Ίλιγγος: οι αιτίες και η αντιμετώπιση

phyx-you-physiotherapy-vertigo.jpg

Μάθετε από ποιες αιτίες μπορεί να προκληθεί ο ίλιγγος και πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσετε

Τι είναι ο Ίλιγγος

Ο ίλιγγος αποτελεί μία μορφή ζάλης, κατά την οποία ο πάσχον έχει την αίσθηση περιστροφής ή νιώθει ότι περιστρέφονται τα πράγματα γύρω από αυτόν. Ακόμη ενδέχεται να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, τάση για εμετό και συχνά κάποια αστάθεια. Δεν είναι όμως όλα τα είδη ζάλης ίλιγγος. Πάντως πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να περιορίσει τις καθημερινές δραστηριότητες μας.

Ο ίλιγγος χαρακτηρίζει τις διαταραχές της ισορροπίας που σχετίζονται με το λαβύρινθο που ρυθμίζει την ισορροπία και ο οποίος  βρίσκεται στο αυτί. Τα προβλήματα αυτά δεν απειλούν τη ζωή, ωστόσο, ο πλήρης έλεγχος με τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις θα αποκαλύψει να υφίσταται ή όχι παθολογικό πρόβλημα που μπορεί να σχετίζεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται η κατάσταση να είναι σοβαρή.

Οι αιτίες

Ο ίλιγγος μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου. Έτσι, καλό είναι να δώσετε στον γιατρό σας το  ιστορικό σας και τυχόν φάρμακα που λαμβάνετε.

Υπάρχουν ακόμη ψυχογενή και άλλα αίτια που ευνοούν τους ιλίγγους (άγχος, ορμονικές διαταραχές, κλπ.). Το άγχος και οι νευρώσεις μπορεί να έχουν αιτιολογική σχέση με τους ιλίγγους. Οι ορμονικές διαταραχές ενδέχεται και αυτές να συμβάλουν σε προβλήματα διαταραχής της ισορροπίας, όπως επίσης και στην επιμονή ή συντήρηση αυτών των προβλημάτων. Σημαντικό πρόβλημα ισορροπίας  μπορεί να εκδηλωθεί και στους ηλικιωμένος.

Πιο σπάνια ο Ίλιγγος οφείλεται σε παθολογία από τον εγκέφαλο, για παράδειγμα όγκων, όπως το ακουστικό νευρίνωμα ή το μηνιγγείωμα (καλοήθεις όγκοι από το ακουστικό νεύρο ή τις μήνιγγες), ή πιθανή σκλήρυνση κατά πλάκας (πάθηση η οποία συνδέεται άμεσα με προβλήματα αισθητικότητας ή κινητικότητας). Ο ίλιγγος, επίσης, μπορεί να είναι σύμπτωμα παθήσεων του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλικό). Για τον λόγο αυτό η σως΄τη διάγνωση και  η πλήρης διερεύνηση από το γιατρό είναι απαραίτητη.

Ο ίλιγγος ενδέχεται ακόμη να προκληθεί όταν υπάρχει χρόνια ωτίτιδα με χολοστεάτωμα. Πρόκειται για μια κύστη στο αυτί που προκαλείται από διάτρηση του τύμπανου. Η κατάσταση αυτή, αν εξελιχθεί  μπορεί να προσβάλλει το όργανο που ελέγχει την ισορροπία μας προκαλώντας τους ιλίγγους. Η διάγνωσή της μπορεί να γίνει απλά με την ωτοσκόπηση από ωτορινολαρυγγολόγο και η αντιμετώπισή της είναι συνήθως χειρουργική.

Συνήθως, όταν πρόκειται για βλάβη στο αυτί, ακόμη κι όταν υπάρχει πλήρης κατάργηση της λειτουργίας του ενός λαβυρίνθου (έχουμε από έναν στο κάθε αυτί), ο οργανισμός αντιρροπεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Με τη βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής, το διάστημα αυτό μπορεί να βραχυνθεί ή η συμπτωματολογία να είναι λιγότερο έντονη. Αδυναμία, πάντως, του ασθενούς να αντιρροπήσει τη βλάβη αυτή μπορεί να σημαίνει ή ότι υπάρχει κεντρική βλάβη στον εγκέφαλο ή ότι υπάρχει εξελισσόμενη ή υποτροπιάζουσα βλάβη στο αυτί.

