Πονόδοντος: αιτίες και συνέπειες που δεν υποψιάζεστε

πονόδοντος-αιτίες.jpg

Μην αγνοείτε λοιπόν ακόμη κι έναν «απλό» πονόδοντο, γιατί μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και τους πνεύμονές σας! Μάθετε γιατί.

Η στοματική κοιλότητα και τα δόντια αποτελούν μέρος του ανθρώπινου σώματος, άρα επηρεάζουν και επηρεάζονται από τα υπόλοιπα τμήματά του. Πραγματικά, όπως δείχνουν και επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να υφίσταται μια στενή σχέση ανάμεσα στις περιοδοντικές νόσους και αρκετές σοβαρές ασθένειες. Υπάρχουν λοιπόν περισσότεροι λόγοι από τους προφανείς για τους οποίους είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Και, φυσικά, να μην αγνοείτε ακόμη κι έναν απλό πονόδοντο.

Η επίδραση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας εστιάζεται κυρίως στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε νοσήματα του αναπνευστικού. Μπορεί ωστόσο να παίξουν ρόλο ακόμη και στην ομαλή πορεία μιας κύησης, καθώς υπάρχουν μελέτες οι οποίες τις συνδέουν με τη γέννηση πρόωρων και λιποβαρών νεογνών!

Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Οι παθήσεις των ούλων οφείλονται σε μικρόβια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα, εισβάλλουν στο αίμα και μεταφέρονται σε ζωτικά όργανα προκαλώντας νέες φλεγμονές. Η καρδιά και οι πνεύμονες είναι από τα πλέον ευάλωτα όργανα. Διαβάστε λοιπόν ποιες οδοντικές παθήσεις μπορεί να υποδηλώνουν (ή να προειδοποιούν για) βαθύτερα προβλήματα υγείας.

Αναπνευστικές λοιμώξεις

Η στενή ανατομική σχέση της στοματικής κοιλότητας με το αναπνευστικό σύστημα είναι προφανές ότι δικαιολογεί τέτοιες αλληλεπιδράσεις. Πρόσφατες μελέτες έδωσαν αρκετές ενδείξεις για τη σχέση των στοματικών λοιμώξεων, και ιδιαίτερα της περιοδοντίτιδας, με την πορεία εξέλιξης των πνευμονιών και των πνευμονοπαθειών αποφρακτικού τύπου (χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα).

Μάλιστα, δύο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν κακή στοματική υγιεινή αντιμετωπίζουν κατά 4,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας αναπνευστικής νόσου σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν πιστά τους κανόνες της. Επίσης, όσοι παρουσιάζουν μεγαλύτερη από 20% απώλεια του οστού που στηρίζει τα δόντια ανά επιφάνεια δοντιού αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας πνευμονοπάθειας, αποφρακτικού τύπου.

SOS: Οι ασθενείς με βρογχικό άσθμα είναι απαραίτητο να φροντίζουν για την άριστη στοματική υγεία τους, η οποία θα συμβάλει στην καλή εξέλιξη της νόσου τους και γενικότερα στην πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Όλες οι πρόσφατες σχετικές οδοντιατρικές ανακοινώσεις επισημαίνουν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονή των ούλων η οποία προκαλεί βλάβη στο οστό που στηρίζει τα δόντια. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, πίσω από την περιοδοντίτιδα κρύβεται το ίδιο μικρόβιο που εντοπίζεται και στις αθηρωματικές πλάκες των αγγείων των ατόμων με καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, χρόνιες λοιμώξεις όπως η περιοδοντίτιδα αλλά και η ουλίτιδα έχουν συσχετιστεί με αιματολογικές μεταβολές οι οποίες επηρεάζουν τη ροή του αίματος και κατ επέκταση αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση ισχαιμικής νόσου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η περιοδοντίτιδα προσβάλλει το ένα τρίτο περίπου του συνολικού πληθυσμού, το οποίο αντιμετωπίζει δύο με επτά φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

SOS: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι περιοδοντικές νόσοι μοιράζονται κάποιους κοινούς παράγοντες κινδύνου και παθογενετικούς μηχανισμούς. Δύο από τους πιο σημαντικούς είναι το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Διαβάστε ακόμη:

10 αλήθειες για τα δόντια που ίσως δε γνωρίζατε

Στην εγκυμοσύνη

Μελέτες αναφέρουν ότι οι έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από βαριά περιοδοντική νόσο αντιμετωπίζουν κατά 7,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να έχουν πρόωρο τοκετό συγκριτικά με τις μέλλουσες μητέρες που έχουν υγιή δόντια. Άλλες έρευνες, πάλι, αναφέρουν ότι η έκθεση της εγκύου σε περιοδοντικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσει στην ελάττωση έως και κατά 25% του βάρους του μωρού που θα γεννηθεί. Υπάρχει λύση, όμως: Οι γυναίκες που θεραπεύουν την περιοδοντίτιδα κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους μωρά σε σύγκριση με αυτές που δεν ακολουθούν καμία θεραπεία.

SOS: Κατά τη διάρκεια της κύησης πολλές είναι οι γυναίκες που αναπτύσσουν τη λεγόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, κατά την οποία τα ούλα πρήζονται και αιμορραγούν με το παραμικρό. Αυτή η ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα μετά τον τοκετό, αρκεί να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο για να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία.

Γερά δόντια από… σπίτι

Για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και του στόματός σας είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε το χρυσό τρίπτυχο:

  1. Ισορροπημένη διατροφή

Πρώτα απ’ όλα, απαλλαγείτε από τις πιο βλαβερές διατροφικές συνήθειές σας. Για την υγεία (και) των δοντιών σας, καταναλώστε πολλά λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά και περιορίστε τη ζάχαρη. Οι υδατάνθρακες αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες τερηδόνας. Μειώστε λοιπόν την κατανάλωση γλυκών.

  1. Στοματική υγιεινή

«Επιστρατεύστε» τα παρακάτω μέσα:

– Οδοντόβουρτσα απλή ή ηλεκτρική (βοηθά στη μηχανική αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας)

– Οδοντόκρεμα με φθόριο (ή κάποια ειδική για ευαίσθητα δόντια)

– Οδοντικό νήμα

– Μεσοδόντιο βουρτσάκι (κυρίως σε ασθενείς με προσθετικές εργασίες ή περιοδοντικά προβλήματα)

– Στοματικό διάλυμα

– Βούρτσα καθαρισμού γλώσσας (το 70% περίπου της κακοσμίας του στόματος οφείλεται σε μικρόβια της ραχιαίας επιφάνειας της γλώσσας).

  1. Συχνός προληπτικός έλεγχος και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας

Απαραίτητος είναι και ένας προληπτικός έλεγχος στον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο, κάθε έξι μήνες.

Πηγή: Myself

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top