Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι μπαμπάδες του ζωικού βασιλείου

lion-king-1-dis-mpox-ofis.jpg

Ο ρόλος του πατέρα είναι σημαντικός τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Στο ζωικό βασίλειο υπάρχουν καλοί και κακοί μπαμπάδες

Ο ρόλος του πατέρα είναι σημαντικός τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Στο ζωικό βασίλειο υπάρχουν καλοί μπαμπάδες που φροντίζουν για την ασφάλεια, την ευημερία και τη σωστή ανάπτυξη των απογόνων τους αλλά υπάρχουν και πολύ κακοί μπαμπάδες που εγκαταλείπουν, αγνοούν ακόμα και κατασπαράσσουν τα ίδια τους τα παιδιά. Εμείς φτιάξαμε και σας παρουσιάζουμε ένα τοπ 3 για κάθε κατηγορία.

Τα τρία καλύτερα είδη μπαμπάδων

  1. Πιγκουίνοι

Οι αρσενικοί αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι αποτελούν πρότυπο καλού μπαμπά. Όταν ο θηλυκός πιγκουίνος γεννά το αυγό του φεύγει προς αναζήτηση τροφής και τη φροντίδα του αυγού αναλαμβάνει ο αρσενικός. Συγκεκριμένα φτιάχνει μια φυσική φωλιά ανάμεσα στα πόδια  του, η οποία καλύπτεται από ζεστά φτερά κι έτσι το  αυγό προστατεύεται από τα παγωμένα στοιχεία της Ανταρκτικής. Η φροντίδα των αυγών μπορεί να στερήσει από τα αρσενικά την τροφή ακόμα και για διάστημα δύο μηνών. Εάν το αυγό εκκολαφθεί πριν επιστρέψει το θηλυκό ο μπαμπάς  ταΐζει το νεοσσό και συνεχίζει να τον προστατεύει μέχρι να επιστρέψει η μαμά.

  1. Βάτραχοι και φρύνοι

Οι περισσότεροι αρσενικοί βάτραχοι και φρύνοι έχουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των μικρών τους. Οι αρσενικοί δηλητηριώδεις βάτραχοι, μετά το ζευγάρωμα, φρουρούν τα αυγά που γεννούν τα θηλυκά. Αφού εκκολαφθούν τα αυγά, οι νεαροί γυρίνοι σκαρφαλώνουν στην πλάτη του μπαμπά τους και αυτός τους μεταφέρει στην ασφαλέστερη κοντινή λιμνούλα όπου μπορούν να συνεχίσουν να ωριμάζουν και να αναπτύσσονται. Σε κάποια άλλα είδη βατράχων το αρσενικό προστατεύει τους γυρίνους κρατώντας τους στο στόμα του. Οι αρσενικοί φρύνοι επίσης φροντίζουν και προστατεύουν τα αυγά που γεννούν τα θηλυκά τυλίγοντας τα γύρω από τα πισινά τους πόδια. Τα αρσενικά κρατούν εκεί τα αυγά, για ένα μήνα ή και περισσότερο, μέχρι να βρουν ένα ασφαλές υδάτινο σημείο να τα εναποθέσουν.

  1. Ιππόκαμποι

Οι αρσενικοί ιππόκαμποι φτάνουν την πατρότητα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο μιας και είναι αυτοί που γεννούν τα μικρά τους. Πιο συγκεκριμένα έχουν ένα σακουλάκι στο πλάι του σώματός τους στο οποίο γονιμοποιούν τα ωάρια που εναποτίθενται από το θηλυκό. Ένας θηλυκός ιππόκαμπος μπορεί να εναποθέσει χιλιάδες αυγά στη θήκη του αρσενικού. Ο αρσενικός ιππόκαμπος δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον μέσα στη θήκη, ιδανικό για τη σωστή ανάπτυξη των αυγών. Ο μπαμπάς φροντίζει τα μωρά μέχρι να σχηματιστούν πλήρως – κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και 45 ημέρες – και στη συνέχεια τα απελευθερώνει στο υδάτινο περιβάλλον.

Τα τρία χειρότερα είδη μπαμπάδων

  1. Γκρίζες αρκούδες

Οι αρσενικές γκρίζες αρκούδες είναι πλάσματα μοναχικά και περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους μόνες στο δάσος. Αυτή η συμπεριφορά αλλάζει μόνο κατά τις περιόδους αναπαραγωγής.  Οι θηλυκές γκρίζες αρκούδες συνήθως ζευγαρώνουν με περισσότερα από ένα αρσενικά και στην ίδια γέννα μπορεί να υπάρχουν μωρά από διαφορετικούς μπαμπάδες. Μετά το ζευγάρωμα το αρσενικό επιστρέφει στη μοναχική ζωή, αφήνοντας στο θηλυκό την ευθύνη να μεγαλώσει τα μωρά. Και όχι μόνο είναι απόντες στην ανατροφή των μικρών τους αλλά συνηθίζουν να σκοτώνουν και ενίοτε να τρώνε μωρά ακόμα κι αν πρόκειται για τα δικά τους. Έτσι οι μητέρες αρκούδες είναι ιδιαίτερα ανήσυχες όταν ένα αρσενικό του είδους βρίσκεται κοντά στα μικρά τους και προσπαθούν να αποφεύγουν τέτοιου είδους συναντήσεις.

  1. Γωβιός

Οι αρσενικοί γωβιοί φτιάχνουν φωλιές στο βυθό για να προσελκύσουν συντρόφους. Μετά το ζευγάρωμα προσέχουν τα αυγά και μεριμνούν για την εκκόλαψή τους. Επίσης  διατηρούν  τη φωλιά καθαρή και δροσίζουν τα αυγά με τα πτερύγια τους για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους. Ως εδώ όλα μοιάζουν ιδανικά. Όμως αυτοί οι μπαμπάδες έχουν την πολύ κακή συνήθεια  να τρώνε μερικά από τα αυγά που φροντίζουν. Μάλιστα προτιμούν τα μεγαλύτερα σε μέγεθος για να γλυτώσουν χρόνο από τη φροντίδα τους κατά την εκκόλαψη. Η συμπεριφορά τους γίνεται ακόμα χειρότερη όταν δεν υπάρχουν θηλυκά γύρω από τη φωλιά, φτάνοντας στο σημείο να καταβροχθίσουν ακόμη και όλα τα αυγά.

  1. Λιοντάρια

Τα αρσενικά λιοντάρια δε φημίζονται για τη συμβολή τους στην ανατροφή των μωρών τους. Κοιμούνται κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας  ενώ τα θηλυκά λιοντάρια κυνηγούν και διδάσκουν στα μικρά τις δεξιότητες που χρειάζονται για την επιβίωση. Τα αρσενικά συνήθως τρώνε το φαγητό ακόμα και σε περιόδους που τα θηράματα είναι σπάνια, εξωθώντας τα θηλυκά και τα μικρά λιονταράκια στην πείνα. Τέλος, μπορεί να μη φτάνουν στο σημείο να σκοτώσουν τα μικρά τους αλλά είναι γνωστό ότι σκοτώνουν τα μικρά άλλων ζώων.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top