Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια το καλοκαίρι

driving_orig.jpg

Πως θα έχετε πάντα αυξημένα αντανακλαστικά; Ποια είναι τα καλύτερα γυαλιά ηλίου για τους οδηγούς; Γιατί πρέπει να φοράτε αντηλιακό μέσα στο αυτοκίνητο; Ανακαλύψτε 4 έξυπνους τρόπους για να οδηγείτε χωρίς προβλήματα τώρα το καλοκαίρι.

Μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό

Αν οδηγείτε θα πρέπει να βάζετε με αντηλιακό πριν μπείτε στο αυτοκίνητο, γιατί διαφορετικά ίσως κινδυνεύετε από καρκίνο του δέρματος, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα τζάμια αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.

Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποίησαν οι ειδικοί, ανακάλυψαν ότι μόλις το 15% των οδηγών που συμμετείχαν στην έρευνα έβαζαν αντηλιακό πριν οδηγήσουν, ένα ποσοστό το οποίο οι ερευνητές του  Πανεπιστημίου Stony Brook, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης χαρακτήρισαν «απελπιστικό». Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κοινά τζάμια αυτοκινήτου αφήνουν να περνάει το τουλάχιστον 80% της ακτινοβολίας UVA.

Βάλτε τα (σωστά) γυαλιά σας

Αν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, όταν οδηγείτε, μη χρησιμοποιείτε υπερβολικά σκούρα γυαλιά ηλίου, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σας εμποδίσουν να διακρίνετε τους σηματοδότες.

Επίσης μην φοράτε γυαλιά ηλίου αργά το απόγευμα ή κατά την είσοδο σε τούνελ, καθώς περιορίζουν το οπτικό σας πεδίο.

Στα καταστήματα οπτικών θα βρείτε γυαλιά ήλιου με φακούς που είναι μόνιμα σκούροι στο πάνω μέρος τους, και πιο ανοιχτόχρωμοι στο κάτω μέρος. Τα γυαλιά αυτά είναι χρήσιμα, όταν οδηγείτε, επειδή σας επιτρέπουν να βλέπετε καλύτερα το ταμπλό, αλλά και να μην σας τυφλώνει ο ήλιος, όταν κοιτάτε μπροστά.

Πάρτε ανάσα!

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι πολύ συχνό να οδηγούμε με τον κλιματισμό ανοιχτό  και τα παράθυρα κλειστά. Τα αντανακλαστικά του οδηγού επηρεάζονται όταν δεν  υπάρχει επαρκές οξυγόνο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να συμβεί αν οδηγείτε πολύ ώρα με κλειστά παράθυρα έχοντας το κλιματιστικό στη λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα. Στην περίπτωση αυτή τα αντανακλαστικά σας θα μειωθούν εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου μέσα σε ένα τέταρτο.  Επίσης ”κλέφτης” του οξυγόνου είναι και το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο.

Τέλος όσα περισσότερα άτομα είναι μέσα στο αυτοκίνητο, τόσο πιο γρήγορα ελαττώνεται το οξυγόνο. Μην ξεχνάτε λοιπόν να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας.

Μην ξεχνάτε: Ο οδηγός θέλει τη γυμναστική του

Αν στις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις στην εξοχή χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς, τότε θα πρέπει, στην περίπτωση που οδηγείτε εσείς, να είστε σε φόρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αν ταξιδεύετε πολλές ώρες, κάντε συχνές στάσεις για να κάνετε μασάζ στον αυχένα σας, και να περπατήσετε ώστε να ξεπιαστείτε. Με έναν σύντομο περίπατο θα τονωθεί η κυκλοφορία στο σώμα σας, ενώ θα βοηθήσετε στη διατήρηση των αντανακλαστικών σας. Αν έχετε πρόβλημα με τη μέση σας, καλό είναι να μην οδηγείτε πάνω από μισή ώρα συνεχόμενα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top