Οι καλύτερες ιστορικές ταινίες στο Netflix

2.png

Το Netflix δε θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει στις παραγωγές του το είδος ταινιών που αποκαλούμε ‘ιστορικές’. Για ορισμένους οι ταινίες αυτές αποτελούν αντικείμενο κριτικής για την ιστορική τους (αν)ακρίβεια ενώ για άλλους ένα μέσο να ταξιδέψουν στην ιστορία. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε επιλέξτε απο την παρακάτω λίστα ταινιών την ιστορική περίοδο που επιθυμείτε και καλή σας διασκέδαση!

Ο Άγγελος (2018)

Συνήθως ως ιστορικές νοούνται οι ταινίες που αναφέρονται σε γεγονότα εκατό χρόνων και πίσω. Η πρώτη μας επιλογή ωστόσο είναι μια ταινία που εξελίσσεται στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κατασκοπικό θρίλερ. Η ταινία “Άγγελος” βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Uri Bar-Joseph και αφηγείται την ιστορία ενός Αιγύπτιου που υπηρέτησε στις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ως κατάσκοπος. Μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός και το επιτελείο του συζητούν για την αντεπίθεση στο Ισραήλ. Ο γαμπρός του πρωθυπουργού, Ashraf Marwan, παρεμβαίνει στη συζήτηση αλλά επιπλήττεται σκληρά με αποτέλεσμα να προσχωρήσει στις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία.

Επικηρυγμένος Βασιλιάς (2018)

Ο Robert Bruce κατέχει ξεχωριστή θέση στη σκωτσέζικη ιστορία. Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία του πρώτου πολέμου για την ανεξαρτησία της χώρας και κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο γενναίους πολεμιστές της. Η ταινία επικεντρώνεται στα γεγονότα που ακολούθησαν την πολιορκία του κάστρου Stirling όπου οι Σκωτσέζοι ευγενείς παραδόθηκαν στο βασιλιά της Αγγλίας. Αρχικά ο ήρωάς μας προσποιήθηκε υποταγή στο νέο βασιλιά αλλά στη συνέχεια ηγήθηκε της εξέγερσης εναντίον των Άγγλων, διαισθανόμενος τη δυσαρέσκεια των μαζών απέναντι στο καθεστώς με αποκορύφωμα το λαϊκό προσκύνημα στο ακρωτηριασμένο σώμα του William Wallace. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Chris Pine και σε άλλους βασικούς ρόλους συναντάμε τους Aaron Taylor-Johnson, Florence Pugh, Billy Howle και Tony Curran. Όπως και σε άλλες παραγωγές του Χόλιγουντ έτσι κι εδώ βρίσκουμε ιστορικές ανακρίβειες αλλά μπορούμε να αντιληφθούμε το γενικότερο κλίμα της περιόδου και τα γεγονότα που ανέδειξαν τον Robert Bruce σε ηγετική φυσιογνωμία και τελικώς σε βασιλιά των Σκωτσέζων.

Δάκρυα στον Μισισιπί (2017)

Πρόκειται για μια απο τις καλύτερες ταινίες του 2017, η οποία διαδραματίζεται στην εποχή που ακολούθησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δύο στρατιώτες, επιστρέφοντας απο τον πόλεμο, δε βρίσκουν τίποτα ίδιο κυρίως γιατί έχουν αλλάξει οι ίδιοι. Ο Jamie McAllan υπηρέτησε στη στρατιωτική αεροπορία ενώ ο Ronsel Jackson στο πεζικό. Ο Henry, ο μεγαλύτερος αδερφός του  Jamie, είναι παντρεμένος με την Laura και η οικογένεια του Ronsel δουλεύει στα κτήματα των McAllan. Οι δύο άντρες χτίζουν τη φιλία τους πάνω στις κοινές εμπειρίες του πολέμου. Ωστόσο η συνύπαρξη έγχρωμων και λευκών δεν ήταν καθόλου αυτονόητη εκείνη την εποχή, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Μισισιπί. Η ταινία επικεντρώνεται στη διαταραχή μετατραυματικού στρες που βασανίζει τον Jamie και τον ρατσισμό που πρέπει να υποστεί ο Ronsel παρά τη συμμετοχή του στον πόλεμο.