Οι 2 συνήθειες που επιδεινώνουν

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει χαρακτηριστική εικόνα ιλίγγου με έντονη διαταραχή ισορροπίας. Το κάπνισμα αποτελεί και αυτό από τους παράγοντες εκείνους που εμποδίζουν την αντιρρόπηση της βλάβης. (Αυτή επιτυγχάνεται με ένα μηχανισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος που βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση της ισορροπίας του ασθενούς.)

Σε ποιον ειδικό να πάω

Νευρολόγοι και ωτορινολαρυγγολόγοι είναι οι δύο βασικές ειδικότητες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίοι θα συμβάλουν καθοριστικά στην ολοκληρωμένη διάγνωση. Εάν κριθεί ότι τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με συστηματικές παθήσεις, τότε στη διάγνωση και τη θεραπεία τους μπορεί να συμβάλει και ο παθολόγος.

Πόσο διαρκεί;

Η διάρκεια του ιλίγγου και των έντονων συμπτωμάτων εξαρτάται από την πάθηση η οποία τον προκαλεί. Στη νόσο Μενιέρ μπορεί να είναι λίγα λεπτά, ενώ ένα πρόβλημα του λαβυρίνθου μπορεί να σας ταλαιπωρήσει για ημέρες.

Η κατάλληλη αντιμετώπιση

Εξαρτάται από την αιτία που τον προκάλεσε.

Έρευνα συνδέει τη βιταμίνη D με τους Ιλίγγους

Έρευνα από κορεάτες ειδικούς για τον ίλιγγο και συγκεκριμένα για τον καλοήθη ίλιγγο θέσης – την ξαφνική αίσθηση, δηλαδή, ότι περιστρέφεται κανείς γύρω από τον εαυτό του που προκαλείται από μια απλή αλλαγή της θέσης του κεφαλιού, έδειξε πως η πρόσληψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες ζαλάδες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, για το 86% των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή τη μορφή ιλίγγου η κατάσταση παρακωλύει απλές καθημερινές δραστηριότητες έως τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Μια συχνή και αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί η εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων υπό ιατρική καθοδήγηση, ωστόσο τα νέα ευρήματα δείχνουν πως η αύξηση πρόσληψης βιταμίνης D και ασβεστίου ενδεχομένως να εμποδίσει την υποτροπή του ιλίγγου, σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Ji-Soo Kim, από το Κολλέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Η ερευνητική ομάδα συμπεριέλαβε στη μελέτη 900 ασθενείς με καλοήθη ίλιγγο θέσης , τους οποίους χώρισε σε δύο ομάδες: τη μία αποτελούσαν όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (κάτω από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο) στους οποίους δόθηκαν συμπληρώματα βιταμίνης D (400 διεθνείς μονάδες) και ασβεστίου (500 χιλιοστόγραμμα) δύο φορές ημερησίως, και την άλλη ασθενείς με υγιή επίπεδα βιταμίνης D (ίσο ή μεγαλύτερο από 20 ng / mL), στους οποίους δεν δόθηκε συμπλήρωμα ανεξαρτήτως τους επιπέδου.

Όπως διαπιστώθηκε ασθενείς που έλαβαν τα συμπληρώματα παρουσίασαν μείωση κατά 24% της συχνότητας του ίλιγγου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν. Ασθενείς με έλλειψη σε βιταμίνη D επωφελήθηκαν περισσότερο· για επίπεδα βιταμίνης D χαμηλότερα από 10 ng / mL παρατηρήθηκε μείωση κατά 45% στην υποτροπή του ιλίγγου, ενώ για επίπεδα 10 έως 20 ng / mL μείωση κατά 14% μόνο. Συνολικά, το 38% των ατόμων που έλαβαν βιταμίνη D / ασβέστιο βίωσαν δεύτερο επεισόδιο ιλίγγου, σε σύγκριση με το 47% όσων δεν λάμβαναν.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top