Πώς να μην πέσετε θύμα απάτης εν μέσω πανδημίας

engin-akyurt-KtYvqysesC4-unsplash.jpg

Τα Fake news, οι χάκερς και οι διαδικτυακές απάτες ανθίζουν σε περιόδους κρίσης. Δείτε πώς θα προστατευτείτε…

Οι περίοδοι μεγάλων κρίσεων, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, με την πανδημία του Covid-19, αποτελούν πολύ καλές ευκαιρίες για τους απατεώνες του διαδικτύου και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία και ο φόβος για τον κορονοϊό, έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τους απατεώνες και τους χάκερς που προσπαθούν να κερδίσουν κάτι από όλη αυτή την κατάσταση.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους ή βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, και αυτό τους κάνει πιο ευάλωτους να πέσουν θύματα απάτης από απατεώνες που παίρνουν τηλέφωνο και παριστάνουν την τράπεζα. Επίσης, το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η εργασία από το σπίτι, δίνει την ευκαιρία στους χάκερς να επιτεθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στις προσωπικές μας συσκευές.

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα δεδομένα για τέτοιες σκιώδεις δραστηριότητες, οι ειδικοί στην ασφάλεια και την προστασία υποστηρίζουν ότι έχει σημειωθεί μια σχετική αύξηση σε χάκερς που προσπαθούν να εισβάλλουν στα email, τα τηλέφωνα και τα μηνύματά μας.

Σε μια έρευνα που έγινε στην Αμερική τον τελευταίο μήνα, το 37% των ερωτηθέντων είπαν ότι πίστευαν ότι είχαν στοχοποιηθεί από απατεώνες τον εν μέσω πανδημίας με πρόφαση τον κορονοϊό, με μια αύξηση της τάξεως του 32% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον, σε ποσοστό 44% δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο ευάλωτοι σε χρηματικές απάτες τώρα που εργάζονταν από το σπίτι.

Αυτές είναι οι συμβουλές των ειδικών που θα σας βοηθήσουν να θωρακιστείτε από τους απατεώνες εν μέσω πανδημίας:

Ψεύτικες ιστοσελίδες

Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα και διαδικασίες, όπως η αγορά ενός αντισηπτικού, μοιάζουν δύσκολα αυτή την περίοδο. Πολλοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ίντερνετ για αυτές τις αγορές, πράγμα που δίνει την ευκαιρία στους απατεώνες να το εκμεταλλευτούν δημιουργώντας τις δικές τους, ψεύτικες ιστοσελίδες. Αντιγράφουν τα επίσημα κυβερνητικά site του ΠΟΥ ή φαρμακευτικών εταιρειών, και ισχυρίζονται ότι πουλάνε αντισηπτικά και μάσκες, ζητώντας από τον χρήστη να δώσει όλα τα στοιχεία του, όπως τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας. Ο αριθμός τέτοιων, ψευδών ιστοσελίδων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.

Για να μείνετε προστατευμένοι και να μην πέσετε θύματα αυτών των ιστοσελίδων, να προσέχετε πάντα το URL, δηλαδή το link της ιστοσελίδας. Αν για παράδειγμα έχει κάποιες περίεργες καταλήξεις όπως το «com.co» ή «.ma» αντί για τα πιο συνήθη «.com», «.org» ή «.gr», καλύτερα να μην τα εμπιστευθείτε. Μπορείτε να εγκαταστήσετε επίσης έναν ad blocker στον browser σας ώστε να αποτρέψετε τέτοιες ιστοσελίδες να φορτώσουν.

Email και μηνύματα

Scammers, hackers και διαδικτυακοί απατεώνες προσπαθούν κάθε στιγμή να βρουν τρόπους να υποκλέψουν τα προσωπικά σας στοιχεία. Στέλνοντας ψεύτικα email και SMS, παριστάνοντας ότι είναι γιατροί από τον ΠΟΥ ή από άλλες κλινικές, παρουσιάζοντας στοιχεία για τον κορονοϊό και το πώς μπορούν να παρέχουν οικονομική βοήθεια σε ανθρώπους, και στο τέλος ζητούν τα στοιχεία σας.

Πάντα να κοιτάτε τον αποστολέα του μηνύματος ή του email, αν έχει υπερβολικά πολλούς αριθμούς μέσα ή ακατάληπτες λέξεις. Επίσης, μην κάνετε ποτέ κλικ πάνω στα link που μπορεί να περιέχουν αυτά τα email. Μπορεί να κολλήσετε κάποιον ιό.

Το σπίτι σας (το νέο σας γραφείο)

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πανδημίας αυτής, είναι ότι έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνο-επιθέσεις που γίνονταν σε μεγάλες εταιρείες, τώρα στοχοποιούν εσάς, στα σπίτια σας. Οι hackers που προσπαθούν να κλέψουν πληροφορίες από κάποια εταιρεία, έχουν μια παραπάνω δίοδο τώρα που δουλεύετε από το σπίτι σας. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε τον προσωπικό σας υπολογιστή, προγράμματα και λογαριασμό email για να κάνετε τη δουλειά σας. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε το laptop του γραφείου και γενικότερα όλους τους εταιρικούς σας λογαριασμούς. Τέλος, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάζετε συχνά πυκνά τον κωδικό σας το WIFI, καθώς και να έχετε ενεργοποιημένο ένα καλό antivirus στον υπολογιστή σας.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top