόλ. Η θεραπεία είναι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ.

Photo by Artem Labunsky on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top