Το Θέρετρο των Κατασκόπων (2019)

Η ταινία περιγράφει τον τρόπο που η Μοσάντ (η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ) κατάφερε να φυγαδεύσει Εβραίους απο την Αιθιοπία προς το Ισραήλ. Ο πράκτορας Ari Levinson προτείνει στους προϊσταμένους του να αγοράσουν ένα παραθαλάσσιο κατάλυμμα και να το χρησιμοποιήσουν ως κάλυψη για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Η αποστολή λαμβάνει χώρα στο Σουδάν αλλά σύντομα κάποιες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται θέτοντας τις ζωές όλων σε κίνδυνο. Τα στοιχεία της ταινίας θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα πολύ ενδιαφέρον θρίλερ αλλά οι επιλογές του σκηνοθέτη και συγγραφέα Gideon Raff δεν κατάφεραν να αναδείξουν ούτε το θέμα ούτε τους ηθοποιούς. Τελικά έχουμε να κάνουμε με επίπεδους χαρακτήρες και με το “σύμπλεγμα του λευκού σωτήρα” για το οποίο η ταινία επικρίθηκε έντονα.

Τίγρης και Δράκος, το Σπαθί του Πεπρωμένου (2016)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό δείγμα ιστορικής φαντασίας και όχι με μία αμιγώς ιστορική ταινία. Πρόκειται για τη συνέχεια της ταινίας “Τίγρης και δράκος” (2000). Η ηθοποιός Michelle Yeoh υποδύεται και πάλι την πολεμίστρια Shu Lien, η οποία μετά απο απουσία δεκαοχτώ χρόνων εμφανίζεται αποφασισμένη να βρεί το μαγικό σπαθί, γνωστό ως Πράσινο Πεπρωμένο που κάποτε ανήκε στον εραστή της Li Mu Bai. Το ίδιο σπαθί αναζητά και ο επικίνδυνος κακοποιός Hades Dai. Βοηθοί της σε αυτή την περιπέτεια είναι μια νεαρή γυναίκα κι ένας μυστηριώδης πολεμιστής με το όνομα Σιωπηλός Λύκος. Η ταινία δίνει πλήθος πληροφοριών για τη μεσαιωνική παράδοση των πολεμικών τεχνών της Κίνας. Πέρα απο τις μαγευτικές χορογραφίες που απολαμβάνουμε στις σκηνές δράσης έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης εποχής.

Ο Βασιλιάς (2019)

Η ταινία βασίζεται στα έργα του Shakespeare και αναφέρεται κυρίως στα πρώιμα χρόνια του βασιλιά Ερρίκου του Ε’, ο οποίος στις πρώτες σκηνές εμφανίζεται τελείως αδιάφορος απέναντι στις κρατικές υποθέσεις ώσπου ο αδερφός του σκοτώνεται σε μάχη και ο ίδιος στέφεται ξαφνικά βασιλιάς της Αγγλίας. Έτσι οι περισσότεροι γύρω του υποθέτουν οτι είναι αδύναμος ενώ ο βασιλιάς Κάρολος ο ΣΤ’ της Γαλλίας ειρωνεύεται ανοιχτά την ενθρόνισή του. Πληρώνει μάλιστα δολοφόνους για να τον εξολοθρεύσει. Όταν το μαθαίνει ο βασιλιάς Ερρίκος κηρύττει πόλεμο στη Γαλλία και ως ένδειξη της δύναμής του παρελαύνει με το στρατό του πεζός. Το παιδί που κάποτε εχθρευόταν την πολιτική και τη βία, αναγκάζεται τώρα να μπει στο καλούπι που αντιπαθούσε. Ο ηθοποιός Timothée Chalamet αποδεικνύεται εξαιρετικό ταλέντο και στη συγκεκριμένη ταινία μας θυμίζει το εύρος ρόλων στους οποίους μπορεί να ανταποκριθεί. Εύσημα αξίζουν επίσης στην παραγωγή, τη σκηνογραφία και την φωτογραφία της ταινίας.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top